Klimatičtí alarmisté nyní očekávají, že Golfský proud do roku 2025 zkolabuje

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

28.7.2023

Všimli jste si, jak se stále častěji namísto pojmu „globální oteplování“ používá pojem „klimatické změny?“ To lze totiž „naroubovat“ na cokoli.

Vždyť v 70. letech alarmisté varovali před nástupem doby ledové kolem roku 2000 pokud se lidské konání razantně nezmění, aby se pak postupně tyto předpovědi diametrálně změnily na „globální oteplování“ – opět způsobené člověkem.

Klimaalarmisté už neví, jak zfalšovat data, aby vše vyvolávalo dojem, že zde máme globální tepelný armagedon, kdy se, jak nyní prohlásil šéf OSN Gutteres, budeme doslova vařit:

„Éra globálního oteplování skončila, nastala éra globálního varu,“ prohlásil:

To prohlásil poté, co se ukázalo, že údajné rekordní teploty letošního léta byly podvodně naměřeny na zemském povrchu a uprostřed měst, namísto ve výšce 2m někde mimo zastavěnou plochu.

A aby toho nebylo dosti, tak Jihoafrická republika hlásí rekordně studenou zimu, Alpami prošla na konci července sněhová bouře a Evropu jako celek čeká teplotně podprůměrný srpen.

Pro klimaalarmisty tak již nebude zrovna snadné hledat „důkazy“ údajného globálního oteplování.

Jednoduše realita se vzdaluje všem možným předpovědím globálních „oteplovačů“ a ti se tak nyní zřejmě připravují navrátit do let sedmdesátých, kdy tvrdili, že vlivem lidské činnosti nastane doba ledová…

I proto se výraz „změna klimatu“ tak hodí. A oddané ovce, věřící každému nesmyslu, opět uvěří, že za dobu ledovou může CO2 a dusík (zatímco dosud mělo jít o viníky globálního oteplování).

Nová studie říká, že Golfský proud by se mohl zhroutit již v roce 2025 a poslat Severní Ameriku a Evropu do nové doby ledové. 

A údajně za to opět může změna klimatu způsobená člověkem. Klimatičtí fanatici již tuto studii zneužívají ke svému obvyklému alarmismu, navzdory její velmi pochybné metodologii.

Golfský proud, který přivádí teplou vodu z Mexického zálivu do Evropy přes severní Atlantik, je přínosem pro klima regionu. Na rozdíl od jiných oblastí ve stejné zeměpisné šířce má například Nová Anglie a západní Evropa mnohem mírnější klima s více dešti.

Teplý vzduch může unést více vody než studený vzduch. Například Severní Korea leží na stejné zeměpisné šířce jako Řecko nebo Washington DC, ale je tam mnohem chladněji a nehostinněji, protože v moři není proud teplé vody.

Nyní ale vědci v nové studii varují, že se to v příštích dvou letech může dramaticky změnit. V souladu s tím by se Golfský proud – vědci známý jako „Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC)“ – mohl začít hroutit již v roce 2025 a ve skutečnosti by během několika příštích desetiletí (nejpozději do roku 2095) přestal existovat.

To by Evropu fakticky uvrhlo do nové doby ledové. Podle British Guardian je to samozřejmě způsobeno změnou klimatu a zlým oxidem uhličitým. Shrnutí studie, která je založena na údajích od roku 2004, uvádí:

Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) je důležitým klopným prvkem v klimatickém systému a budoucí kolaps by měl vážné dopady na klima severoatlantické oblasti.

V posledních letech bylo hlášeno oslabení oběhu, ale hodnocení Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) na základě modelových simulací v rámci projektu Climate Model Intercomparison Project (CMIP) naznačují, že úplný kolaps v 21. století je nepravděpodobný.

Sklon klimatu do nežádoucího stavu je však vzhledem k rostoucím koncentracím skleníkových plynů stále větším problémem.

Předpovědi pozorování jsou založeny na detekci včasných varovných signálů, zejména zvýšení rozptylu (ztráta odolnosti) a zvýšené autokorelaci (kritické zpomalení) nedávno hlášené pro AMOC.

Zde poskytujeme statistickou významnost a odhady doby sklopení založené na datech. Předpokládáme, že podle současného scénáře budoucích emisí dojde ke kolapsu AMOC kolem poloviny století.

Ale i kdyby skutečný kolaps Golfského proudu měl jistě katastrofální dopady na regionální klima, je studie, jak se tak často stává, založena na „odhadech“ a modelování, které, jak je dobře známo, se pravidelně mýlily.

Nabízí se také otázka, proč se soustředili na data z méně než 20 let: možná proto, že tímto způsobem dosáhli pro ně vhodnějších výsledků?

Existuje například studie z roku 2022, která se zaměřila na historickou rekonstrukci Golfského proudu od roku 1980 a zjistila, že od té doby došlo k obdobím posilování a oslabování mořského proudu s rozdíly pěti až pětadvaceti procent.

V abstraktu studie autoři píší:

„V subtropech existují určité důkazy o posilování AMOC od roku 2001 do roku 2005 a silné důkazy o oslabení od roku 2005 do roku 2014. Tak velká meziroční a desetiletá variabilita komplikuje identifikaci trvalých dlouhodobých trendů, i když to nevylučuje oslabení související s antropogenním oteplováním.“ 

Dokonce i zastánci strašení CO2 jsou nápadně opatrní s prognózami kolapsu Golfského proudu.

Vzhledem k tomu, že v globálním měřítku stále dochází k různým klimatickým otřesům (nezapomeňte, že ještě nedávno byla Sahara zelená a úrodná), je také jasné, že Golfský proud nepoteče věčně.

Pokud by byl v určitém bodě skutečně vytlačen dále na jih (např. tající vodou z Arktidy), Severní Afrika by se stala zelenou, zatímco v Evropě by se výrazně ochladilo.

A jak společnost Maxe Plancka vysvětluje v článku o severoafrickém klimatu, hraje v tomto ohledu důležitou roli orientace kolísavé osy Země – a ne CO2.

Zneužívání otázky Golfského proudu klimatickými fanatiky k jejich alarmismu je zřejmé z výše uvedeného článku Guardianu.

Skutečnost, že kolísání intenzity má několik různých příčin, které nemají nic společného s člověkem (např. kolísání zemské osy, sluneční intenzita atd.), je účelově ignorována.

To totiž nepodporuje vyprávění globalistů o „člověku ohrožujícím klima“…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *