, ,

Kurkumin je prospěšný téměř u všech typů rakoviny

Kurkumin je prospěšný téměř u všech typů rakoviny

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi:

2.3.2014

Kurkumin – derivát kurkumy a pigment, který dává kari koření kurkumě její žlutooranžovou barvu – byl rozsáhle zkoumán. Zdá se, že je univerzálně použitelný pro téměř každý typ rakoviny a má nejvíce důkazů podloženou literaturu podporující jeho použití proti rakovině jakékoli živiny.

Má schopnost modulovat genetickou aktivitu a expresi, a to jak ničením rakovinných buněk, tak podporou zdravé buněčné funkce. Výzkum také ukázal, že působí synergicky s některými chemoterapeutickými léky, čímž zvyšuje eliminaci rakovinných buněk.

Výhody kurkuminu v léčbě nádorů

Dr. Joseph Mercola

Poznámka redakce: Tento článek je reprint. Původně byla zveřejněna 2. března 2014.

Mercola: Výhody kurkuminu pro léčbu rakoviny,12. dubna 2022 (72 minut)

Rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí. Co kdyby existovala bezpečná, přírodní bylina, která by fungovala téměř na každý typ rakoviny?

Podle doktora Williama LaValleyho, který se většinu své klinické práce soustředí na léčbu rakoviny, může kurkumin – derivát kurkumy a pigment, který dává kari koření kurkumě žlutooranžovou barvu – odpovídat tomuto účtu. Je to přírodní sloučenina, která byla důkladně prozkoumána a bylo zjištěno, že má četné zdravotní aplikace.

Stejně jako já byl LaValley vystudován ve všeobecném lékařství, ale věnoval značné množství času pochopení biochemických cest, které mohou nutričně podporovat zdraví. V roce 1982 se zúčastnil výměnného programu do Čínské lidové republiky, kde získal přímou zkušenost se starodávnými praktikami tradiční čínské medicíny a akupunktury.

„Jednou z důležitých zpráv, které jsem se tam dozvěděl, bylo, že přírodní produkty, přírodní molekuly z rostlin a zvířat, které jsou již v přírodě dostupné, používají Číňané přinejmenším stovky, pravděpodobně tisíce let. To hluboce změnilo můj pohled na svět medicíny,“ říká.

Vrátil jsem se na lékařskou fakultu a poté jsem se podíval na to, jak bych mohl integrovat perspektivu konvenčního farmaceutického podávání a také podávání přírodních extraktů a přírodních produktů.

Kurkumin má silnou protirakovinnou aktivitu

V roce 2005 si vzal 75% volno z klinické praxe, aby se ponořil do vědy molekulární biologie, konkrétně molekulární biologie rakoviny. Přibližně 9 000 až 9 500 hodin také věnoval budování relační databáze z literatury PubMed o molekulární biologii rakoviny.

Jednou z důležitých lekcí, které se díky tomuto podniku naučil, je to, že porozumění molekulární biologii lze aplikovat na řadu nemocí a symptomů popsaných ve vědecké literatuře. Tyto znalosti lze použít prohledáváním PubMed a dalších souvisejících databází a sledováním příslušných molekulárních drah.

Když jsme se naučili molekulární biologii rakovinných cest a zjistili, že to, co skutečně ukazují důkazy o účinku extraktů přírodních produktů na různé relevantní molekulární cíle u různých druhů rakoviny, vidíme, že ve skutečnosti existuje poměrně velké množství důkazů, které podporují použití různých molekul. přírodní produkty a léčiva, která jsou již schválena a která již dlouhou dobu působí, aby ovlivňovala protirakovinnou aktivitu podél této dráhy u daného cíle.

Říká se tomu molekulárně cílená protirakovinná léčba a dnes se v onkologii široce praktikuje.

Co není široce praktikováno, je použití přírodních produktů pro molekulárně cílenou protirakovinnou aktivitu. Poskytuji to svým pacientům, protože základna důkazů naznačuje a podporuje použití těchto doporučení pro léčbu.

Kurkumin – „univerzální“ léčba rakoviny?

Zajímavé je, že kurkumin se zdá být univerzálně užitečný pro téměř každý typ rakoviny, 1  což je opravdu zvláštní, protože rakovina se skládá z široké škály různých molekulárních patologií. Nemusíte nutně tušit, že na většinu z nich bude fungovat jedna bylina. LaValley vysvětluje, jak k tomuto závěru dospěl:

Vrátil jsem se k literatuře a podíval se na to, jak mohu podpořit rozhodovací proces a doporučení, která pro léčbu uvádím, z vědecké literatury, včetně literatury, která se týká léčby lidí perorálními přípravky, jako jsou léčiva nebo přírodní produkty. .

Tady jsem se dozvěděl o této molekule zvané kurkumin, až po její použití u zvířat a poté její použití ve zkumavkách nebo Petriho miskách… Jednou z úžasných věcí na kurkuminu je, že tato molekula má hlubokou protizánětlivou aktivitu a má aktivitu v mnoha molekulárních cílech.

Existují molekuly, které jsou v buňkách, a tyto molekuly spolu interagují podél určitých drah nebo drah. Provoz této interakce, signály, které jsou přenášeny při tomto přenosu informací v molekulách, představuje mnoho různých cílů nebo molekulárně specifických komplexů.

Jak vysvětlil LaValley, ať už molekula kurkuminu způsobuje zvýšení provozu nebo aktivity určitého molekulárního cíle, nebo snížení/inhibici aktivity, studie opakovaně ukazují, že konečným výsledkem je silná protirakovinná aktivita. Kromě toho kurkumin neovlivňuje nepříznivě zdravé buňky, což naznačuje, že se selektivně zaměřuje na rakovinné buňky. Výzkum také ukázal, že působí synergicky s některými chemoterapeutickými léky, čímž zvyšuje eliminaci rakovinných buněk.

Kurkumin ničí rakovinu mnoha způsoby

Kurkumin má nejvíce na důkazech založenou literaturu 2  podporující jeho použití proti rakovině jakékoli živiny, včetně vitamínu D, který má také robustní základ. Zajímavé je, že sem patří i metabolit kurkumin a jeho deriváty, které jsou rovněž protirakovinné.

Kurkumin má schopnost modulovat genetickou aktivitu a expresi – jak ničením rakovinných buněk, tak podporou zdravé buněčné funkce. Podporuje také antiangiogenezi, což znamená, že pomáhá předcházet rozvoji dodatečného krevního zásobení nezbytného pro růst rakovinných buněk. Pokud jde o vliv na molekulární dráhy, kurkumin může ovlivnit více než 100 z nich, jakmile se dostane do buňky. Konkrétně bylo zjištěno, že kurkumin:

Inhibovat proliferaci nádorových buněk Snížit zánět
Inhibují transformaci buněk z normálních na nádorové Inhibovat syntézu proteinu, o kterém se předpokládá, že je nástrojem při tvorbě nádoru
Pomozte svému tělu zničit zmutované rakovinné buňky, aby se nemohly šířit po celém těle Pomozte zabránit rozvoji dalšího krevního zásobení nezbytného pro růst rakovinných buněk (angiogenezi)

Proč je celá kurkuma neúčinná

Bohužel, i když je v celé  kurkumě nějaký kurkumin , v běžném koření ho není dost k dosažení klinicky relevantních výsledků. Samotný kořen kurkumy obsahuje pouze asi 3% koncentraci kurkuminu. Dalším velkým omezením kurkuminu jako terapeutického činidla je to, že se špatně vstřebává. Když je užíváte v surové formě, absorbujete pouze asi 1% dostupného kurkuminu.

Průmysl přírodních produktů vyvinul standard 95% koncentrace kurkuminu,“ vysvětluje LaValley.

Zpočátku, před lety, to bylo to, co jsme měli pro pacienty k dispozici. I při perorálním podání 95% koncentrace v kapsli by mohlo být absorbováno pouze 1% z toho. Aby se do krevního oběhu dostalo množství kurkuminu, které má terapeutický účinek, museli lidé užívat velké množství kurkuminu…

Při hledání v literatuře jsem zjistil, že způsob, jak to změnit, dramaticky zvýšit biologickou dostupnost, je ve skutečnosti velmi jednoduchý proces přivedení vody k varu, uvedení těchto kapslí nebo nějakého suchého prášku (používám ho po lžičkách) a vaříme 10 až 12 minut. To zvyšuje množství kurkuminu rozpuštěného ve vodě z tohoto 1% množství až na 12% nebo tak.

Toto množství je obrovské množství molekul kurkuminu, které jsou nyní v biologicky dostupné nebo vstřebatelné formě.

Nicméně, i když je to jistě proveditelné, je to opravdu nepohodlné a je třeba věnovat velkou pozornost tomu, aby se zabránilo znečištění oblečení a kuchyňských povrchů. Je to natolik závažný problém, že byl nazván „syndrom žluté kuchyně“, protože je prakticky nemožné skvrny dostat ven. Kurkuma je ve skutečnosti vynikající barvivo pro tkaniny, které jim dodává žlutooranžovou barvu.

Pohodlí a účinnost vedly v pozdějších letech k mnoha změnám ve formách kurkuminu. Protože jde o molekulu milující tuk nebo lipofilní molekulu, mnoho novějších přípravků nyní obsahuje nějaký druh oleje nebo tuku, který zlepšuje jeho vstřebatelnost a biologickou dostupnost. Takové přípravky mají typicky sedm až osmkrát vyšší absorpci než surový, nezpracovaný 95% suchý prášek. Existují i ​​novější přípravky s prodlouženým uvolňováním, které LaValley preferuje a doporučuje.

Spojení mezi rakovinou a inzulínovou rezistencí

Pokud máte nadváhu nebo vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a/nebo cukrovku, pak je se vší pravděpodobností faktorem rezistence na inzulín a leptin. Inzulinová a leptinová rezistence je také velmi častým faktorem u pacientů s rakovinou.

Z mého pohledu by ketogenní dieta (s nebo bez přerušovaného hladovění) byla prozíravou léčebnou strategií k vyřešení tohoto základního problému. Jakmile normalizujete svůj inzulín a leptin, nemusíte nutně držet  ketogenní dietu , pokud vám připadá příliš omezující.

„Souhlasím s vámi, že ketogenní dieta je v mnoha případech skutečně vhodná, pravděpodobně ve významné většině případů,“ říká LaValley.

Pravděpodobně již 80 let nebo déle je známo, že pevné nádory a některé rakoviny krve milují cukr. Dalším termínem je, že jsou závislí na cukru.

Používám [a] PET sken, abych pacientům ukázal, že zde je objektivní důkaz, že nádory, které máte ve svém těle, jsou žravé. Přijímají cukr mnohem rychleji než ostatní normální zdravé buňky. Chci tuto zprávu vrátit domů, aby byli motivováni změnit svůj jídelníček tak, aby měli nízký a nízký příjem sacharidů, což způsobí, že jejich tělo bude generovat další molekuly zásobující živiny zvané ketony…

To znamená, že se snažíme zajistit protirakovinný antagonistický tlak na rakovinné buňky tím, že snížíme množství cukru, který je snadno dostupný pro příjem, snížením snadno dostupného cukru ve stravě a kompenzací snížení živin a cukru [snížení] zvýšením zdravých tuků.

Snížení bílkovin může být užitečné pro pacienty s rakovinou

Bylo by také rozumné posoudit váš příjem bílkovin. Mnoho Američanů jí mnohem více bílkovin, než je nutné pro optimální zdraví. Důvodem je, že vaše tělo může skutečně využít přebytečné bílkoviny ke stimulaci produkce sacharidů.

Nadbytek bílkovin také stimuluje savčí cílové dráhy rapamycinu (mTOR), které jsou užitečné pro budování svalů, ale mohou být škodlivé při léčbě rakoviny, protože mTOR je dráha, která zvyšuje buněčnou proliferaci. (Zajímavé je, že farmaceutický lék metformin, který má protirakovinnou aktivitu, také inhibuje mTOR a ukazuje se, že kurkumin má velmi podobný účinek.)

Vzorec, který doporučuji pro posouzení toho, kolik bílkovin byste mohli ve své stravě potřebovat, je od odborníka na výživu Dr. Rona Rosedale, který vyžaduje 1 gram vysoce kvalitních bílkovin na kilogram čisté tělesné hmoty nebo asi půl gramu na libru štíhlého těla. Hmotnost.

Například, pokud je hmotnost vašeho tělesného tuku 20 %, vaše netuková hmota je 80 % vaší celkové tělesné hmotnosti. Takže, pokud je vaše celková hmotnost 200 liber; pak byste vydělili 160 2,2, abyste převedli libry na kilogramy a dostali 72,7 gramů bílkovin. Pokud děláte intenzivní cvičení nebo jste těhotná, můžete přidat až dalších 25 % nebo dalších 18 gramů na tomto obrázku a zvýšit tak celkovou denní dávku na 90 gramů.

Více informací

LaValley je k dispozici pro konzultace o celé řadě zdravotních problémů, včetně rakoviny, a má licenci na provozování medicíny v USA a Kanadě. Jeho lékařská klinika se nachází v Chesteru v Novém Skotsku, kde navštěvuje pacienty. Američané tam mohou letět buď přes Chicago nebo Newark. Číslo jeho kanceláře v Kanadě je 902-275-4555. V USA je to 512-794-8907.

Také tráví čas v Austinu v Texasu, kde provádí výzkum. Když tam je, je k dispozici pro konzultace s dalšími lékaři a jejich pacienty. V současné době dokončuje knihu vysvětlující vědu a výhody molekulární integrativní onkologie (to, co nazývá „druhá polovina léčby rakoviny“), která má být vydána v roce 2023.

„Například, pokud má pacient rakovinu slinivky a lékař chce zavést jeden z protokolů, které poskytuji, provedu konzultaci s pacientem tohoto lékaře a poté mu dám doporučení k implementaci,“ vysvětluje.

Tímto způsobem jej mohou pacienti získat lokálně, aniž by museli cestovat do Nového Skotska…

Právě teď je to výzva, protože existuje tolik informací, které tolik lékařů snadno nezná, až se bojí. Myslím, že jedním z největších problémů, určitě v USA a Kanadě, je to, že když chce lékař podat jeden z těchto přírodních produktů nebo několik z nich, stejně jako některá léčiva mimo označení pro jejich protirakovinné použití, mají strach z obviňování nebo disciplinárních opatření.

To je, myslím, velmi nešťastné, protože pro to existuje důkazní základna a je v souladu se způsobem, jakým jiné typy konvenční medicíny nebo praktiky využívají i off-label léčiva.

Myslím, že nejdůležitějším pohybem, ke kterému musí dojít, je, aby pacienti uznali svou vlastní hodnotu v rozhodovacím procesu a požadovali, aby měli přístup k těmto terapeutickým volbám, protože jsou dostupné, jsou podporovány v databázi důkazů a mají právo o ně požádat, spíše než jen přijmout vše, co jim lékař jinak nabízí v konvenční sféře.

Zdroje a odkazy

o autorovi

Dr. Joseph Mercola je zakladatelem a vlastníkem Mercola.com, certifikovaným osteopatickým lékařem pro rodinné lékařství, členem American College of Nutrition a autorem bestsellerů New York Times. Na svém webu Mercola.com publikuje denně několik článků pokrývajících širokou škálu témat .

ZDROJ:The Exposé https://expose-news.com/2023/06/24/curcumin-is-beneficial-for-almost-all-types-of-cancer/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *