Putin odmítl žádost Jihoafrické republiky, aby se nezúčastnil summitu BRICS kvůli zatykači ICC

18.7.2023

Věci se stávají trapnými a blíží se k rozuzlení, protože země BRICS nyní dělí jen několik týdnů od velkého summitu, který se uskuteční 22.-24. srpna v jihoafrickém Johannesburgu – a ruský prezident Vladimir Putin je stále odhodlán se ho osobně zúčastnit.
Jihoafrická republika dokonce uvažovala o tom, že by Moskvu požádala, aby místo toho zvolila Zoom, což by ruská strana bezpochyby brala jako urážku.
„Jihoafrická republika požádá prezidenta Putina, aby se klíčového summitu zúčastnil prostřednictvím Zoomu, a nikoliv osobně poté, co Pretorie požádala o právní radu ohledně svých povinností zatknout ruského vůdce, který byl Mezinárodním trestním soudem [ICC] obviněn z válečných zločinů,“ uvedl v květnu list Sunday Times.
Mezinárodní trestní soud chce zatknout Putina za ukrývání dětských uprchlíků
Nejnověji jihoafrická vláda pouze zdvořile požádala Putina, aby nepřijížděl, což Kreml rychle odmítl.
Hostitelská země summitu BRICS je pod tlakem, neboť je signatářem Římského statutu, kterým se řídí Mezinárodní trestní soud. Vzhledem k nevyřízenému zatykači na Putina Západ očekává, že jihoafrické orgány budou jednat.
V nedávném prohlášení to uvedl náměstek jihoafrického prezidenta Paul Mashatile,
„Chápeme, že jsme vázáni Římským statutem, ale nemůžeme někoho pozvat a pak ho zatknout. Můžete pochopit naše dilema.“
„Byli bychom rádi, kdyby (Putin) nepřijel,“ navázal. Návrh, aby se celý summit konal virtuálně, odmítly některé z největších zemí BRICS, včetně Indie a Brazílie.
Kreml trvá na svém stanovisku, že Jihoafrická republika má jasné závazky, a dokonce poskytl Putinovi osobní ujištění:
Jeden z úředníků napojených na Kreml řekl listu The Moscow Times, že Jihoafrická republika poskytla Putinovi „bezpečnostní záruky“ během Ramaphosovy červnové návštěvy Petrohradu.
Podle zpráv se na harmonogramu a logistice stále pracuje, ale jihoafrický prezident důsledně tvrdí, že půjde o osobní setkání a že Putin nezaváhal ve svém záměru se ho zúčastnit.
„Objevily se zvěsti, že by se i tento summit mohl stát online – ne. Bude to setkání tváří v tvář, z očí do očí,“ řekl Ramaphosa.
Zatímco Ramaphosa je považován za Putinovi nakloněného, byla to právě přední jihoafrická opoziční strana Demokratická aliance (DA), která tlačila na vládu, aby ruského vůdce v případě jeho příjezdu na summit zatkla.

Obrázek na titulní straně je od Kurta Nimma
Původním zdrojem tohoto článku je Zero Hedge
Copyright © Zero Hedge, Zero Hedge, 2023

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *