, , , ,

Končí Indie a další země s petrodolarem?

petrodolar

Končí Indie a další země s petrodolarem?

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Indie je jedním z hlavních odběratelů ropy a ropných produktů. Rusko postoupilo a stalo se jedním z nejdůležitějších dodavatelů země. Už ale neplatí americkými dolary. To urychluje konec petrodolarové éry.

Washington si udělal medvědí službu, když uvalil na Rusko rozsáhlé finanční sankce a zabavil dolarová aktiva Kremlu. Místo zastavení obchodu s Ruskem zákazníci stále častěji přecházejí na jiné měny. Mezi nimi je Indie, která je hlavní destinací Ruska pro ropu dodávanou po moři, uvedla nedávno agentura Reuters .

Nadvláda dolaru byla v minulosti čas od času zpochybňována, ale přetrvala díky ohromným výhodám používání nejrozšířenější měny v obchodních transakcích.

Indický obchod s ropou, reagující na vřavy sankcí a válku na Ukrajině, je zatím nejsilnějším důkazem měnové změny, která by se mohla ukázat jako trvalá. Poté, co západní vlády 5. prosince uvalily na Rusko cenový strop ropy, indičtí zákazníci platili za většinu ruské ropy v nedolarových měnách, včetně dirhamu Spojených arabských emirátů a nově i ruského rublu.

Podle Mezinárodní energetické agentury v Paříži Indie loni vytlačila Evropu jako hlavního odběratele ruské ropy po moři, skupovala levné barely a zvýšila dovoz ruské ropy 16krát ve srovnání s předválečným obdobím. 

Ruská ropa představuje zhruba třetinu celkového dovozu.  Pro indické rafinerie, které v posledních týdnech začaly platit za některé nákupy ruské ropy v rublech, část plateb podle obchodních zdrojů provedla Státní banka Indie prostřednictvím svého účtu v Rusku

Pokud nyní uvážíte, že jiné země již obchodují s ropou v jiných měnách (např. Írán) nebo o tom alespoň uvažují (např. Saúdská Arábie a Irák), je také jasné, že americký dolar  hraje v obchodování s ropou stále méně významnou roli.

Pro americkou vládu to ale také znamená, že je stále obtížnější nový dluh financovat zahraničním kapitálem…

ZDROJ: REPORT24 https://report24.news/setzt-indien-dem-petrodollar-ein-ende/

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte http://ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    RF je teraz najdôležitejším štátom sveta čo sa týka boja proti hegemónii darebáckeho teroristického štátu USA!!! Všetka ťarcha tohto boja je na bedrách RF presne ako to bolo cca pred 80 rokmi!!! Vtedy všetka ťarcha boja proti fašizmu a nacizmu spočívala na CCCP!!! Zaujímavý to fakt, čo poviete? Mysleniu zdar!!!

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *