Izolace Ruska Západu nevyšla. BRICS se rozrostlo o pět nových zemí s 360 miliony obyvatel

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

4.1.2024

SVĚT: Společenství zemí tzv. globálního jihu BRICS v novém roce rozrůstá o pět nových států. K Indii, Číně Jihoafrické republice, Rusku a Brazílii začínají v BRICS působit i Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Írán, Egypt a Etiopie. Argentina nabízené členství nakonec odmítla. Podle experta na mezinárodní politiku Petra Druláka rozšíření BRICS svědčí o přeskupení rozložení geopolitických sil, faktické dopady na světovou ekonomiku ale ukáže až čas. Jedno je však jisté: Izolovat Rusko se Západu nepodařilo.

„Potvrzuje se, že Rusko není v mezinárodní izolaci a je naopak velmi atraktivní pro zbytek světa. Nové členské země dávají jasně najevo, že jsou ochotny a připraveny s Ruskem ekonomicky spolupracovat. Jak ta spolupráce bude vypadat, ale ukáže až čas, protože globální ekonomika si často vytváří vlastní logiku,“ řekl Drulák Deníku TO.

Jedním z reálných dopadů je odklon velkých rozvíjejíc se ekonomik světa od Spojených států a od dolaru jako základní měny mezinárodního obchodu s ropou. „Dedolarizace obchodu s ropou je už nějakou dobu probíhající proces. Pozice dolaru jako rezervní měny ale ještě nějakou dobu zůstane pevná. Je jasné, že skončí, ale není to otázka několika příštích let,“ dodal bývalý vysoce postavený diplomat.

Odklon tzv. třetích či rozvojových zemí od Spojených států potažmo Západu je nicméně jasně viditelný a podle Druláka zrychluje.

Nové země už se zapojily

Podle prohlášení vyslance Jižní Afriky při BRICS Anila Sooklala z konce prosince se zástupci všech pěti zemí již zapojili do diplomatických jednání skupiny. To podle diplomata ukazuje, že členství v BRICS berou vážně, píše agentura Bloomberg.

Právě Rusko, které se po svém útoku na Ukrajinu a následných západních sankcích snaží ve světě snižovat vliv západních zemí, přebírá předsednictví skupiny po Jižní Africe a uspořádá letos každoroční summit BRICS.

Rozšířením o pět států vliv skupiny podle německé stanice Deutsche Welle vzroste. Před rozšířením skupina sdružovala státy, v nichž žije na 40 procent světového obyvatelstva. V zemích, o které se sdružení rozšířilo, žije zhruba 360 milionů lidí.

ZDROJ: ČTK / Denik TO

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *