, , ,

Granátová jablka: Mocný spojenec v boji proti srdečním chorobám, cukrovce a rakovině

Granátová jablka: Mocný spojenec v boji proti srdečním chorobám, cukrovce a rakovině

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

10.10.2024

Granátová jablka podporují zdraví srdce tím, že snižují krevní tlak, snižují cholesterol a pomáhají tělu hospodařit s tukem a cukrem v krvi.

Granátová jablka by mohla být také použita k léčbě cukrovky. Prostřednictvím různých akcí pomáhají granátová jablka tělu účinněji regulovat glukózu – nabízí přirozený způsob podpory léčby cukrovky.

A díky silným bioaktivním sloučeninám mohou granátová jablka ovlivňovat klíčové procesy spojené s rozvojem rakoviny, a tak pomáhat chránit před určitými typy rakoviny. Ukazují také slibný potenciál jako přirozený doplněk strategií léčby rakoviny.

Superfood Granátové jablko pomáhá v boji proti kardiovaskulárním chorobám, cukrovce a rakovině

Olivia Cook , jak ji zveřejnil Natural News

Granátové jablko je sladké, rubínově červené ovoce, které je nejen krásné na pohled, ale objevuje se také jako  mocný spojenec v boji proti kardiovaskulárním chorobám, cukrovce a rakovině .

Granátová jablka jsou plná sloučenin, které podporují celkové zdraví a pohodu. Každá část ovoce – od  šťavnatých semínek  až po vnější slupku – překypuje živinami a bioaktivními sloučeninami.

Šťáva z arils (těchto drahokamových semenných lusků) je nabitá sloučeninami rostlinného původu, jako jsou flavonoidy a třísloviny známé pro své antioxidační vlastnosti. Tyto antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením a bojovat proti zánětu. Granátová jablka také obsahují mastné kyseliny, organické kyseliny a dokonce fytosteroly, což jsou sloučeniny, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Silná vnější vrstva ovoce, nazývaná perikarp, tvoří téměř polovinu hmotnosti granátového jablka a obsahuje některé z jeho nejúčinnějších složek. Je obzvláště  bohatý na ellagitaniny a punicalaginy  – silné antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály v těle. Tato část ovoce je také  zdrojem základních minerálů,  jako je vápník, hořčík, fosfor a draslík, které jsou klíčové pro udržení zdravého těla.

Semínka granátového jablka jsou také plná zdravých tuků, včetně omega-6 a omega-9 mastných kyselin, které jsou  důležité pro zdraví srdce  a zmírnění zánětů. Obsahují také organické kyseliny, jako je kyselina askorbová (vitamín C), která podporuje imunitní funkce, a kyselina citrónová, známá pro své čistící vlastnosti.

Dokonce i listy stromu granátového jablka hrají roli při podpoře wellness. Obsahují třísloviny a flavonoidy jako  apigenin  a luteolin, sloučeniny spojené s antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Je důležité poznamenat, že přesný nutriční profil granátového jablka se může lišit v závislosti na faktorech, jako je místo, kde bylo pěstováno, jak je kultivováno a jak je ovoce zpracováno. Ale bez ohledu na odrůdu jsou granátová jablka nepochybně  plná zdraví prospěšných látek .

Granátová jablka pomáhají snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění

Kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově hlavní příčinou nemocí a úmrtí. Zatímco mnoho faktorů, jako je věk, strava a životní styl, hraje roli v onemocnění srdce, výzkum ukazuje, že přidání granátových jablek do stravy pomáhá snížit riziko.

Nedávné studie ukázaly, že granátová jablka obsahují různé sloučeniny – jako jsou antioxidanty, zdravé kyseliny a polyfenoly – které mohou  pomoci chránit srdce . Jedna klinická studie v  Journal of Nutritional Science  zjistila, že účastníci, kteří denně užívali extrakt z granátového jablka, zaznamenali výrazné snížení krevního tlaku již po osmi týdnech. Vědci se domnívají, že fenolové sloučeniny z granátového jablka pomáhají uvolnit krevní cévy a snižovat hypertenzi , což je hlavní rizikový faktor srdečních onemocnění.

V další studii publikované v  Journal of Ethnopharmacology vědci zkoumali, jak mohou sloučeniny z granátového jablka  bojovat proti obezitě  a cukrovce, které jsou oba úzce spojeny se srdečními chorobami. Ošetřili tukové buňky šťávou z granátového jablka a jejími účinnými látkami – kyselinou ellagovou, punicalaginem a urolitinem A. Tyto sloučeniny nejen snížily hromadění tuku v buňkách, ale také  snížily uvolňování enzymů, které podporují skoky krevního cukru  a ukládání tuku. Tento účinek na metabolismus tuků a glukózy je slibný zejména pro ty, kteří jsou ohroženi cukrovkou – hlavním přispěvatelem k onemocnění srdce.

Stručně řečeno, granátová jablka a jejich bioaktivní sloučeniny – zejména punicalaginy a urolitiny – podporují zdraví srdce tím, že snižují krevní tlak, snižují cholesterol a pomáhají tělu hospodařit s tukem a cukrem v krvi.

Granátová jablka pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi

Granátová jablka by také mohla zvládnout cukrovku. Studie  Antioxidanty z roku 2022  zdůraznila potenciál šťávy z granátového jablka jako přirozeného způsobu  snížení  hladiny cukru v krvi díky jedinečné kombinaci bioaktivních sloučenin. Tyto sloučeniny spolupracují na podpoře schopnosti těla  zpracovávat glukózu a snižovat oxidační stres , který je klíčovou hybnou silou komplikací diabetu.

Výzkum ukazuje, že pití šťávy z granátového jablka může zvýšit citlivost na inzulín a pomoci buňkám absorbovat více glukózy, což je nezbytné pro udržení hladiny cukru v krvi pod kontrolou. Šťáva také pomáhá chránit beta-buňky slinivky břišní, které produkují inzulín a zabraňují škodlivému hromadění cukrů na bílkovinách (proces známý jako glykace), který může časem poškodit tkáně.

Sloučeniny z granátového jablka také působí na klíčové enzymy, které regulují rozklad cukrů v těle. Například inhibují enzymy, jako je alfa-amyláza a alfa-glukosidáza, které zpomalují vstřebávání cukru z potravy. To znamená, že po jídle se do krevního oběhu dostává méně cukru, což vede ke stabilnější hladině cukru v krvi. Šťáva zároveň pomáhá snižovat zánět, který je u lidí s cukrovkou často zvýšený.

Šťáva z granátového jablka kromě antioxidačních vlastností také aktivuje některé receptory, které zlepšují citlivost těla na inzulín. Všechny tyto akce se spojují, aby pomohly tělu efektivněji regulovat glukózu – nabízí  přirozený způsob podpory léčby diabetu .

Granátová jablka pomáhají chránit před určitými typy rakoviny

Granátová jablka jsou zkoumána pro potenciál pomoci chránit před rakovinou. Díky svým účinným bioaktivním sloučeninám, včetně antioxidantů, jako je kyselina ellagová a punicalagin, mohou granátová jablka ovlivnit klíčové procesy spojené s rozvojem rakoviny.

Tyto sloučeniny působí několika způsoby, jak cílit na rakovinné buňky. Za prvé, mohou zpomalit růst nádoru tím, že  zasahují do cest, které rakovinné buňky používají k množení . Například bylo prokázáno, že extrakty z granátového jablka blokují specifické proteiny, jako je cyklin D1, na jehož růst jsou závislé rakovinné buňky. V buněčných modelech rakoviny prsu sloučeniny z granátového jablka také snižovaly aktivitu estrogenových receptorů, které se podílejí na proliferaci nádorů.

Protirakovinné účinky granátového jablka přesahují inhibici růstu. Studie na buňkách rakoviny plic a prostaty ukázaly, že sloučeniny z granátového jablka mohou spouštět apoptózu – což v podstatě způsobuje samodestrukci rakovinných buněk. V jedné studii v Biomedicíně a farmakoterapii extrakty z ovocné kůry podpořily produkci proteinů, které podporují buněčnou smrt , a zároveň snížily hladiny proteinů, které tomu brání. Toto dvojí působení pomáhá omezovat přežití rakovinných buněk.

(Související:  Granátová jablka jsou superpotravina bojující proti rakovině: Zde jsou 4 důvody, proč .)

Kromě podpory apoptózy  mohou granátová jablka pomoci omezit šíření rakovinných buněk . Bylo prokázáno, že inhibují metastázy – proces, kterým se rakovina šíří do dalších částí těla – blokováním enzymů jako MMP-2 a MMP-9, které hrají roli při invazi nádorových buněk.

Celkově granátová jablka vykazují slibný potenciál jako přirozený doplněk strategií léčby rakoviny. Jejich sloučeniny působí na několika úrovních – blokují růst, podporují buněčnou smrt a zabraňují šíření rakoviny. I když je zapotřebí další výzkum, tato zjištění naznačují, že granátová jablka by mohla hrát podpůrnou roli v prevenci a léčbě rakoviny.

Strážce zdraví Mike Adams během svého 18. kázání mluví o ovoci z granátového jablka jako o přírodním léku a Božím zaslíbení hojnosti.  Podívejte se na TOTO video .

ZDROJ:

https://expose-news.com/2024/10/10/pomegranates-a-powerful-ally-in-the-fight-against/

 

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
DĚKUJEME 🌹👍🍀
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *