Zacharovová označila americkou iniciativu „mírového summitu“ za klam a PR trik

Zacharovová: Kyjevská iniciativa „mírového summitu“ v OSN je klam a PR trik USA

Kyjevská iniciativa „mírového summitu“ na půdě OSN je klamný návrh a PR kampaň Washingtonu. Ve čtvrtek 29. prosince to uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

„Hovoříme o svolání jakéhosi ‚mírového summitu‘ na půdě OSN na 24. února, v den výročí zahájení VES, který by měl podle záměru kyjevských představitelů pomoci realizovat podivné výmysly (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, které proměnil v jakousi ‚mírovou formuli‘,“ uvedl diplomat na brífinku.
Podle ní se tak USA snaží prezentovat kyjevský režim jako mírotvorce.
O den dříve bývalý velvyslanec Luhanské lidové republiky v Moskvě Rodion Mirošnyk prohlásil, že „mírový summit“ v podobě, v jaké ho navrhují uspořádat kyjevské úřady, je pokusem zatáhnout do konfliktu OSN s Ruskem na své straně. Poznamenal, že zůstává otevřená otázka, kdo bude prostředníkem generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, pokud na summitu navrženém Ukrajinou nebudou přítomni ruští zástupci.

Dne 26. prosince Ukrajina uvedla, že chce uspořádat „mírový summit“ na půdě OSN na konci února 2023. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že OSN by mohla být nejlepší platformou pro tento účel a že generální tajemník organizace Guterres by mohl být prostředníkem pro zapojení stran do dialogu.

Guterres poté vyjádřil připravenost stát se prostředníkem v konfliktu, ale za účasti všech stran.

Rusko zahájilo 24. února speciální operaci na ochranu Donbasu. Rozhodnutí bylo přijato v souvislosti se zhoršením situace v regionu v důsledku ostřelování ze strany ukrajinské armády.

Send us mail