, ,

Ľubomíra Bačíková, 13.02.2024, ranní zprávy, 2x denně čerstvé zprávy ze zahraničí i z domova, kliknout na foto

13.02.2024: Ranní zprávy z domova i ze světa, které Vám posílám 2x denně:

❤️Začni, kde jsi. Použij, co máš. Dělej, co dokážeš.

 

📌30.1.2024, AUTOR: BEN GUARINO: Neuralink Elona Muska implantoval svůj první čip do lidského mozku. Co bude dál?

Technolog miliardář Elon Musk tento týden oznámil, že jeho společnost Neuralink poprvé implantovala své rozhraní mozek-počítač do člověka. Příjemce se „dobře zotavoval“, napsal Musk v pondělí večer na své platformě sociálních médií X (dříve Twitter) a dodal, že první výsledky ukázaly „slibnou detekci neuronových špiček“ – odkaz na elektrickou aktivitu mozkových buněk.

Každé bezdrátové zařízení Neuralink obsahuje čip a pole elektrod s více než 1 000 supertenkými, flexibilními vodiči, které chirurgický robot zavádí do mozkové kůry . Tam jsou elektrody navrženy tak, aby registrovaly myšlenky související s pohybem. V Muskově vizi aplikace nakonec tyto signály přeloží tak, aby přesunula kurzor nebo vytvořila text – zkrátka umožní ovládání počítače myšlením. „Představte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovat rychleji než rychlopisař nebo dražitel. To je cíl,“ napsal Musk o prvním produktu Neuralink , který se podle něj jmenuje Telepatie .

Americký úřad pro potraviny a léčiva schválil klinické studie Neuralinku na lidech v květnu 2023. A loni v září společnost oznámila, že zahajuje zápis do své první studie pro lidi s kvadruplegií.

Pondělní oznámení neurology nijak nezaskočilo. Musk, nejbohatší muž světa, „řekl, že to udělá,“ říká John Donoghue , expert na rozhraní mozek-počítač z Brown University. „Udělal předběžnou práci postavenou na bedrech ostatních, včetně toho, co jsme dělali my od počátku 2000.“

Původní ambice Neuralink, které Musk nastínil při zakládání společnosti v roce 2016, zahrnovaly propojení lidských mozků s umělou inteligencí. Jeho bezprostřednější cíle se zdají být v souladu s neurálními klávesnicemi a dalšími zařízeními, které lidé s paralýzou již používají k ovládání počítačů. Metody a rychlost, s jakou Neuralink tyto cíle sledoval, však vedly k federálnímu vyšetřování mrtvých studijních zvířat a přepravy nebezpečného materiálu.

Musk má ve zvyku navrhovat velké věci, ale poskytovat málo podrobností, poznamenává Ryan Merkley, ředitel výzkumu advokacie ve Lékařském výboru pro zodpovědnou medicínu. „Toto je možná největší příklad toho“, protože nejsou k dispozici žádné informace o osobě, která obdržela implantát, ani o jejím zdravotním stavu, zdůrazňuje Merkley. „V závislosti na pacientově onemocnění nebo poruše může úspěch vypadat velmi odlišně.“

 

Scientific American hovořil s Donoghuem, aby pochopil, co znamená poslední krok pro Neuralink – a zda by společnost mohla někdy dosáhnout Muskových extrémnějších cílů.

[Následuje upravený přepis rozhovoru.]

Při popisu prvních výsledků Musk použil frázi „slibná detekce neuronových špiček“. Co to může znamenat?

Musím to předeslat tím, že jako vědec nemůžete nic komentovat, dokud nemáte v ruce papír. Ale to, co to obecně znamená, je: existují akční potenciály [elektrické impulsy, které vytvářejí nervové buňky] a v mozku je sonda, která zachycuje signály, které tam jsou.

Ale musím zůstat otevřený tomu, co to vlastně znamená. Musím vidět data. A komerční subjekty to dělají po částech. Nebezpečí s tím samozřejmě je: zítra to může přestat fungovat.

Znepokojuje vás, jak byly nedávné informace o tomto pokusu nakapány na platformu sociálních médií nebo cokoli jiného o tom, jak byl výzkum sdělován vědcům nebo veřejnosti?

 

Nijak zvlášť se mi to nelíbí, ale nechci to přehánět… Je legitimní říct, že jsi někoho implantoval. Nemyslím si, že chtějí moc říkat, co to znamená nebo co to dělá.

Z místa, kde sedíte, co může Neuralink přinést ke stolu kromě výzkumu, který jste vy a ostatní provedli – například vaši práci na tom, abyste umožnili účastníkovi pohybovat počítačovým kurzorem na obrazovce myšlenkou? Má Neuralink možnost udělat něco jinak?

Jsou to komerční subjekty, ne? Chtějí produkt. Když jsem začínal, měl jsem společnost s názvem Cyberkinetics, což bylo příliš brzy. [Kyberkinetiku získala v roce 2008 společnost, která je nyní Blackrock Neurotech.] Jedním z rozdílů je něco v řádu 100 milionů dolarů. V té době nám chyběly všechny peníze a znalosti. Nyní máme znalosti. [Musk] vložil peníze.

 

To, co udělal, jsou investice, všechny znalosti, které tento obor vytvořil. Jistě [to znamená výzkum prováděný] nejen námi, ale [také] mnoha [jinými] lidmi, základními vědci, kteří přišli na to, jak funguje motorická kůra, včetně nás, ale rozhodně ne výhradně nás, [stejně jako neurovědců] Apostolos Georgopoulos , Andy Schwartz – všichni tito lidé vybudovali základ. Mohl by vzít všechny tyto znalosti a vložit peníze do vytvoření druhu produktu, který by mohl být potenciálně komerční, i když to ještě není určeno.

Jsem opravdu šťastný, když vidím, že bude (pravděpodobně uvidíme, co se stane s touto konkrétní verzí) komerční produkt, který se jednou dostane k lidem a pomůže jim.

Pokud jde o přístup společnosti Neuralink, co je nového na tom, že čip bezdrátově komunikuje se zařízením oproti jiným laboratorním demonstracím s důkazem o principu? Předchozí implantáty zachycovaly signály z jednotlivých neuronů, ale to může vyžadovat kabely k přenosu velkého množství příslušných dat.

To je důležitý krok, jak dostat všechno dovnitř. Problém byl v tom, že je to hodně informací. A přišli s řešením, které bylo praktičtější, než jsem si myslel. Doufal jsem, že získám plnou šířku pásma a vysokou rychlost informací. Používají Bluetooth, což je mnohem redukovaná verze… Ale získávají dostatek informací, aby mohli věci ovládat.

S informacemi, které vynesou, nejsou schopni z celé té šlamastyky vytrhnout každý jednotlivý neuron. Trochu to míchají dohromady, protože šířka pásma jim neumožňuje všechno vyřešit. Ale funguje to.

Jsme po tomto oznámení o něco blíže Muskovým vznešeným cílům? Mluvil o obnově zraku lidem, kteří jsou nevidomí, a mobilitě lidem s postižením, a dokonce o tomto divokém scénáři sloučení umělé inteligence.

Někdo se zeptal [bioinženýra] Eda Maynarda, který byl mým postgraduálním studentem v roce 1999, přesně na takovou otázku. Řekl: „Máme skromné ​​cíle: chceme, aby slepí lidé viděli, paralyzovaní lidé se pohybovali a hluší zase slyšeli.“ Takže to je stará linie, která funguje už 25 let. A samozřejmě vše, co děláme pro zlepšení schopnosti lidí mít tyto věci, nás posune o krok blíže k tomu, abychom pomohli paralyzovaným lidem komunikovat a znovu se pohybovat praktickým způsobem, [pomocí] komerčního zařízení.

Jde o to, že musíš být opatrný. Celá podstata obnovy smyslových vstupů, jako je vidění, zahrnuje elektrickou stimulaci v mozku. Je to úplně jiná míčová hra. Není to záznam z jednotlivých buněk – to je jedna věc – je to stimulace.

A pokud vím, neexistuje jediný důkaz o použití toho zařízení k vytvoření smyslových systémů jakýmkoli způsobem. Je to úplně jiný projekt. Dalo by se říct: „Máš auto. Myslíte, že [loď] bude fungovat?“ Kdo ví? Ano, mohlo, ale není to auto.

Museli by nastínit, jaké jsou podle nich kroky. Můžete dát elektrody do mozku? Ano. Mohou tam zůstat? Ano. Dokážete je stimulovat? Nevím – měli by být schopni. Dokážete je stimulovat správným způsobem? Vidění bylo velmi komplikované, pokud jde o zavádění elektrod do mozku a snahu obnovit smysluplný obraz.

Existují hranice toho, co může rozhraní mozek-počítač nabídnout? Je to mimo motivaci, kterou Musk uvedl? Máme stále ten sen o tom, o čem lidé mluvili před 25 lety?

Podstatou vědy je: nikdy nevíte, co je za rohem. Jsem si jistý, že jsi viděl Oppenheimera.

To jo.

Ta [první detonace atomové bomby] měla dva potenciální důsledky: dostanete opravdu velký boom, nebo byste zničili Zemi, pokud by se nezastavila. Nevěděli. Nevíme! Stalo se mnoho věcí, které bych nikdy nepředvídal. Využití komunikace je mnohem lepší, než jsem si kdy myslel.

Technické věci zní: Dostaneme nízkovýkonový zesilovač, který bude mnohem menší, který bude mít větší šířku pásma? Téměř jistě, ale nemluvíte s odborníkem v této oblasti. Zdá se mi, že jsme se schopnostmi elektroniky stále lepší. Inženýři nám mohou říci: „Toto nejsou nepřekonatelné problémy.“ Technologii už máme. A pak jsou tu další věci, které bude těžké udělat. Jsou to vědecké otázky [pro které] nemám ponětí, jaká bude odpověď, dokud neprovedeme experimenty.

ZDROJ: https://www.scientificamerican.com/article/elon-musks-neuralink-has-implanted-its-first-chip-in-a-human-brain-whats-next/?fbclid=IwAR2wb0MBZODZe4ePlnxY3DMb6nQS33VfKRvzKraJArD

 

📌 12.2.2024, Volný Blog: „Všeobecná škola v Hannoveru se potápí do chaosu – a Německo také.“   

Josef KrausIGS Stöcken je jednou z mnoha a mnoha „horkých škol“ v celém Německu. Školu „navštěvuje“ kolem 900 studentů odhadem ze 40 zemí. Někteří studenti s sebou stále nosí nože nebo jiné zbraně. Teprve v prosinci 2023 požádali učitelé na IGS Büssingweg v Hannoveru úřady a politiky o pomoc proti násilí a vandalismu ve škole.

Nevěříte svým očím a uším. Norddeutsche Rundfunk (NDR) skutečně poctivě a realisticky informuje o tom, jak multikulturní školy fungují a nefungují. Nemůžete se ubránit myšlence, že tato stanice veřejnoprávního vysílání padla do rukou rasistických pravicových konspiračních teoretiků. Uznejte, že NDR podává zprávu srozumitelným jazykem. Titulek zní „Když si učitelé zoufají: IGS Stöcken bije na poplach“ a dále se píše:

„Násilí, vandalismus, hrozby: Integrovaná komplexní škola (IGS) Stöcken v Hannoveru bije na poplach.“

Jaká je na této škole po léta realita? Studenti musí být téměř každý den vyloučeni z vyučování, vyplývá z dopisu pedagogického sboru adresovaného vedení školy. Zaměstnanci školy již nemají žádné rezervy energie.

 

IGS Stöcken v Hannoveru bije na poplach: Kvůli rostoucímu násilí, vandalismu a výhrůžkám se učitelé obrátili na vedení školy s prosbou o pomoc.

#NDRNDS #Hannover #GewaltanSchulen https://t.co/AM4yosYcGp — NDR.de (@ndr) 10. února 2024

Teprve v prosinci 2023 popsali učitelé na IGS Büssingweg v Hannoveru v pobouřeném dopise úřadům a politikům násilí a vandalismus ve škole – a požádali o pomoc.

IGS Stöcken je jednou z mnoha „horkých škol“ v celém Německu. Školu navštěvuje kolem 900 studentů odhadem ze 40 zemí. Někteří studenti sebou stále nosí nože nebo jiné zbraně. Před časem bylo před školou zbito dítě do bezvědomí. Po pobytu v nemocnici se už neodvážilo jít do třídy. Mnoho studentů se vyhýbá záchodům, protože by je tam obtěžovali a natáčeli. Videa se pak objeví na sociálních sítích.

👉 V dopise se také uvádí:

„Homosexualita a sexuální rozmanitost odporují náboženským názorům mnoha studentů. Pro ně a jejich rodiny má jejich náboženské přesvědčení vyšší morální hodnotu než náš základní zákon. Odpovídající programy tolerance se setkávají s odporem. Do školy musí být znovu a znovu volána policie.”

👉 Anja Mundt-Backhaus, didaktická ředitelka IGS, říká:

„Chyba začíná v rodinách. Děti tam často získávají obraz maskulinity, který považuje násilí za legitimní a mužné. Rodiny pachatelů jsou často obtížně dostupné, říká Backhaus. „Většinou jednáme s rodiči, kteří jsou méně vzdělaní. Mnozí mají skutečně odpor ke škole. Mnozí nemluví německy nebo nemluví dostatečně německy, takže s nimi nemůžeme správně spolupracovat, protože nemáme tlumočníky.“

 

👉 Město Hannover, ovládané Zelenými, reaguje bezmocně.

Seznam opatření, která by podle názoru školy byla nezbytná ke zlepšení, je dlouhý. Škola zatím vyžaduje bezpečnostní službu při cestě do školy i na hřišti. Město Hannover – jeho školský úřad a starostka Belit Onay (Zelení) – však tomu nejsou příliš nakloněni. Nechtějí americké podmínky. Místo toho je podle „zelených“ snílků potřeba „závazek, společná dohoda se studenty, která zakazuje násilí“.

Vedoucí didaktiky, Anja Mundt-Backhaus říká, že se o to snaží léta. Zdá se, že všechny dosavadní snahy nebyly úspěšné. Je toho zapotřebí více, například: menší třídy, více personálu na organizování přestávek, více učitelů a školních sociálních pracovníků, strukturální změny na toaletách, aby se zabránilo natáčení a fotografování a výrazně více prostředků na prevenci násilí a na tlumočníky.

Ministerstvo kultury uvádí, že od podzimu 2024 by měl být zaveden sociální index, aby se zdroje využívaly tam, kde jsou nejnutnější. Spolková vláda rovněž zahájila program startovacích příležitostí, z něhož by profitovala i společnost IGS Stöcken.

 

Kdo tomu věří…

👉 Už léta víme, že peníze problém nevyřeší.

V tomto „nejlepším Německu, jaké kdy existovalo“, tedy v tomto „semaforovém“ Německu Merkelové-Faeserové, se už ve školách všechno rozpadá. Miliardové programy na tom nezmění nic. Bez ohledu na to, kolik dostanou milionů a kolik mají zaměstnanců, se školy nemohou vyrovnat s tím, co jim přináší zcela iracionální imigrační politika.

Víme to už asi deset let. Mimochodem, opakovaně jsme zde na TE (Tichys Einblick) popisovali, že se Německo ve školních výkonnostních testech přibližuje úrovni rozvojových zemí.

👉 Tisíce německých škol se dnes ani v budoucnu nedokážou vyrovnat s nekontrolovanou migrační politikou. Od roku 2019 se opakovaně na trh dostávají knihy, ve kterých učitelé (a výraznou většinou učitelky) popisují katastrofální poměry v německých školách s 80 a 90 procenty migrantů. (Viz Ingrid König: Škola před kolapsem. Mnichov 2019; Katha Strofe: Úniky z učebny. Můj rok učitelky na základní škole hororu. Berlín 2020.) V těchto knihách je popsána reálná zkušenost, která se v žádných chytrých studiích a zdvořilostních zprávách nevyskytuje. Totiž to, že multikulturní školy nejsou možné.

 

👉 Tyto knihy věrohodně uvádí, že pravidelné vyučovací hodiny již nepřichází v úvahu. Otcové odmítají hovořit s učiteli. Pokud učitelé a zejména učitelky kritizují šátky, dětské sňatky, nucené obřízky, příbuzná či vícečetná manželství a podobně, radikální muslimští rodiče a jejich potomci jim vyhrožují.

👉 Učební látka, která se ještě v 90. letech dala zvládnout ve 2. ročníku, se nyní musí přesunout do 4. ročníku. To nepřímo potvrzuje závěr první studie PISA z roku 2000 o dopadech podílu migrantů ve třídě na její výkonnostní úroveň. A to sice, že podíl cizinců nad dvacet procent vede k „náhlému“ snížení úrovně výkonu.

Naše předpověď: Dobrou noc, Německo – dna ještě nebylo dosaženo.

 

Gesamtschule in Hannover versinkt im Chaos – und Deutschland mit vyšel 10.2.2024 na tichyseinblick.de. Překlad Maru – děkuji.

Poznámka překladatele

👉 A co Česká republika?

Rakušan (STAN) podepsal migrační pakt. Tento krok nám zcela jistě přinese další nárůst migrantů. Jak se na to připravuje Ministerstvo školství?

Školy dostávají od vlády reálně čím dál méně peněz.

👉 Náměstek Ministra školství Jiří Nantl (ODS) a poslankyně za ODS, Renáta Zajíčková, vypracovali novelu vyhlášky o hygienických normách na školách. Upravené hygienické požadavky by prý měly odstranit nyní „přehnané“ hygienické limity na školní prostory.

Některé z bodů:

👉 Nově jsou povoleny společné záchody.

👉 Počet žáků se může zvýšit až na 34, pokud to neohrozí vzdělávání či bezpečnost žáků.

👉 Z vyhlášky vypadávají povinné plochy v místnostech na dítě a na žáka, což byly například ve školce 4 m² nebo v učebně základní školy necelé 2 m².

Rovněž vypadává povinné vybavení šatnami s určenou plochou na žáka.

👉 Školky ani základní školy již nemusí být oploceny.

👉 Školy se již nemusí pravidelně vymalovávat.

👉 Ve třídách nemusí být umyvadla.

👉 Pokud jde o výtvarnou výchovu, mizí požadavek na dřez s přívodem tekoucí studené i teplé vody. Pokud se dítě například zamaže lepidlem, půjde se patrně umýt na smíšené toalety!

ZDROJ: https://zvedavec.news/komentare/2024/02/9971-vseobecna-skola-v-hannoveru-se-potapi-do- chaosu-ndash-a-nemecko-take.htm

 

📌11.2.2024, Volný Blog: Kit Klarenberg – The Grayzone.

Bylo odpoledne 17. května 2023 a já jsem právě dorazil na londýnské letiště Luton. Byl jsem na cestě do města mého narození navštívit svou rodinu. Před přistáním dal pilot všem pasažérům pokyn, aby si ihned po vystoupení z letadla připravili pasy ke kontrole. V tu chvíli jsem si všiml šestičlenné čety britských protiteroristických důstojníků v civilu s kamennou tváří, kteří čekali na asfaltu a intenzivně studovali identifikační dokumenty všech cestujících.

 

Jakmile mě policisté identifikovali, bylo mi nařízeno, abych je bez vysvětlení doprovodil na letištní terminál. Tam mi byli představeni dva úředníci, jejichž jména jsem se nemohl dozvědět, a kteří se následně vzájemně odkazovali pomocí nepopsatelných volacích značek. Byl jsem pozván, abych byl digitálně prohledán a podroben výslechu, ve kterém jsem neměl právo mlčet, neměl jsem právo odmítnout odpovídat na otázky a neměl jsem právo zadržovat čísla PIN pro moje digitální zařízení nebo SIM karty. Pokud jsem uplatnil nějaké právo na soukromí, hrozilo mi zatčení a až 48 hodin v policejní vazbě.

 

Rozhodl jsem se vyhovět. A tak se stalo, že během následujících pěti hodin jsem seděl s několika anonymními protiteroristickými policisty v nesnesitelně horkém zadním pokoji bez vzduchu a bez oken. Odebrali mi otisky prstů, odebrali invazivní výtěry DNA a prozkoumali každý myslitelný aspekt mého soukromého a profesního života, přátelské a rodinné vazby a vzdělání. Chtěli vědět, proč píšu, říkám a myslím na věci, které dělám, jaké jsou podrobnosti o tom, jak jsem placen za svou investigativní žurnalistiku a na jaký bankovní účet.                                                    Byl jsem zadržen podle britského zákona o boji proti terorismu a bezpečnosti hranic z roku 2019, který OSN označila za drakonický a represivní.  Podle jeho pravomocí podle Schedule 3, může být každý, kdo vstoupí na britské území podezřelý z „nepřátelské činnosti“ jménem cizí mocnosti, zadržen, vyslýchán po dobu šesti hodin a obsah jeho digitálních zařízení může být zabaven a uložen. „Nepřátelské činy“ jsou definovány jako jakékoli chování považované za ohrožující „národní bezpečnost“ Británie nebo její „ekonomický blahobyt“.

 

Ještě znepokojivější je, že Plán 3 je bez podezření. Podle jeho podmínek „je nepodstatné, zda si je osoba vědoma toho, že činnost, do které se zapojuje, je nepřátelskou činností, nebo zda se nepřátelský čin provádí stát, pro který nebo v jehož zastoupení nebo v jehož zájmu je nepřátelský čin prováděn, podnítil, sankcionoval nebo si byl jinak vědom provedení činu.“ Musí to být docela propracované spiknutí, když spiklenci ani nevědí, že konspirují.

 

Ukazuje se, že britský stát se mylně domníval, že The Grayzone měl vztah s nechvalně známou ruskou bezpečnostní službou FSB. Svůj předpoklad nezaložili na žádných důkazech, ale na našem talentu produkovat věcnou investigativní žurnalistiku založenou na dokumentech předávaných tomuto výstupu anonymně, prostřednictvím e-mailových účtů. Taková aktivita je běžnou praxí pro západní média, skupiny na ochranu práv a velmi uctívané „open source“ investigativní organizace, jako je Bellingcat sponzorovaný americkou vládou. Pokud jsme já a zbytek The Grayzone udělali nějakou chybu, bylo to ve zveřejnění materiálů, které si stát národní bezpečnosti USA a Spojeného království nepřeje ve veřejné doméně.

 

Nyní britská vláda posouvá svou válku proti investigativní žurnalistice na novou úroveň prostřednictvím svého málo známého zákona o národní bezpečnosti. Podle tohoto zákona si úřady v Londýně udělily pravomoc sledovat, obtěžovat, a nakonec uvěznit jakékoli britské občany, které si přejí, z podobně nepodezřelých důvodů. Disidenti všech vrstev se nyní musí obávat, že všechno, co udělají nebo řeknou, je může dostat do vězení na dlouhé tresty, jednoduše za to, že nedodrželi přísnou londýnskou linii národní bezpečnosti.

 

Mezi nejlepší lobbisty za tato autoritářská opatření patří Paul Mason, slavný novinář, který se vydával za vůdce britské levice, dokud ho The Grayzone neodhalil jako kolaboranta bezpečnostního státu, který se snaží zničit protiválečné hnutí zevnitř.

 

Inspirováno americkým zákonem o špionáži, jehož cílem je kriminalizovat whistleblowing

V prosinci 2023, po 18 měsících zpracování parlamentními procedurami, vstoupil v platnost britský zákon o národní bezpečnosti. Pod záštitou ochrany Británie před hrozbou špionáže a sabotáže ze strany nepřátelských aktérů doma i v zahraničí zákon zavádí řadu zcela nových trestných činů s přísnými tresty – a širokými důsledky pro svobodu slova. Podmínky zákona jsou skutečně tak široké, že jednotlivci téměř nevyhnutelně zákon poruší, aniž by to chtěli, měli v úmyslu nebo dokonce věděli.

 

Vzhledem k tomu, že do dnešního dne nebyl nikdo podle zákona stíhán, zůstávají jeho plné důsledky nejasné. Londýnský bezpečnostní a zpravodajský aparát má však nyní dalekosáhlé pravomoci dohlížet na to, co lze říci o aktivitách britské vlády v zahraničí.

 

Vzhledem k děsivým důsledkům zákona by měli být britskí novináři, skupiny za práva tisku a organizace pro občanské svobody pobouřeny. Přesto vážná kritika zákona do značné míry chyběla v běžných publikacích v různých fázích debaty v parlamentu.

 

Kontrola zákona proti svobodnému tisku byla téměř zcela ponechána nezávislým novinářům, jako je Mohamed Elmaazi. Při psaní pro Consortium News v červenci 2022 Elmaazi poznamenal, že „sdílí mnoho prvků“ s washingtonským „drakonickým zákonem o špionáži z roku 1917“, který je v současné době používán ke stíhání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange.

 

„Nejvíce hrozí, že budou stíháni oznamovatelé, novináři a vydavatelé, kteří se zaměřují na záležitosti související s národní bezpečností,“ varoval Elmaazi.

 

Britští zákonodárci výslovně citovali WikiLeaks v několika parlamentních debatách o zákonu. Trvali na tom, že motivem zákona bylo zabránit a odradit od „neoprávněného zveřejnění“ ze strany jakéhokoli jednotlivce nebo organizace. Cestou opakovaně uráželi zakladatele Wikileaks Juliana Assange a papouškovali prokazatelně falešný příběh, že odhalení západních válečných zločinů WikiLeaks ohrožovalo nevinné životy.

 

Například během debaty v Dolní sněmovně v červnu 2022, se jeden konzervativní poslanec zeptal stínové ministryně vnitra labouristů Yvette Cooperové, zda odsuzuje „masové vyhazování informací do veřejné sféry typu WikiLeaks“. Označili takovou činnost za „obrovsky nezodpovědnou“, protože „může ohrozit životy“. Cooper odpověděla, že „důrazně“ odsoudila takovou aktivitu:

 

„Některé příklady takových úniků, které jsme viděli, ohrožují životy agentů, ohrožují životně důležité části naší národní bezpečnosti a zpravodajské infrastruktury a jsou vysoce nezodpovědné. Potřebujeme záruky na ochranu před tímto druhem škodlivého dopadu na naši národní bezpečnost.“

 

Ve skutečnosti uniklá zpráva Pentagonu z roku 2011 dospěla k závěru, že zveřejnění deníku války v Afghánistánu nebo deníků z války v Iráku, které Assangeovi poskytla tehdejší americká vojačka Chelsea Manningová, nemělo „žádný významný „strategický dopad“ na WikiLeaks. Během následného procesu s Manningovou byli právníci americké vlády nuceni přiznat, že nikdo nebyl v důsledku jejího odhalení nijak poškozen. Obžaloba připustila toto zjištění během prvního Assangeova extradičního řízení v únoru 2020. Ústřední pilíř sporu britského státu o zákon o národní bezpečnosti je proto založen na lži.

 

Ve skutečnosti britská vláda rozvinula svou pomstu proti Wikileaks poté, co byla opakovaně odhalována za porušování vlastních lidských práv a zabíjení nevinných civilistů.

 

👉 Probíhající vyšetřování potvrzuje vyšetřování BBC, které odhalilo, že „eskadra SAS zabila 54 lidí za podezřelých okolností během jednoho šestiměsíčního turné“, poté zfalšovala důkazy, aby je označila za ozbrojené povstalce.

 

V únoru 2011, po zabití osmi neozbrojených afghánských civilistů britskými speciálními jednotkami při náletu, jeden důstojník soukromě napsal druhému: „Zatímco vražda a [SAS] byly často obyčejnými společníky v posteli, začíná to vypadat jako kost!“ Jeho kolega odpověděl: „Považuji za depresivní, že [sic] došlo k tomuto… v konečném důsledku k masivnímu selhání vedení… a až dojde k dalším Wikileaks, budeme s nimi staženi dolů.“

 

Zákon konkrétně určený ke kriminalizaci WikiLeaks ohrožuje informátory

Během debaty v Dolní sněmovně v roce 2022 vedl obvinění proti WikiLeaks rytířský konzervativní poslanec Sir Robert Buckland. Buckland, který byl   ve své bývalé roli ministra spravedlnosti odpovědný za „prosazování právního státu a ochranu soudní nezávislosti“, tvrdil, že zákon o národní bezpečnosti je zásadním nástrojem pro stíhání „tých, jako je Julian Assange, kteří ukládají data do způsobem, který nebere ohled na bezpečnost dělníků a dalších postižených lidí.“ Později poznamenal: „Nikdo z nás [v parlamentu] nechce vidět Juliana Assange a jeho typ, jak se tady uchvacuje.

 

Nejvyšší soud Spojeného království vyjádřil zcela odlišný názor, když v roce 2018 jednomyslně rozhodl, že kabely publikované WikiLeaks jsou přípustné jako důkazy v soudních řízeních.

 

Jiný konzervativní zákonodárce, sir John Hayes, odmítl návrhy, aby zákon o národní bezpečnosti mohl mít dopad na legitimní novinářské aktivity, a tvrdil, že by se zaměřoval pouze na „zveřejnění typu WikiLeaks převlečené za strážce svobody nebo podobný nesmysl“. Nicméně připustil, že zatímco ti, kdo jsou primárně ohroženi legislativou, jsou ti, kteří „pracují přímo pro cizí mocnost“, její cíle mohou zahrnovat i ty, kteří „nepracují přímo pro cizí mocnost, ale… mohou [zdůraznění přidáno] napomáhat cizí mocnosti nebo nepřímo jednat pro takovou cizí mocnost.“

 

👉 Podobně spekulativní, vágní výrazy se vyskytují v celém zákoně, který kriminalizuje každého, kdo „kopíruje“, „uchovává“, „zpřístupňuje“, „distribuuje“ nebo „poskytuje přístup k“ chráněným informacím, pokud je splněna „podmínka cizí moci “. „Chráněné informace“ jsou definovány jako materiál, který je „jakýmkoli způsobem omezen“ nebo materiál, u kterého „je rozumné očekávat“, že bude jakýmkoli způsobem omezen.

 

Těm, kteří byli shledáni vinnými ze sdílení nebo zveřejnění takových informací, hrozí sankce od vysokých pokut až po doživotí. Z pohledu britského státu je nepodstatné, zda k nim chráněné informace unikly přímo, nebo na ně prostě narazili náhodou.

 

👉 Znepokojivější je, že zákon odmítá jakoukoli obranu „veřejného zájmu“ těm, kdo odhalují chráněné informace. Hrstka britských zákonodárců přítomných během parlamentní debaty v červnu 2022 vyjádřila znepokojení nad tímto varováním, ale ministr bezpečnosti a hranic Damian Hinds je agresivně odmítl. Hinds tvrdil, že takové ustanovení „nepochybně povede k dalším neoprávněným zveřejněním“.

 

Poté trval na tom: „Pro [informátora] je nemožné mít úplný obraz o tom, jaká škoda by mohla pocházet z jejich odhalení. Tohoto bodu mohou zneužít lidé se zlými úmysly.“

 

👉 Dva další trestné činy vytvořené zákonem se týkají „získávání majetkových výhod od cizí zpravodajské služby“. Pokud tedy britský občan v zemi nebo mimo ni „získá, přijímá nebo souhlasí s přijetím nebo si ponechá materiální výhodu“ od zámořské vlády „za okolností, kdy pro tuto výhodu neexistuje žádný legitimní základ“, může očekávat maximální vězení dobu 14 let. Pokud přijmou „hmotný prospěch“, který se ve skutečnosti neuskuteční, stále mohou být uvězněni až na deset let.

 

👉 V oficiálním informačním listu britská vláda připouští, že tyto trestné činy výslovně trestají občany, když je „obtížné prokázat“, že „spáchali špionážní trestný čin“. Vláda podobně uznává, že „není možné prokázat souvislost mezi [poskytovanou] dávkou a tím, co daná osoba udělala – nebo se od ní očekává – na oplátku.

 

Jak se v dokumentu uvádí, „hmotné výhody mohou zahrnovat finanční výhody, cokoli, co má potenciál vést k finančnímu prospěchu, a informace“. Tyto výhody „mohou být poskytovány… přímo nebo nepřímo“.

 

Tato znepokojivě široká definice zvyšuje pravděpodobnost, že by britští občané mohli porušit zákon, aniž by to měli v úmyslu. Bylo by čtení příspěvku na anonymním účtu na sociálních sítích, spravovaném v tajnosti „nepřátelským“ státem, klasifikováno jako přijímání „informací“, a tedy „materiální výhody“?

 

Nyní mají britské úřady více pravomocí než kdy jindy zadržovat občany i návštěvníky na základě pouhého podezření z jejich nebezpečí pro nejasně definované imperativy národní bezpečnosti. Podle zákona o národní bezpečnosti „není nutné identifikovat konkrétní zahraniční zpravodajskou službu“, aby bylo možné stíhat britské občany za získání „materiálních výhod“ od „nepřátelských“ států.

 

👉 Jinými slovy, pokud by úřady v Londýně pouze podezíraly někoho, kdo by mohl nějakým způsobem těžit z držení „informací“, které jim poskytla neznámá „cizí“ mocnost, na které by mohli náhodou narazit na internetu nebo jim byly poskytnuty tak či onak bez jejich výslovnou žádost nebo souhlas, mohli být označeni za zločince a uzamčeni.

 

Britští novináři více než kdy jindy dodržují autoritářská opatření.

Kampaň britského státu za potlačení nesouhlasných hlasů čerpá z londýnského fungování málo známého, ale zničujícím způsobem účinného cenzurního mechanismu, známého jako  „Poradní výbor pro obranu a bezpečnost“ (DSMA).

 

👉 Výbor, složený ze zástupců bezpečnostních a zpravodajských služeb, vojenských veteránů, vysokých vládních úředníků, šéfů tiskových sdružení, redaktorů a novinářů, za zavřenými dveřmi určuje, které otázky související s národní bezpečností mohou být pokryty tiskem a jakým způsobem.

 

👉 Příležitostně výbor vydává takzvaná „oznámení D“. Teoreticky se jedná o dobrovolné žádosti, aby zpravodajské stanice nevysílaly konkrétní informace nebo vynechaly podrobnosti považované za škodlivé pro národní bezpečnost. Příjemci sice nejsou ze zákona povinni vyhovět, jsou si však plně vědomi toho, že odmítnutí může znamenat stíhání podle zákona o úředních tajemstvích z roku 1989, zejména pokud jsou příslušné informace výsledkem „neoprávněného zveřejnění “. Alternativně by se novinář, který se provinil, mohl jednoduše dostat na černou listinu a ztratit tak přístup k brífinkům a informacím mimo záznam a privilegovaným informacím od úředníků, což by pak ohrozilo jeho zaměstnání. Výsledkem je, že příkladů prodejen ignorujících „D-notice“ je málo a jsou velmi vzdálené.

 

Výbor DSMA odhaduje, že novináři dobrovolně předkládají 80 až 90 procent svých příběhů ke kontrole, když mají podezření, že by to orgán mohl považovat za nežádoucí, podle knihy novináře Iana Cobaina z roku 2016 The History Thieves . Rok před vydáním Cobainovy ​​knihy se místopředseda výboru chlubil, že „žurnalista konzultuje sekretariát v průměru každý pracovní den“.

 

V roce 2013, když informátor Edward Snowden unikly dokumenty, které ukazují, že Spojené království tajně sledovalo komunikaci zahraničních diplomatů na schůzkách G20 v Londýně, výbor okamžitě podrobil zveřejnění oznámení D. S neobvyklou výjimkou The Guardian britská média do značné míry vyslyšela žádost o cenzuru.

 

👉 Kdysi nepřátelský Guardian však v říjnu 2023 mlčel, když DSMA rozeslal D-oznámení hlavním publikacím, v nichž požadoval, aby nezmiňovaly „zvláštní síly a další jednotky zapojené do bezpečnostních, zpravodajských a protiteroristických operací“ v Gaze. Diskuse o této záležitosti se od té doby z veřejného diskursu do značné míry vytratila a s tím i jakékoli úvahy o tom, zda se SAS – a potažmo britský stát – aktivně podílí na izraelské genocidě proti palestinskému lidu!!!

 

Veřejně dostupné zápisy ze schůze výboru v červnu 2023 ukazují, že účastníci diskutovali o zákonu o národní bezpečnosti. Zástupce ředitele pro národní bezpečnost Tom Murphy ujistil shromážděné zástupce tisku, že legislativa „směřuje k ochraně novinářských svobod“. Přesto tvrdil, že „obrana veřejného zájmu“ nemůže být součástí zákona, protože je „nevhodná“.

 

Murphy poté tvrdil, že zákon klade „silný důraz… na potírání špionáže a [jeho] explicitní důraz na cizí státy znamená, že je vysoce nepravděpodobné, že by do jeho sítě byl chycen skutečný informátor. Ale právník britského mediálního obchodního orgánu News Media Association , který byl „rozsáhle zapojen do diskusí kolem návrhu“ zákona, prosil o jiný názor.

 

Právník prohlásil, že „ochlazující účinek“ legislativy je „nevyhnutelný“ a varoval novináře, aby „byli opatrní“ do budoucna. Úřadující místopředseda výboru, ředitel redakční politiky a standardů BBC David Jordan, také vyjádřil své obavy, že „přetrvává skutečné nebezpečí nezamýšlených následků“.

 

Je zřejmé, že i někteří členové výboru uznali, že pouhá existence zákona slouží k dalšímu roubení britských novinářů a že odmítnou sledovat příběhy o bezpečnostním stavu ze strachu, že by je zpravodajství ve veřejném zájmu mohlo dostat do vězení.

 

Na stejném setkání zástupce tajemníka DSMA, bývalý kapitán námořnictva Jon Perkins, poznamenal, že v období od října 2022 do dubna 2023 byl materiál „extrémně citlivý (z hlediska národní bezpečnosti)“ „chráněn před neúmyslným prozrazením“. Tento materiál byl „nejcitlivější povahy, jakou kdy viděl“ od chvíle, kdy se připojil k tělu.

 

I když „povaha“ tohoto „materiálu“ není uvedena, je těžké se divit, že Perkins měl na mysli sérii vyšetřování The Grayzone během přesně stejného období o londýnské tajné hlavní roli v proxy válce na Ukrajině. Tyto průkopnické expozice získaly obrovskou mezinárodní pozornost, a proto o nich informovala hlavní média ve všech koutech světa – kromě Británie.

 

Během mého výslechu britskou protiteroristickou policií jsem byl intenzivně vyšetřován ohledně mého vyšetřování týkajícího se Ukrajiny pro tento obchod. Také se zdá, že moje zpravodajství o jedné z nejznámějších – a zřejmě kompromitovaných – mediálních postav mezi britskou levicí, vyvolalo mé zadržení.

 

Paul Mason navrhuje, aby byl The Grayzone stíhán za jeho odhalení

V červnu 2022 odhalil The Grayzone britského reportéra Paula Masona za jeho tajnou dohodu s vysokým zpravodajským důstojníkem britského ministerstva zahraničí v tajné kampani s cílem označit britskou protiválečnou levici za prostředek pro ruskou a čínskou vládu. Zveřejnění materiálu, který byl do této prodejny zaslán prostřednictvím anonymních účtů hořáků, bylo zjevně ve veřejném zájmu.

 

Mason od té doby tvrdil, že jeho e-maily byly hacknuty a šířeny ruskou Federální bezpečnostní službou. V prosinci 2023 napsal komentář, v němž tvrdí, že uniklé e-maily „mohou [zdůraznění přidáno] být směsí skutečných, upravených, pozměněných a falešných“, aniž by upřesnil, zda byly, a pokud ano, jak.

 

Mason tvrdil, že byl cílem „kybernetické špionáže, která měla narušit fungování naší demokracie“ a jeho „schopnost fungovat“ tím, že „zničil“ jeho pověst a „sabotoval“ jeho práci. Poté, co britská média téměř všeobecně odmítla informovat o zjištěních The Grayzone, Mason připsal jejich mlčení novinářům zastávajícím „základní princip nepoužívat materiál, který je nezákonně získaný a neověřitelný“.

 

Alternativním vysvětlením by mohlo být, že novináři byli šikanováni státními subjekty proti informování o skandálu. Zdá se, že Mason přinejmenším úspěšně zastrašil nezávislá média, aby mlčela, v jednom případě údajně použil hrozbu soudního sporu, aby přinutil publikaci k úplnému odstranění článku z webu. Mezitím právníci samozvané „odbornice na dezinformace“ Emmy Briantové, jmenované v Masonových uniklých e-mailech, rozeslali hrozivé dopisy o zastavení a ukončení do The Grayzone, MintPress News a Novara Media.

 

👉 Mason zakončil svůj názor poznámkou, že „naštěstí díky zákonu o národní bezpečnosti z roku 2023, jehož plná ustanovení vstoupí v platnost tento měsíc, bude mít stát v budoucnu lepší nástroje k řešení takových útoků“. Skončil se skrytou hrozbou a argumentoval, že podle zákona:

„Pokud někomu poškodíte reputaci, vyhrožujete mu nebo o něm úmyslně lžete, a děláte tak úmyslně, abyste podpořili zásahovou operaci cizího státu, hrozí vám až 10 let vězení… Tyto pravomoci zůstávají soudy neprověřeny. Těším se, až budou testováni.“

 

👉 Mezi mnoha podmínkami, které musí být splněny, však patří, že došlo k „nepravdivým prohlášením“ a že  je splněna podmínka cizí moci.

Možná, že britské zákony na urážku na cti a Masonovo mylné přesvědčení, že si musí zachovat nějakou důvěryhodnost, ho odradily od toho, aby otevřeně požadoval, aby byli zaměstnanci The Grayzone stíháni za faktické zpravodajství. Ale to byla jasná jeho implikace.

 

Naštěstí pro nás by to vyžadovalo, aby britské úřady uplatňovaly zákon o národní bezpečnosti zpětně (ex post facto). Takové jednání zakazuje článek 7 Evropské úmluvy o lidských právech, jejímž signatářem zůstává Británie – alespoň prozatím.

 

Zdroj a hlavní obrázek Kit Klarenberg – The Grayzone

 

ZDROJ: https://expose-news.com/2024/02/11/uk-steps-up-war-on-whistleblower-journalism-with-new-national-security-act/

 

 

📌💥💥💥12.02.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch: Hlava arabského státu – jordánský král – vstoupila do vzdušného prostoru pásma Gazy při shazování humanitární pomoci v době pokračujícího izraelského útoku…                                         https://youtu.be/vH0n5uTry9Q?si=Sv9o42WDfqMeeUHt

 

📌💥💥💥12.02.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch: „Zastavte dodávku dílů pro stíhačky F-35 do Izraele“: velké nařízení holandského soudu kvůli izraelským násilnostem v pásmu Gazy…

https://youtu.be/2UmKp7MWcm4?si=EO5h4wHl5XfrFk3Z

 

📌💥💥💥12.02.2024, Hindustan Times, Roman Kirsch:

 

📌☭☆ „Informace přímo z Ruských kanálů ze dne 13.02.2024“

➡️☭☆ ☀️Dobré ráno!☀️

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY (https://t.me/+3lsWy7htw-Q0YWFi)

➡️☭☆‼️Moskva stojí na mrtvolách, podzemních městech a vyschlých řekách.

Jmenuji se Arseny Kulyshev, jsem paleontolog v Moskevském historickém muzeu. Za 34 let práce jsem toho viděl hodně: od stometrových tunelů pod Rudým náměstím až po zatopená města, která byla kdysi na místě Moskvy.

(https://t.me/+CF8W4P9ycs0wODgy)

Při pohledu na překvapené tváře turistů jsem neodolal a vytvořil osobní kanál „Hej, Moskva“, kde ukazuji temnou minulost našeho hlavního města a její propojení se současností.

(https://t.me/+CF8W4P9ycs0wODgy)

🔹 Už tam nejsou. Jak vypadaly oblasti Moskvy, které spláchla povodeň v roce 1647

🔹 Hromadné orgie jsou samozřejmostí. Domy, ve kterých byla pro cara legalizována prostituce

🔹 V těchto stanicích nejsou žádné vlaky. Proč se v Moskvě staví uzavřené stanice metra a jak vypadá skutečná mapa metra (zobrazit) (https://t.me/+CF8W4P9ycs0wODgy)

Každý příspěvek podporuji fotkami a videi, takže čtení kanálu je nejen užitečné, ale také zajímavé. Vítejte: https://t.me/+026uHDpOPS1jNWNi  (https://t.me/+CF8W4P9ycs0wODgy)

➡️☭☆Budoucnost už je tady: V Dubaji začnou příští rok fungovat aerotaxi. Takové taxíky budou schopny přepravovat čtyři cestující a pilota. Zařízení dosahuje rychlosti až 322 km/h – to zkracuje trasy, které by autem trvaly 45 minut, na 10 minut. 👍 Nápad je to úžasný. Zajímalo by mě, kolik by takové taxi stálo…

Pravda Ruska 🇷🇺 —Přihlaste se (https://t.me/+mfyJ71Ir1XYyNTVi)

➡️☭☆ Posádka ATGM Kornet zničila skupinu pěchoty ukrajinských ozbrojených sil severozápadně od Artemovska. Po obdržení souřadnic nepřátelského výkopu se výsadkáři ze skupiny „jižních“ jednotek přesunuli na okraj města a zaujali palebnou pozici na jedné z výškových budov, poté vypustili řízenou střelu. Přesným úderem byla zlikvidována živá síla nepřítele v úkrytu.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY (https://t.me/+3lsWy7htw-Q0YWFi)

➡️☭☆ Bílý dům tvrdí, že Biden si nepřeje, aby hospitalizovaný šéf Pentagonu Austin rezignoval

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY (https://t.me/+3lsWy7htw-Q0YWFi)

➡️☭☆ Není třeba hodnotit Bidenovy duševní schopnosti v rámci jeho každoroční lékařské prohlídky, uvedl Bílý dům.

🇷🇺AKTUÁLNÍ NOVINKY (https://t.me/+3lsWy7htw-Q0YWFi)

➡️☭☆ 🦻👀Novinky tohoto dne: 12.2.2024

🤔 Za začátek SVO může filozof Kant, řekl guvernér Kaliningradské oblasti Anton Alikhanov (https://t.me/c/1511343927/25375)

⚡️FSB vyšetřuje nelegální vývoz 59 letadel a vrtulníků do zahraničí (https://t.me/c/1511343927/25383)

❗️17 lidí, z toho 13 dětí, které jely na exkurzi, se zranilo při nehodě na Pskovsku (https://t.me/c/1511343927/25386)

👀 Bývalý prezident Mongolska si vyslechl Putinův rozhovor a vydal historickou mapu své země (https://t.me/c/1511343927/25389)

🤬 „Musíme zabít 10 000 Rusů měsíčně,“ – VSUshnik vyjadřuje příběhy kyjevského režimu (https://t.me/c/1511343927/25395)

👍 „Celá naše realita, kterou vidíme, je postavena díky ruskému jazyku a znalostem získaným od Rusů“ (https://t.me/c/1511343927/25399)

➡️☭☆ Tucker Carlson spouští telegramový kanál pro Rusko! „Přátelé, potěšilo by mě, jak jste všichni čekali na můj rozhovor s Vladimirem Putinem. Vidím, jak celý svět nehorázně lže o Rusku, jak se do uší sypou lži o této skvělé zemi. Vždy jsem bojoval za pravdu. Vždy jsem byl a zůstávám nezávislým novinářem.“

Rozhodl jsem se spustit kanál „Tucker Carlson v Rusku“ (https://t.me/+X9Jf3nYAMXI5N2Zi) . (https://t.me/+X9Jf3nYAMXI5N2Zi)

Zde bude můj pohled na všechny události, ukážu celému světu pravdu. Děkuji těm, kteří mě podporují“ Tuckerův kanál čtou všichni vzdělaní lidé a vy už mezi ně patříte?

Tento odkaz na kanál: @TuckerKarlson (https://t.me/+X9Jf3nYAMXI5N2Zi)

➡️☭☆ Zelenskyj se vydá na turné po západní Evropě, aby žebral o další peníze a zbraně – Bloomberg. Prezident Ukrajiny hledá podporu kvůli tomu, že Spojené státy stále nemohou rozhodnout o výši plateb kvůli sporu mezi republikány a demokraty. Podle agentury Zelenskyj v rámci cesty navštíví Německo a Francii. 😂 Žebrák se neuklidní

Pravda Ruska 🇷🇺 —Přihlaste se (https://t.me/+mfyJ71Ir1XYyNTVi)

➡️☭☆ ⚡️⚡️Yuri Podolyaka zveřejnil exkluzivní záběry toho, jak oddíl Wagner PMC poprvé použil „Terminátora“ během útoku oddílu ukrajinských ozbrojených sil, více než 1000 vojáků 200s a mnoha 300s za minutu a ti, kteří to viděli v akci se okamžitě vrhl na útěk. Hromada ohořelých těl a vybavení NATO. Nedívejte se na ty, kteří jsou obzvláště ovlivnitelní nebo se slabým srdcem. Podívejte se na záběry a komentáře na Yuriho uzavřeném kanálu (https://t.me/+Vd3iNTiGoexkNjEy) , na kterém zveřejňuje nejaktuálnější informace z front, vojenské zprávy, aktuální události vojenských operací ve městech Ukrajiny a také vede živé vysílání, během kterého kdo analyzuje mapy a odpovídá na otázky předplatitelů: „Svět dnes s Yuri Podolyakou“ (https://t.me/+Vd3iNTiGoexkNjEy)

➡️☭☆🇺🇸Biden opět ztratil signál GPS. Na setkání s jordánským králem Abdulláhem II. zase zapomněl, kde a jak má stát. 😂 Kdo se vůbec odváží pochybovat o tom, že se tento člověk na druhé prezidentské období nehodí?!

https://t.me/c/1511343927/25408

Pravda Ruska 🇷🇺 —Přihlaste se (https://t.me/+mfyJ71Ir1XYyNTVi)

 

📌 Děkujeme za Vaši podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.

Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.

Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.

Lubomír Volný

Transparentní účet: 115-4977920247/0100

Důvěrný účet: 107-1458980287/0100

„Na Kafe“: 27-1664400247/0100

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *