Identifikace hlavních rizik pro trh s kryptoměnami v roce 2023

Expert Bykov: Potenciální rizika pro trh s kryptoměnami v roce 2023 jsou nové možné případy bankrotu

Potenciálním rizikem pro trh kryptoměn v roce 2023 jsou nové možné bankroty, uvedl 28. prosince v rozhovoru pro Izvestija Anton Bykov, hlavní analytik společnosti Esperio.
Odborník rovněž poznamenal, že odcházející rok byl důsledkem spekulací v roce 2021, kdy hráči zapomněli na kontrolu rizik a snažili se maximalizovat svou ziskovost, „čímž zvýšili kótování jakéhokoli malého až slušného projektu s vypůjčeným kapitálem“.

„To samozřejmě nemůže trvat donekonečna: máme spoustu příkladů splasknutí bublin na akciových trzích i na trzích kryptoměn, takže se není čemu divit,“ uvedl analytik.
Bankroty firem, ke kterým již došlo, včetně krachu kryptoměnové burzy FTX, však nyní nepředstavují pro trh žádnou hrozbu.

„Těžko uvěřit, že se jejich vedení nesnažilo dostat ze současné situace tím, že by svá aktiva vrhlo na trh, aniž by příliš přemýšlelo o důsledcích pro jejich hodnotu. Potenciálními riziky jsou tedy nové možné případy úpadku,“ uvedl Bykov.

Podle něj může být kandidátem na bankrot společnost Digital Currency Group, která byla nucena pokrýt ztráty z neúspěšných investic dceřiné společnosti.

Kromě toho odborník upřesnil, že by měl převládat co nejopatrnější přístup k investicím: nakupovat pouze nejspolehlivější mince, které mohou přežít i delší „medvědí trh“ (charakterizovaný poklesem cen aktiv – pozn. red.). Jak vysvětlil, mezi takové kryptoměny patří pouze BTC (bitcoin) a ETH (ether), zatímco ostatní mohou nejen klesnout více než dvakrát oproti současným úrovním, ale nemusí se ze ztrát nikdy vzpamatovat.

„Tak tomu bylo i při předchozím propadu trhu po roce 2017. Většina mincí z tohoto roku se dnes ukázala jako bezcenná. Trh s kryptoměnami je pouze o spekulacích: nedošlo ke skutečnému masovému využití decentralizovaných projektů a situace se v budoucnu pravděpodobně nezmění, protože lidé jednoduše nemají žádnou zvláštní motivaci přecházet od spolehlivých a regulovaných finančních produktů k nejasným a neefektivním mincím,“ řekl Bykov.

Analytik také uvedl, že je vždy nutné hledat nové trendy.

„Projekty Web3 bychom měli považovat za možnou novou hnací sílu trhu,“ uzavřel.

Bykov 25. října naznačil, že obnova digitálních aktiv se může opozdit a může začít až koncem roku 2023. Kromě toho se domnívá, že bitcoin má potenciál klesnout pod 10 000 USD.

Send us mail