Pojišťovny jsou z elektromobilu zoufalé a posílají je rovnou do šrotu! Pojištění elektromobilů se tak zdvojnásobí

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

25.6.2023

SLOVENSKO: Stále více elektromobilů s nízkým počtem najetých kilometrů míří po menších nehodách na vrakoviště. Důvodem může být pouze malé poškození baterie. Koneckonců, oprava je často nemožná nebo nerentabilní.

U mnoha elektromobilů neexistuje způsob, jak opravit nebo posoudit stupeň poškození baterie po nehodách. To nutí pojišťovny odepisovat i auta, která mají najeto jen několik tisíc kilometrů. Výsledkem je prudký nárůst pojistného a pokles zisků pojišťoven. „Škody na bateriích elektromobilů tvoří jen několik procent pojistných událostí v Německu, ale nároky až osm procent vyřízených pojistných událostí,“ uvedla pojišťovna Allianz. Kromě toho se poškozené baterie hromadí na skládkách, protože v tomto ohledu neexistuje funkční recyklační řetězec.

Baterie elektromobilů se neopravují

„Elektromobily kupujeme z důvodů udržitelnosti,“ řekl Matthew Avery, ředitel výzkumu společnosti Thatcham Research. „Ale elektromobily nejsou příliš udržitelné, pokud musíte po menší kolizi vyhodit celou baterii.“ Baterie mohou stát desítky tisíc eur, často tvoří až 50 procent ceny elektromobilu, takže jejich výměna je obvykle neekonomická. Podle společnosti Bankrate i malá nehoda EV, která vede k poškození baterie, znamená, že bude vyměněna, přičemž náklady na opravu přesáhnou 15 000 USD. Takže například náhradní baterie pro Tesla Model 3 za 43 000 dolarů může stát až 20 000 dolarů.

Zoufalá situace je způsobena také přístupem některých výrobců elektrických vozidel. Zatímco Ford a General Motors uvedly, že usnadňují opravu baterií tím, že je usnadňují demontáž a demontáž, což umožňuje výměnu pouze poškozených článků, Tesla si pro Model Y vybrala opačný směr. Takzvaná konstrukční baterie, která je nedílnou součástí architektury vozidla, má podle odborníků „nulovou opravitelnost“, protože 4680 článků je podle odborníků nalepeno přímo do paketu. To umožnilo Tesle snížit výrobní náklady, ale riskuje, že tyto náklady nakonec zůstanou na bedrech spotřebitelů a pojišťoven. A už se to děje. Pojistné u elektromobilů je ve srovnání s konvenčními automobily o 27 % vyšší.

Neuralickým bodem elektromobilu je baterie....Foto: CATL

Neuralgickým bodem elektromobilu je baterie. Často se nevyplatí opravit.

Elektromobily tvoří jen zlomek vozidel na silnicích, ale trend, kdy jsou po menších nehodách odepisovány, roste, píše agentura Reuters. To platí nejen pro Teslu, ale také pro modely značek Nissan, Hyundai, Stellantis, BMW, Renault a další. Kromě toho existuje velký problém s nedostatkem informací o konstrukci baterií ze strany výrobců. Pojišťovny pak nedokážou posoudit, zda je baterie provozuschopná, či nikoliv. Často samotné články mohou být v pořádku, ale bez možnosti diagnostiky není jiná možnost, než poslat auta na místo vraku. Pojišťovny nebudou riskovat opravu baterie, protože mohou později čelit soudním sporům, pokud například opravené elektrické auto začne hořet.

Tisíce použitelných buněk „hnijí“ v kontejnerech

Pokud Tesla a další výrobci automobilů neučiní baterie snadněji opravitelnými a neposkytnou třetím stranám přístup k datům bateriových článků, již tak vysoké pojistné bude i nadále růst. Protože poroste i tržní podíl elektromobilů a počet případů drobných škod bez možnosti opravy, uvedli pojišťovny. To není ekologické. „Pokud vyhodíte elektromobil s najetím několika tisíc kilometrů, ztratíte téměř všechny výhody z hlediska emisí CO2,“ řekl Christoph Lauterwasser, ředitel technologického centra Allianz. Narážel na skutečnost, že výroba elektromobilu emituje mnohem více CO2 než výroba konvenčních automobilů, což znamená, že musí cestovat tisíce kilometrů, aby tyto emise kompenzovaly.

Nedostatek systému recyklace baterií tento problém zhoršuje. Například Synetiq se sídlem v Doncasteru skladuje odepsané elektromobily v samostatném oddělení, aby se zabránilo riziku požáru. Baterie jsou poté demontovány a uloženy v kontejnerech. Michael Hill, provozní ředitel společnosti Synetiq, odhaduje, že nejméně 95 procent článků ve stovkách baterií elektrických vozidel a tisících hybridních baterií, které společnost skladuje, je nepoškozených a mohlo by být znovu použito. To se však neděje. Menší společnosti, které se zaměřují na opravy baterií, se chopily příležitosti.

ZDROJ: autonews.com

Co říkají výrobci automobilů o opravitelnosti svých baterií

Ford uvedl, že zjednodušil proces opravy bateriového modulu a vyvinul snadný způsob, jak jej vyměnit, pokud je vnější povrch poškozen.

General Motors uvedl, že jeho nové baterie Ultium jsou navrženy tak, aby byly opravitelné na úrovni modulů, což je „výrazně levnější než výměna celé baterie“. Umožňuje také třetím stranám přístup k údajům o baterii.

Nissan uvedl, že jednotlivé moduly v jeho elektrických vozidlech mohou být vyměněny. Údaje o bateriích však poskytuje pouze své síti autorizovaných prodejců a opravářů.

Renault uvedl, že moduly v jeho elektrických vozidlech by mohly být opraveny ve speciálně určených „bateriových centrech“, ale neodpověděl na otázku o přístupu třetích stran k datům.

Stellantis uvedl, že neopravuje baterie po nehodách, během kterých se aktivují airbagy, a dodal, že považuje údaje o bateriích za soukromý majetek výrobce.

Pojištění elektromobilů zdvojnásobí. Pravděpodobně můžete hádat důvod

Podle studie poradenské společnosti Capgemini, kterou si objednala belgická pojišťovací asociace Assuralia, čeká majitele elektromobilů při uzavírání pojistných smluv studená sprcha. Do roku 2030 se cena „pojistek“ více než zdvojnásobí. Důvodem jsou extrémní náklady na opravy a riziko vyššího počtu nehod.

Ekonomických důvodů ve prospěch nákupu elektromobilů dnes není mnoho. Jsou dražší než automobily se spalovacími motory, životnost jejich baterií je omezená, což snižuje cenu při sekundárním prodeji a nižší provozní náklady se vztahují pouze na ty, kteří mohou nabíjet z domácí sítě. Sporná je také cena záručního servisu, která je obvykle vyšší než u vznětových motorů. A nyní se ukazuje, že majitelé EV budou muset v budoucnu počítat s dalšími nepříjemnými výdaji. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Capgemini, kterou si objednala belgická pojišťovací asociace Assuralia. Jedná se o prognózu vývoje cen pojištění elektromobilů. Capgemini nemá pro řidiče elektromobilů dobrou zprávu.

Vezmeme-li v úvahu všechny faktory, očekává se, že cena pojistného na elektromobily vzroste do konce desetiletí o 110 % ve srovnání s pouhými 40 % u klasických automobilů. Pojištění elektromobilů je již asi o 20 % dražší než běžné pojištění vozidla. Podle Capgemini „tento silný nárůst bude poháněn novým chápáním mobility“, což je diplomatický recept na postupný přechod od automobilů se spalovacími motory k elektrickým vozidlům. „Zvýšení pojistného má dva hlavní důvody,“ uvedl Jan Verlinden, pojišťovací expert společnosti Capgemini. „Inflace cen elektrických vozidel a zvýšení nákladů na opravy.“ Ty jsou opravdu extrémní. Přestože jsou elektromobily považovány za spolehlivější než vozidla se spalovacím motorem, protože mají méně běžných poruch, přinášejí nové „drahé“ problémy.

Verlinden řekl, že pokud se porucha týká baterie, náklady na opravu doslova explodují. Podle studie jsou již o 53 % vyšší než vozidla se zážehovým nebo naftovým motorem. Do roku 2030 se má počet elektromobilů na evropských silnicích zvýšit osminásobně, což také znamená zvýšení nákladů pro pojišťovny. Je logické, že se to promítne do výše pojistného. Specialista na pojištění také zmínil, že mnoho řidičů elektromobilů nemá získané řidičské návyky, takže statisticky existuje větší riziko nehody kvůli vyšší hmotnosti a vyššímu výkonu bateriových vozů. Na druhé straně růst bude brzděn skutečností, že stále více výrobců elektromobilů začíná nabízet své vlastní, a zejména levnější pojistné produkty, což bude vyvíjet konkurenční tlak na nezávislé pojišťovny.

AUTOR:  Tomáš Andrejčák

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail