, , ,

Nadměrné používání internetu narušuje klíčové části mozku dospívajících

Závislost na internetu mění mozek dospívajících způsobem, který podporuje jiné návykové chování.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

9. srpna 2024

Vědci začali zkoumat důsledky žití života online a to, co zjistili, je odrazující – zejména pro dospívající.

Vědci spojili nutkavé používání internetu se změnami v mozku, které mohou živit návykové chování a podkopávat intelektuální a fyzický vývoj. Vzhledem k tomu, o co jde, odborníci jako Anthony Anzalone, klinický psycholog ze Stony Brook Medicine, volají po změně.

„Myslím, že už je načase, abychom začali děti co nejdříve vzdělávat o nebezpečích nezdravého a bezduchého používání obrazovky,“ řekl Anzalone pro The Epoch Times.

Anzalone poznamenává, že „nadměrné a návykové používání obrazovky“ je hlavním problémem rodičů – a to z dobrého důvodu. Podle průzkumu Statista loni američtí teenageři trávili na platformách sociálních médií průměrně 4,8 hodiny denně . To je 33,6 hodiny týdně, což je podle IRS ekvivalent plného úvazku.

Dospívající vývoj mozku ovlivněn

Vědci nyní zkoumají, co přesně se děje v mozku dospívajících poté, co se stal závislým na internetu.

Systematický přehled z University College London, publikovaný v červnu v PLOS Mental Health , se zabýval 12 studiemi zahrnujícími 237 mladých lidí ve věku 10 až 19 let, kteří měli formální diagnózu závislosti na internetu v letech 2013 až 2023. Všechny studie byly provedeny v asijských zemích.

Výzkumníci definovali závislost na internetu jako neschopnost odolat nutkání používat internet, což negativně ovlivňuje duševní pohodu i aspekty společenského, vzdělávacího a pracovního života.

Všechny zkoumané studie používaly funkční zobrazování magnetickou rezonancí (fMRI) ke zkoumání toho, jak se oblasti mozku vzájemně ovlivňují (funkční konektivita) u účastníků žijících se závislostí na internetu v klidu a při plnění úkolu. Účinky byly pozorovány ve více oblastech mozku dospívajících.

Studie prokázaly směs zvýšené a snížené aktivity v částech mozku, které jsou aktivovány během odpočinku, spolu s celkovým poklesem funkční konektivity v částech mozku používaných při aktivním myšlení.

Zjištění naznačují, že tyto změny vedou k návykovému chování a tendencím u adolescentů a ke změnám chování souvisejícím s intelektuálními schopnostmi, fyzickou koordinací a duševním zdravím a vývojem.

Funkční změny v mozku

Další studie, publikovaná v roce 2023 v JAMA Pediatrics , zkoumala skupinu 169 studentů šesté a sedmé třídy ze střední školy na venkově v Severní Karolíně. Výzkumníci rozdělili studenty do menších skupin podle toho, jak často hlásili kontrolu svých zdrojů na Facebooku, Instagramu a Snapchatu.

Členové skupiny obvyklých uživatelů kontrolovali své zdroje 15 nebo vícekrát denně, mírní uživatelé jednou až 14krát a neobvyklí uživatelé méně než jednou denně.

Děti dostaly tři skenování mozku ve zhruba ročních intervalech, zatímco hrály počítačovou hru, která nabízela odměny a tresty v podobě usměvavých nebo zamračených tváří.

Při hraní hry často kontroloři prokázali změny v oblastech mozku související se zpracováním odměn, které obvykle reagují na zážitky, jako je vyhrávání peněz nebo riskování. Měli také potíže s kontrolou impulzivního nebo navyklého chování.

Zjištění naznačují, že dospívající, kteří vyrůstají při kontrole sociálních médií, jsou častěji přecitlivělí na zpětnou vazbu od ostatních dětí. Zažívají také méně nebo méně intenzivní pozitivní pocity z dříve odměňujících podnětů, které by je mohly přimět k tomu, aby se snažili o silnější pocity prostřednictvím zvýšeného chování hledajícího odměnu.

Účinky obvyklé kontroly však mohou podle autorů záviset na jednotlivci.

U některých dětí by se kontrola mohla stát „kompulzivní a problematickou“, zatímco jiné se zapojily do „adaptivního chování, které jim umožňuje lépe se orientovat ve stále digitálnějším prostředí,“ navrhli autoři.

Známky narušení

Anzalone řekl, že podobně jako u jiných závislostí mají lidé závislí na internetu tendenci projevovat vzorce chování, které brání každodennímu fungování, jako je nadměrné zaujetí používáním obrazovky a abstinenční příznaky, když používání obrazovky není možné.

Mezi další pozoruhodné rysy závislosti na internetu patří následující:

  • Neschopnost zkrátit čas strávený online

  • Nezájem o jiné aktivity

  • Pokračujte v používání obrazovky navzdory skutečným problémům

  • Použití her k odstranění negativní nálady

  • Ohrožení zaměstnání, školy nebo vztahů kvůli používání obrazovky

Zacházení

Podle Anzalone vyžaduje léčba internetové závislosti mladistvých silné zapojení rodiny.

Poukázal na to, že většina důkazů týkajících se léčby závislosti na internetu se točí kolem kombinace rodinné terapie, která „pomáhá podporovat efektivní komunikaci a spolupráci mezi pečovateli a dětmi“, propagace dalších aktivit, které nahradí „nebezpečné používání médií“ a kognitivně behaviorální terapie. (CBT) k řešení zkreslení, která mohou mít pacienti o sobě nebo o používání obrazovky.

CBT je založeno na myšlence, že to, jak lidé přemýšlejí o situacích, může ovlivnit jejich pocity a chování. Rodinná terapie je druh talk terapie zaměřený na zlepšení vztahů mezi členy rodiny, což může pomoci léčit specifické problémy s duševním zdravím nebo chováním.

Systematický přehled a metaanalýza 57 randomizovaných kontrolovaných studií zjistila, že CBT v kombinaci s jinými způsoby léčby patří mezi nejúčinnější terapie k léčbě závislosti na internetu.

„V mnoha případech je závislost na internetu příznakem, nikoli příčinou problému, takže je nezbytné, abychom se zabývali všemi základními duševními poruchami, které mohou problémy zhoršovat, jako je deprese, úzkost nebo ADHD (nedostatek pozornosti / hyperaktivita),“ dodal Anzalone.

Zdůraznil však, že v závažných případech může být zapotřebí „digitální detox“. V tomto detoxu se postupně snižuje vystavení nepodstatnému používání obrazovky a neustálou digitální stimulaci nahrazují všímavé návyky a kvalitnější aktivity. Teprve po tomto detoxu mohou být děti bezpečně znovu seznámeny s technologií.

Prevence

Anzalone navrhl, aby byli rodiče poučeni o tom, jak škodlivé je nadměrné používání obrazovky pro děti, a aby jim byly poskytnuty nástroje, které jim pomohou vychovávat děti se zdravými návyky obrazovky, z nichž nejdůležitější je podpora a interakce rodičů.

„U malých dětí nikdy nic nenahradí kvalitní čas, který pečovatel stráví s jejich dítětem,“ řekl.

Dodal, že čím více rodičů bude pomáhat svým dětem prozkoumávat jejich prostředí, podporovat hry venku a poskytovat dětem emocionální, sociální a vytrvalostní koučink, který jim pomůže lépe se spojit se světem a vybudovat si odolnost vůči životním stresorům, „tím méně uvidíme. zapojují se do různého negativního a maladaptivního chování.“

George Citroner podává zprávy o zdraví a medicíně a pokrývá témata, která zahrnují rakovinu, infekční nemoci a neurodegenerativní stavy. V roce 2020 mu byla udělena cena Media Orthopedic Reporting Excellence (MORE) za příběh o riziku osteoporózy u mužů.

ZDROJ:
Každá maličkost pomáhá, děkujeme všem, kteří částkami od 5Kč do 1000,- Kč měsíčně pomáhají našemu společnému boji proti cenzuře. Podpořit naši činnost můžete od 5 kč do libovolné částky na účet:
DĚKUJEME.
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.comr
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *