Erdogan vyzval Švédsko, aby nečekalo na přízeň Turecka při vstupu do NATO

Švédsko by podle Erdogana nemělo očekávat, že Turecko podpoří jeho kandidaturu do NATO

23.1.2023

Po skandálních projevech náboženské nenávisti ve Stockholmu by Švédsko nemělo od Turecka očekávat podporu při žádosti o členství v NATO. V televizi TRT to 23. ledna prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecký vůdce prohlásil, že „špinavé akce ve Švédsku“ v blízkosti turecké diplomatické mise jsou urážkou jak muslimů, tak všech lidí obecně, všech práv a svobod, cituje ho Gazeta.Ru.

„Stále podporujete teroristy a čekáte na podporu pro vstup do NATO. To nebude fungovat. Švédsko by od nás již nemělo očekávat tuto podporu,“ řekl Erdogan po zasedání vlády.
Turecký prezident zdůraznil, že očekává, že Stockholm bude plně plnit své závazky v boji proti teroristickým organizacím a respektovat náboženské cítění všech muslimů.

„Pokud tento respekt neprokážete, pak je mi líto, ale od nás nedostanete ani kapku podpory pro vstup do NATO,“ řekl Erdogan.

21. ledna dánský politik a právník Rasmus Paludan, který stojí v čele protiislámské strany Tvrdý kurz, spálil před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu výtisk Koránu. Následující den uspořádali turečtí obyvatelé protest před švédským generálním konzulátem v Istanbulu, kde aktivisté demonstrativně spálili švédskou vlajku.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalın uvedl, že pálení Koránu je jasným zločinem z nenávisti, zatímco kuvajtské ministerstvo zahraničí označilo pálení Koránu ve Švédsku za provokaci vůči muslimům na celém světě.

Ruské ministerstvo zahraničí 23. ledna rovněž uvedlo, že Rusko důrazně odsuzuje akt pálení koránu ve Stockholmu a vyzývá k přijetí opatření proti radikálům. Ministerstvo vysvětlilo, že se nejedná o první čin radikálů proti islámu v evropských zemích.

V červnu Ankara předložila 10 podmínek pro zrušení veta proti členství Švédska a Finska v NATO. Jedním z bodů byl návrh na podporu Turecka v boji proti teroristickým organizacím uznaným Ankarou, včetně PKK.

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO 18. května 2022. Na konci června členové bloku oficiálně vyzvali země, aby se připojily k Severoatlantické alianci, a dohodli se na podpisu přístupových protokolů.

Send us mail