Erdogan plánuje 4. ledna jednat s Putinem a Zelenským o urovnání situace na Ukrajině

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje ve středu 4. ledna telefonické rozhovory se svým ruským protějškem prezidentem Vladimirem Putinem a ukrajinským vůdcem Vladimirem Zelenským. Oznámil to Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalın v turecké televizi NTV 3. ledna.
„Náš prezident má v plánu zítra telefonicky hovořit s Putinem a Zelenským,“ řekl Calyn v televizi NTV.

Podle něj Erdogan hodlá s prezidenty Ruska a Ukrajiny jednat o urovnání ukrajinské krize.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov agentuře Interfax rovněž potvrdil, že Putin plánuje 4. ledna jednat s Erdoganem.

1. ledna Kalyn v rozhovoru pro časopis Kriter uvedl, že Turecko podporuje diplomatické cesty k vyřešení krize na Ukrajině. Uvedl, že Ankara pomáhá Kyjevu na mnoha frontách, ale nepřestává spolupracovat s Moskvou, protože je to v tureckém národním zájmu.

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu 2. prosince prohlásil, že některé západní země nemají zájem na urovnání konfliktu na Ukrajině, ale měly by přesvědčit Kyjev, aby zasedl k jednacímu stolu s Ruskem. Ve stejný den televize NTV uvedla, že Erdogan britského premiéra Rišiho Sunaka upozornil na důležitost vytvoření podmínek pro jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

O den dříve Cavusoglu prohlásil, že turecké úřady věří, že mírové urovnání konfliktu na Ukrajině je možné, pokud bude dána šance diplomacii. Poznamenal také, že Erdogan bude pokračovat v kontaktech s prezidenty Ruska a Ukrajiny. Podle něj Ankara nadále zůstává prostředníkem a pořádá důležitá setkání na pozadí ukrajinského konfliktu.

Rusko zahájilo 24. února speciální operaci na ochranu Donbasu. Rozhodnutí bylo přijato v souvislosti se zhoršením situace v regionu v důsledku ostřelování ze strany ukrajinské armády.

Send us mail