, , ,

Pentagon využívá zákony po 11. září k vedení „tajných válek“ po celém světě

Pentagon zneužívá zákonu po 11.září

Pentagon využívá zákony po 11. září k vedení „tajných válek“ po celém světě.

9.11.2022

Celý článek si mžete poslechnout v audio verzi zde:

Zneužíváním „úřadů pro bezpečnostní spolupráci“ vedlo americké ministerstvo obrany válku na desítkách frontách, aniž by se muselo hlásit úřadům Kongresu.

Zpráva vydaná minulý týden Brennanovým centrem spravedlnosti New York University School of Law podrobně popisuje, jak bylo americkému ministerstvu obrany (DoD) dovoleno skrytě rozmístit vojáky a vést tajné války v posledních dvou desetiletích v desítkách zemí po celém světě . .

Mezi národy v západní Asii postižené těmito takzvanými „orgány pro bezpečnostní spolupráci“ jsou Libanon , Irák , Sýrie a Jemen ; nicméně, oni také zahrnují mnoho afrických a latinskoamerických národů.

Známé jako „orgány pro bezpečnostní spolupráci“, byly schváleny Kongresem USA v letech po útocích z 11. září a jsou pokračováním Povolení k použití vojenské síly (AUMF) z roku 2001, což je legislativa, která byla rozšířena čtyři po sobě jdoucí vlády.

Podle zprávy AUMF pokrývá „široký sortiment teroristických skupin, jejichž úplný seznam exekutiva dlouho zatajovala Kongresu a stále zadržuje veřejnosti“.

V návaznosti na tuto tradici jsou „orgány pro bezpečnostní spolupráci“, které Pentagon zneužívá, paragraf 333 a oddíl 127e hlavy 10 zákoníku Spojených států (USC).

Oddíl 333 opravňuje americkou armádu k „cvičení a vybavování cizích sil kdekoli na světě“, zatímco paragraf 127e opravňuje Pentagon k „poskytování podpory zahraničním silám, polovojenským jednotkám a soukromým osobám, které naopak podporují americké protiteroristické operace“ s limit útraty 100 000 000 $ za fiskální rok.

Díky vágní definici „podpory“ a „školení“ v textu těchto zákonů však byly programy podle § 333 a § 127e zneužity k cílení na „nepříznivé“ skupiny pod napjatým výkladem ústavní sebeobrany; rovněž umožnily americké armádě vyvinout a ovládat zástupné síly, které bojují za – a někdy i po boku – jejich vlastních.

V důsledku toho byly v desítkách zemí tyto programy použity jako odrazový můstek pro nepřátelské akce, přičemž Pentagon často odmítal informovat Kongres nebo americkou veřejnost o svých tajných operacích s odůvodněním, že incidenty jsou „příliš malé na to, aby spustily“. zákonné požadavky na podávání zpráv.“

„Výzkumníci a reportéři odhalili programy sekce 127e nejen v Afghánistánu a Iráku, ale také v Kamerunu, Egyptě, Keni, Libanonu, Libyi, Mali, Mauretánii, Nigeru, Nigérii, Somálsku, Sýrii, Tunisku a Jemenu,“ zdůrazňuje zpráva.

Výzkumníci také poukazují na to, že obranné orgány „poskytly málo informací o tom, jak [vykládají] § 333 a 127e“.

Ještě více znepokojení a ignorování škod způsobených těmito „protiteroristickými“ zákony, americký Kongres nedávno rozšířil orgány Pentagonu pro bezpečnostní spolupráci, zejména o oddíl 1202 zákona o povolení k národní obraně (NDAA).

Paragraf 1202 umožňuje armádě USA povolit „nepravidelné válečné operace“ proti „darebáckým státům“, jako je Írán nebo Severní Korea, nebo „blízkým vrstevníkům“, jako je Rusko a Čína.

Zpráva přichází v době, kdy je americká armáda a její zástupné milice obviněny z nezákonné okupace rozsáhlých oblastí Sýrie a Jemenu, drancování ropy z válkou zničených zemí, něco málo přes rok poté, co skončila jejich brutální okupace Afghánistánu . Bývalý americký činitel navíc v úterý prozradil , že v iráckém Kurdistánu (IKR), kde působí jak CIA, tak Mossad, jsou vyzbrojovány protiíránské milice.

ZDROJ: https://thecradle.co/Article/news/18028

Další články z domova i ze zahraničí si můžete přečíst ZDE:https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *