Odtajněné podání soudu na Guantánamu naznačuje, že někteří únosci z 11. září byli agenty CIA

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Poznámka redakce : Jako zakladatel Scholars for 9/11 Truth jsem se podílel na rozsáhlém výzkumu o 11. září a létal po celém světě, abych o něm přednášel. Naše poznatky jsem shrnul na mnoha místech, která jsou dostupná on-line . Vkládám jedno z nejlepších .]

Výbušné podání soudu Vojenské komise Guantánamo – soudu, který posuzuje případy obžalovaných obviněných z provádění teroristických útoků „11. září“ na New York – zdánlivě potvrdilo nemyslitelné. Dokument byl původně zveřejněn prostřednictvím soudního spisu v Guantánamo Bay, ale i když byl veřejný, byl zcela redigován. Nezávislí výzkumníci získali neexpurgovanou kopii. Jedná se o zprávu hlavního vyšetřovatele Komise, veterána DEA, Dona Canestrara, o jeho osobním vyšetřování možného zapojení saúdské vlády do útoků z 11. září, vedeném na žádost právníků obžalovaných.

9/11 Special (11. září 2021) in memoriam pro Roberta Davida Steela

Dva z únosců byli bedlivě sledováni CIA a možná byli, ať už vědomě nebo ne, naverbováni (CIA centrálou v) Langley dlouho předtím, než vletěli letadly do budov Světového obchodního centra.

Příběh dvou mužů

Z mnoha přetrvávajících záhad útoků z 11. září, které nebyly vyřešeny ani o dvě desetiletí později, se snad ta největší a nejzávažnější vztahuje k aktivitám Nawaf al-Hazmiho a Khalida al-Mihdhara během 18 měsíců, které předcházely onomu osudnému dni. Dvojice  cestovala  do USA na vícevstupová víza v lednu 2000, přestože je CIA a NSA dříve opakovaně označily za pravděpodobné teroristy Al-Káidy.

Pouhé dny před jejich příjezdem se zúčastnili summitu Al-Káidy  v Kuala Lumpur, během kterého byly pravděpodobně projednány a dohodnuty klíčové detaily útoků z 11. září. Schůzka byla tajně fotografována a natáčena malajskými úřady na přímou žádost Alec Station, speciální jednotky CIA vytvořené pro sledování Usámy bin Ládina, i když kupodivu nebyl nahráván zvuk.

Přesto by takový background měl stačit k tomu, aby znemožnil Hazmimu a Midharovi vstup do USA – nebo alespoň dost na to, aby FBI byla informována o jejich přítomnosti v zemi. Ve skutečnosti dostali bez problému povolení na šest měsíců na mezinárodním letišti v Los Angeles a zástupcům FBI v Alec Station bylo ze strany CIA zablokováno sdílení těchto informací se svými nadřízenými.

„Musíme o tom říct Úřadu. Tihle kluci jsou jednoznačně špatní. Alespoň jeden z nich má vízum pro více vstupů do USA. Musíme to říct FBI,“ vzpomíná  Mark Rossini, člen Alec Station,  na  diskusi se svými kolegy. „[Ale CIA] mi řekla: ‚Ne, to není případ FBI, ani jurisdikce FBI.‘

Ihned po příletu potkali Hazmi a Midhar v letištní restauraci saúdského státního příslušníka s bydlištěm v Kalifornii jménem Omar al-Bayoumi. Během následujících dvou týdnů jim pomohl najít byt v San Diegu, podepsal jejich nájemní smlouvu, dal jim 1 500 dolarů na nájemné a představil je Anwarovi al-Awlakimu, imámovi v místní mešitě. Al-Awlaki byl  zabit  při útoku amerického dronu v Jemenu v roce 2011.

Po 11. září se Bayoumi nepřekvapivě stal předmětem zájmu vyšetřování FBI o možném zapojení Saudské Arábie do útoků, známém jako operace Encore. V roce 2003 v  rozhovoru  s vyšetřovateli v Rijádu tvrdil, že jeho setkání s Hazmi a Midharem byla náhoda – slyšel je mluvit arabsky, uvědomil si, že neumějí anglicky, a rozhodl se jim ze soucitu pomoci.

FBI dospěla k velmi odlišnému závěru – Bayoumi byl saúdskoarabský zpravodajský agent a součást širší militantní wahhábistické sítě v USA, která se ovládala nesčetné množství potenciálních i skutečných teroristů a monitorovala aktivity protirijádských disidentů v zahraničí. A co víc, Encore usoudil, že existuje šance 50/50, že měl pokročilé znalosti o útocích z 11. září předtím, než k nim došlo, a měla je také saúdská vláda.

Proč to bylo skryté?

Tato třaskavá fakta zůstala veřejnosti skryta až do března 2022, kdy byla na žádost Bílého domu odtajněna řada dokumentů FBI  . Nově zveřejněné  podání  vojenské komise Guantánama vrhá ještě více světla na Bayoumiho kontakt s Hazmi a Midharem – a na oplátku, velký zájem CIA o ně, jejich aktivity po celou dobu jejich pobytu v USA a odmítnutí prozradit jejich přítomnost FBI až do pozdního srpna 2001.

Podání je vyjádřením hlavního vyšetřovatele Komise, veterána DEA, Dona Canestrara, o jeho osobním vyšetřování možného zapojení saúdské vlády do útoků z 11. září, vedeném na žádost právníků obžalovaných. Na základě přezkoumání utajovaných informací držených FBI a Pentagonu a rozhovorů se zástupci FBI a Pentagonu obsah silně naznačuje, že CIA bránila oficiálnímu vyšetřování, aby zakryla své pronikání do Al-Káidy.

To je úsudek čtyř samostatných, nejmenovaných agentů FBI dotazovaných Canestrarem, kteří pracovali na vyšetřování útoků z 11. září. Nejpalčivější obvinění vznesl agent Úřadu označovaný ve své zprávě jako ‚CS-23‘, který měl  „rozsáhlé znalosti o boji proti terorismu a záležitostech kontrarozvědky“.

CS-23 vyprávěl, jak CIA opakovaně lhala a sabotovala FBI při vyšetřování Bayoumiho. Například, zatímco na dotaz zástupců Operace Encore úředníci CIA tvrdili, že o něm nemají žádné záznamy, CS-23 věděl, že se jedná o „nepravdu“ a CIA vedla několik operačních záznamů o Bayoumim, dokonce v úrovni značně rozsáhlé dokumentace.

Kromě toho si CS-23 byl jist, že CIA využila svého styčného vztahu se saúdskými zpravodajskými službami, aby se pokusila naverbovat Hazmiho a Midhara a obejít zákony zakazující CIA provádět špionážní operace na americké půdě tím, že použila Rijád jako prostředníka.

Tato výpověď byla podpořena dalším vyšetřovatelem FBI, ‚CS-3‘, který dále tvrdí, že Bayoumiho zřízení bankovních účtů a pronájem bytu pro dva únosce v San Diegu „bylo provedeno na příkaz CIA“ Veškeré informace poskytnuté Bayoumimu by pak byly předány zpět na Alec Station.

CS-3 připadalo divné, že tato jednotka CIA se sídlem v USA a obsazená analytiky byla zapojena do náboru agentů Al-Káidy, protože za takovou práci obvykle odpovídají důstojníci vyškolení v tajných operacích v zámoří. ‚CS-IO‘ souhlasil s tím, že toto uspořádání bylo  „velmi neobvyklé“  a učinilo Alec Station „téměř neschopným získat informátory uvnitř Al-Káidy ze své základny několik tisíc mil od zemí, kde Al-Káida údajně operovala.“

Navzdory těmto vzrušujícím vodítkům CS-23 tvrdí, že vysocí představitelé FBI potlačili další vyšetřování vztahu CIA s Bayoumim a náboru Hazmiho a Midhara, a zástupci FBI, kteří svědčili před společným vyšetřováním Senátu a Kongresu ohledně 11. září, byli instruováni, aby neodhalili v plném rozsahu zapojení Saúdské Arábie do Al-Káidy.

CS-3 uvedl, že předtím, než byli oni a jejich kolegové vyslýcháni při společném vyšetřování, jim představitelé CIA v Alec Station řekli, aby s vyšetřovateli plně nespolupracovali.

Canestraro nečiní žádné závěry o tom, proč CIA před útoky zatajila důležité informace před FBI, které potenciálně mohly zabránit jejich provedení, a proč FBI následně spolupracovala v utajování se CIA. I když jednu odpověď nabízí neobvyklá povaha nastavení Alec Station.

Konkrétně jde o to, že CIA měla daleko k infiltraci buněk Al-Káidy za účelem odvrácení terorismu, ale snažila se ovlivňovat a řídit její aktivity mimo standardní náborové kanály, s cílem provádět terorismus. Pokud by FBI narazila na tak monstrózní schválnost, jistě by věděla, že je lépe nechat celou věc na pokoji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail