Jednání WHO o pandemické dohodě jdou velmi špatně

29.3.2024

To je samozřejmě velmi dobrá zpráva. Aktuálně již mají jednotlivé země (v rámci EU pouze EU jako zástupce všech 27 zemí) k dispozici plné aktuální znění Pandemické smlouvy (či – jak se jí nyní říká – dohody).

Pouze jeden uniklý článek aktuální podoby tohoto diktátorského dokumentu ukazuje, že prakticky není šance na to, aby byl v konečné podobě představen ještě těsně před termínem, kdy se má schvalovat.

Právě za měsíc by měla být Pandemická smlouva – stejně jako změny Mezinárodních zdravotních předpisů – schválena. Lze si však jen stěží představit, že po bezpočtu připomínek zástupců mnoha zemí světa bude možné uvést dokument do podoby, která by vyhovovala alespoň 2/3 zemí, už za necelé 2 měsíce.

Lze tedy předpokládat, že jediné, k čemu se bude na půdě WHO v Ženevě hlasovat, budou pouze nové MZP.

Jak tedy vypadá jediný uniklý článek Pandemické smlouvy? Proč je už nyní více než pravděpodobné, že se dokument nestihne upravit do přijatelné podoby?

Včera byla zveřejněna ukázka vyjednávacího textu k Pandemické dohodě WHO. Pokud je tento vzorek něčím, co je třeba vzít v úvahu, je ještě dlouhá cesta, než země dosáhnou konsensu.

To znamená, než se dojde do stavu, kdy budou souhlasit nejméně 2/3 členských zemí, což je minimální potřebný počet ke schválení.

Světová zdravotnická organizace (dále jen „WHO“) předkládá dva nové texty k přijetí jejímu řídícímu orgánu, 77. světovému zdravotnickému shromáždění, v Ženevě ve Švýcarsku od 27. května do 1. června 2024.

Prvním novým textem je nová Pandemická dohoda, která ke schválení potřebuje dvoutřetinovou většinu, a pokud bude přijata, vstoupí v platnost po 40 ratifikacích.

Pandemická dohoda WHO   byla také označována jako  Pandemická smlouva , Pandemická dohoda a  Úmluva WHO +  (“WHO CA+”).

celý článek si můžete přečíst ZDE

článek vyšel: 29.3.2024

všechny důležité informace najdete tady: https://www.volnyblog.news

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *