Finanční a geopolitické možnosti BRICS: Nová rozvojová banka (NDB). Putin se v Petrohradě setká s Dilmou Rousseffovou

28.7.2023

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

V Konstantinovském paláci v Petrohradě se uskutečnilo první setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s Dilmou Rousseffovou, prezidentkou Nové rozvojové banky (NDB), kterou v roce 2015 založily země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika). Rousseffovou, první ženu v čele banky, do jejího čela počátkem tohoto roku jmenoval brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva.

Jedná se o mnohostrannou rozvojovou banku založenou s počátečním kapitálem 100 miliard dolarů. Podle stanovených základních funkcí NDB má spolupracovat s mezinárodními organizacemi a dalšími finančními subjekty a poskytovat technickou pomoc pro projekty, které má banka podporovat.
S ohledem na to lze hlavní cíle NDB shrnout takto:
podporovat projekty v oblasti infrastruktury a udržitelného rozvoje s významným dopadem na rozvoj členských zemí;
vytvořit rozsáhlou síť globálních partnerství s dalšími mnohostrannými rozvojovými institucemi a národními rozvojovými bankami;
vytvářet vyvážené portfolio projektů s ohledem na jejich zeměpisnou polohu, požadavky na financování a další faktory.

Myšlenku na založení banky navrhla Indie na 4. summitu BRICS v roce 2012, který se konal v Dillí, ale nakonec byla vytvořena až o tři roky později. Dne 21. prosince 2016 podepsala NDB svou první úvěrovou smlouvu. Do roku 2022 banka poskytla v Jihoafrické republice úvěry ve výši až 40 miliard dolarů. Od svého vzniku podpořila různé projekty v členských zemích.
Na začátku března 2022 Nová rozvojová banka v reakci na rusko-ukrajinský konflikt oznámila, že pozastavuje nové transakce s Ruskem. Rusko zahájilo svou speciální vojenskou operaci na sousední Ukrajině. NDB, multilaterální banka zřízená státy BRICS, neuvažuje o nových projektech v Rusku, protože funguje v souladu s omezeními zavedenými na finančních a kapitálových trzích.

Zasedání správní rady banky BRICS v Šanghaji

Koncem července se uskutečnilo dvoustranné setkání Putina a bývalé brazilské prezidentky Rousseffové, na němž se projednávaly finanční otázky BRICS a nový geopolitický vývoj. Rusko a Brazílie jsou stauchovskými členy, zejména v roce 2014 stáli Putin a Rousseffová pevně u počátků vzniku této finanční struktury.
V dnešních měnících se podmínkách se BRICS velmi zajímá o de-dolarizaci a důrazně prosazuje svou měnu. V diskusi 26. července v Petrohradě tak Putin nepochybně zdůraznil, že Rousseffová využívá svých bohatých zkušeností z veřejné práce a znalostí v této oblasti k rozvoji této instituce, což je v dnešní době velmi důležité.
V dnešních podmínkách to není snadné vzhledem k tomu, co se děje ve světových financích a k používání dolaru jako nástroje politického boje. Ale členové BRICS, nejsou „přátelé“ proti někomu, pracují ve vzájemném zájmu. To platí i pro finanční sektor.

„Obecně jsme dobrými účastníky této organizace, vše plníme včas, všechny své závazky vůči ní. Víme, že existuje otázka likvidity banky, existují některé nápady, které přicházejí od vás, od vašich zaměstnanců, a my to podpoříme,“ řekl Putin na setkání. „Vztahy mezi našimi zeměmi v rámci BRICS se rozvíjejí v národních měnách a zúčtování se zvyšuje. V tomto ohledu může banka sehrát významnou roli i v rozvoji společných aktivit.“
Nebylo to poprvé, co Dilma Rousseffová navštívila Petrohrad. Živě připomněla, že v roce 2013 se zúčastnila summitu G20, který se konal v Konstantinovském paláci. Zdůraznila to v komentáři: „Jsem velmi ráda, že vás opět vidím, a na summitu ve Fortaleze v roce 2014 jsme skutečně stáli u počátků vzniku Nové rozvojové banky.“
Svět nyní skutečně prochází obdobím řady výzev, v zemích vyspělého světa se objevují krizové trendy, inflace, v rozvojovém světě se země potýkají s problémem zadlužení. A samozřejmě především země rozvojového světa jsou nyní podle Rousseffové v obtížných podmínkách.

Summit Rusko-Afrika je nepochybně velmi důležitý pro ty, kteří se zajímají o rozvoj zemí globálního Jihu. Rusko je velmi důležitým partnerem v rámci BRICS, v rámci Nové rozvojové banky, a skutečně vůči nim plní všechny své závazky. Banka se skutečně potýká s řadou problémů, a především se to týká likvidity.
Banka by měla hrát důležitou roli v rozvoji multipolárního, polycentrického světa. Musíme být odhodláni získávat finanční prostředky na trzích partnerských zemí. Domnívám se také, že zemím rozvojového světa nic nebrání v tom, aby mezi sebou prováděly zahraničněobchodní operace v národních měnách.

„Naše rozvojová strategie na období 2022-2026 předpokládá, že přibližně 30 procent prostředků by mělo být získáno na domácích trzích. Je také velmi důležité získávat prostředky v různých měnách, nejen v dolarech nebo eurech,“ poznamenala Rousseffová a dodala: „Jsme si velmi dobře vědomi obtíží, kterým rozvojové země při získávání prostředků čelí. Potřebují zdroje na financování infrastrukturních projektů, na budování digitální logistiky, sociální logistiky a samozřejmě také na řešení ekologických problémů.“

Rousseffová uvítala iniciativu uspořádat summit Rusko-Afrika, protože většina těchto afrických zemí často zůstává bez potřebných zdrojů. Všichni se zaměřují na otázku jejich zadlužení a ignorují potřebu zdrojů, která je tam pozorována. A zdá se, že je nepřijatelné klást výměnou za financování jakékoli podmínky a požadavky, jak to nyní dělají mezinárodní mnohostranné organizace. Většina těchto otázek bude na pořadu jednání během příštího 15. summitu BRICS, který je naplánován na 22.-24. srpna 2023 v kongresovém centru Sandton v jihoafrickém Johannesburgu.

Prioritou jsou rovněž otázky rozšíření institutu přijetím zemí rozvojového světa do něj. Rousseffová dodala, že se v Rusku setká také s jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou, s nímž očekává jednání o rozšíření banky, která v posledních letech přijala za členy Spojené arabské emiráty, Bangladéš a Egypt.
Ruský premiér Michail Mišustin při setkání s Rousseffovou v květnu 2023 uvedl, že cílem banky BRICS je chránit obchodní a hospodářské vztahy unie před dopady sankcí ze strany znepřátelených zemí. Od činnosti banky Rusko očekává posílení investiční spolupráce ve formátu BRICS, podporu perspektivních projektů v různých oblastech a také vznik nových bodů růstu národních ekonomik pěti států.

V květnu 2022 založila Nová rozvojová banka regionální pobočku v Indii ve státě Gudžarát s cílem financovat a sledovat infrastrukturní projekty v Indii i Bangladéši. V květnu 2023 vyjádřila svůj záměr připojit se k NDB Saúdská Arábie. V současné době vyjádřilo přání vstoupit do skupiny BRICS více než 40 zemí. To, že BRICS má potenciál stát se globálním hráčem, je fakt, protože do skupiny hodlá vstoupit více zemí, a pokud se podíváme pozorně, každá z nich má významná aktiva, kterými může přispět: některé mají obrovský finanční potenciál, jiné obrovský demografický potenciál, další mají odborné znalosti v konkrétních odvětvích.

Zájem o členství ve skupině projevilo více zemí:
Alžírsko, Argentina, Afghánistán, Bahrajn, Bangladéš, Bělorusko, Egypt, Indonésie, Írán, Kazachstán, Mexiko, Nikaragua, Nigérie, Pákistán, Saúdská Arábie, Senegal, Súdán, Sýrie, Spojené arabské emiráty, Thajsko, Tunisko, Turecko, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe.
Tento rostoucí zájem o projekt BRICS má různé základní motivace, které je třeba zohlednit v širším rámci.
Historicky první setkání skupiny začalo v roce 2005 v Petrohradě. Nazývalo se RIC, což znamenalo Rusko, Indie a Čína. Později se k ní připojila Brazílie a následně Jihoafrická republika, proto se nyní označuje jako BRICS. Členské země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika) dohromady představují asi 26 % zeměpisné rozlohy světa a žije v nich 2,88 miliardy lidí, což je asi 42 % světové populace.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *