, , , , , , , , ,

Evropa obviňuje USA, že profitují z války

Evropa obviňuje USA
24.11.2022
Devět měsíců po invazi na Ukrajinu začíná Vladimir Putin lámat Západ.

Ve snaze snížit svou závislost na ruské energii se země EU. Místo toho obracejí na plyn z USA. Cena, kterou Evropané platí, je téměř čtyřikrát vyšší než stejné náklady na palivo v Americe. Pak je tu pravděpodobný nárůst objednávek na vojenskou výzbroj americké výroby, protože evropské armády po odeslání zbraní na Ukrajinu už žádné nemají.

Na vrcholné úředníky v Bruselu a dalších hlavních městech EU je toho všeho příliš. Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že vysoké ceny plynu v USA nejsou „přátelské“ a německý ministr hospodářství vyzval Washington, aby ukázal více „solidarity“ a pomohl snížit náklady na energie.

Ministři a diplomaté sídlící jinde v bloku vyjádřili frustraci nad tím, jak Bidenova vláda jednoduše ignoruje dopad své domácí hospodářské politiky na evropské spojence.

Když se lídři EU minulý týden zabývali Bidenem kvůli vysokým cenám plynu v USA na setkání G20 na Bali, zdálo se, že americký prezident si o tomto problému prostě není vědom podle výše uvedeného vysokého úředníka. Další představitelé a diplomaté EU se shodli, že hlavním problémem je americká neznalost důsledků pro Evropu.

„Evropané jsou zjevně frustrovaní nedostatkem informací a konzultací předem,“ řekl David Kleimann z think-tanku Bruegel.

Představitelé na obou stranách Atlantiku si uvědomují rizika, která bude mít pro západní alianci stále toxičtější atmosféra. Hašteření je přesně to, co by si Putin přál. Shodli se diplomaté EU a USA.

Rostoucí spor o Bidenův zákon o snižování inflace (IRA) , obrovský daňový, klimatický a zdravotní balíček, znovu zařadil obavy z transatlantické obchodní války na přední místo politického programu. Ministři obchodu EU by měli diskutovat o své reakci v pátek. Zatím co úředníci v Bruselu vypracovávají plány na nouzovou válečnou sadu dotací, která má zachránit evropský průmysl před kolapsem.

„Zákon o snižování inflace je velmi znepokojující,“ řekla nizozemská ministryně obchodu Liesje Schreinemacher. „Potenciální dopad na evropskou ekonomiku je velmi velký.“

„Spojené státy sledují domácí agendu, která je bohužel protekcionistická a diskriminuje spojence USA,“ řekl Tonino Picula. Vedoucí osoba Evropského parlamentu pro transatlantické vztahy.

Americký představitel zdůraznil, že nastavení cen pro evropské kupce plynu odráží soukromá tržní rozhodnutí. Není výsledkem žádné politiky ani akce americké vlády. „Americké společnosti byly transparentními a spolehlivými dodavateli zemního plynu do Evropy,“ řekl úředník. Vývozní kapacitu také omezila červnová nehoda, která si vynutila uzavření klíčového zařízení.

Ve většině případů dodal úředník, rozdíl mezi vývozními a dovozními cenami nepřipadá na americké vývozce LNG, ale na společnosti přeprodávající plyn v rámci EU. Největším evropským držitelem dlouhodobých kontraktů na plyn v USA je například francouzská TotalEnergies .

Výše citovaný mluvčí NSC dodal: „Nárůst globálních dodávek LNG v čele se Spojenými státy pomohl evropským spojencům a partnerům dostat zásoby na uspokojivou úrověň před letošní zimou. A my budeme pokračovat ve spolupráci s EU jejími členy a dalšími evropskými zeměmi, aby bylo zajištěno, že budou k dispozici dostatečné zásoby na zimu i později.“

Z americké strany to není nový argument, ale nezdá se, že by Evropany přesvědčil. „Spojené státy nám prodávají svůj plyn s multiplikačním efektem čtyři, když překročí Atlantik,“ řekl ve středu ve francouzské televizi evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „Samozřejmě, že Američané jsou naši spojenci… ale když se něco pokazí, je nutné, aby to řekli i mezi spojenci.“

Levnější energie se rychle stala obrovskou konkurenční výhodou i pro americké společnosti. Podniky plánují nové investice v USA nebo dokonce přesouvají své stávající podniky z Evropy do amerických továren. Zrovna tento týden chemická nadnárodní společnost Solvay oznámila , že si pro nové investice vybírá USA před Evropou. V posledním ze série podobných oznámení od klíčových průmyslových gigantů EU.

Spojenci nebo ne?

Navzdory energetickým neshodám se Brusel dostal do režimu plné paniky , až když Washington oznámil schéma průmyslových subvencí ve výši 369 miliard dolarů na podporu zeleného průmyslu podle  zákona o snižování inflace .

„Zákon o snížení inflace všechno změnil,“ řekl jeden diplomat EU. „Je Washington stále naším spojencem, nebo ne?“

Pro Bidena je legislativa historickým klimatickým úspěchem. „I když chápeme, že někteří obchodní partneři mají obavy z toho, jak budou ustanovení o daňovém kreditu [elektrických vozidel] v IRA fungovat v praxi s ohledem na jejich výrobce. Jsme odhodláni pokračovat ve spolupráci s nimi, abychom lépe porozuměli a udělali co můžeme na vyřešení jejich obav,“ uvedla mluvčí NSC. „Toto není hra s nulovým součtem. IRA bude koláč pro investice do čisté energie zvětšovat, ne rozdělovat.“

Ale EU to vidí jinak. Úředník z francouzského ministerstva zahraničí řekl, že diagnóza je jasná: Jde o „diskriminační dotace, které naruší hospodářskou soutěž“. Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire tento týden dokonce obvinil USA, že se vydaly na čínskou cestu ekonomického izolacionismu a vyzval Brusel, aby takový přístup neopakoval. „Evropa nesmí být poslední z Mohykánů,“ řekl.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *