Kreml poukazuje na výsostné právo Ruska zavést opatření v reakci na omezení cen ropy

Je výsostným právem Ruska přijmout odvetná opatření proti zavedení stropu pro ceny ropy ze strany Evropské unie. Ve středu 28. prosince to na brífinku řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Je výsostným právem Ruska reagovat na nelegitimní absurdní opatření, jako je cenový strop. Reakci předcházela interní kontrola ruských expertů,“ uvedl Peskov.
Poznamenal také, že omezení dodávek ruské ropy se bude vztahovat nejen na nové smlouvy, ale i na stávající smlouvy, pokud v nich bude stanoven cenový strop.
Na dotaz novinářů ohledně možných jednání o odvetných opatřeních s OPEC+ představitel Kremlu rovněž poznamenal, že o tom neproběhla žádná konkrétní jednání, ale že Rusko je s touto organizací v neustálém kontaktu ohledně tohoto i dalších témat.

Peskov se rovněž vyjádřil k přijetí podobného nařízení o stropu ceny plynu.

„Trh s plynem má svá specifika, situace se analyzuje. Po dokončení analýzy budou samozřejmě formulovány další kroky,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Dne 5. prosince vstoupilo v platnost embargo na ruskou ropu dodávanou po moři do Evropské unie (EU). Státy EU se dohodly na regulované ceně 60 dolarů za barel energetických surovin z Ruska přepravovaných po moři.

V reakci na to ruský prezident Vladimir Putin 27. prosince podepsal dekret o protiopatřeních proti zavedení cenového stropu na ruské energetické zdroje. Dodávky ropy a ropných produktů zahraničním právnickým a fyzickým osobám jsou tedy zakázány, pokud tyto dodávky přímo nebo nepřímo podléhají mechanismu stanovování cen.

Peskov zároveň zdůraznil, že Rusko nikdy nepřistoupí na žádné cenové stropy pro své energetické zdroje.

Evropské země se rozhodly snížit závislost na ruských energetických zdrojích v souvislosti se speciální ruskou operací na ochranu Donbasu, která začala 24. února. To však již způsobilo hospodářské problémy v zemích EU, kde prudce vzrostly ceny pohonných hmot, potravin a veřejných služeb.

Send us mail