, , , , , , ,

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

EU zvyšuje dovoz ruského LNG

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Evropští politici se sice od dodávek ruského zemního plynu distancují, ale to je jen část pravdy. Dovoz zkapalněného plynu LNG z Ruska do Evropy za prvních devět měsíců letošního roku meziročně stoupl o 46 procent.

Informaci potvrdila dokonce i Evropská komise, jak uvádí v článku The Russian gas habit Europe can’t quit: LNG bruselský list Politico. Podle něj unijní země nadále podstupují riziko.  Bude to  právě spotřeba ruského LNG, která je uvrhne do dalšího kola závislosti na Putinově režimu a ruském vydírání i v roce 2023. Už kvůli tomu, že po letošní zimě bude jistě zapotřebí doplnit zásobníky plynu před další zimou.

„Musíme snížit ruské příjmy, které Putin využívá k financování války,“ uvedla v září prezidentka Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová.

A nejen v září a nejenom ve věci plynu. Evropa vyhlásila také embargo na dovoz ruské ropy. Ale ani v tomto případě nejde o stoprocentní krok. Česká republika a další země si vyjednaly výjimku z embarga. Česko dokonce na několik let. Podobně to vypadá i u plynu. Zatímco potrubní dodávky ruského plynu do Evropy dramaticky klesly, v důsledku kombinace omezení vývozu ze strany Ruska a diverzifikace evropských zdrojů, dovoz LNG z Ruska vypovídá o něčem jiném.

„Statistiky ukazují, že v období od ledna do září 2022 EU dovezla 16,5 miliardy krychlových metrů ruského zkapalněného plynu. Což je o 11,3 miliardy metrů krychlových více než ve stejném období loňského roku,“ uvádí Politico.

Přesto konstatuje, že nárůst dovozu LNG je ve srovnání s velkým poklesem dovozu přes plynovody, který se za prvních devět měsíců roku snížil o polovinu. Ze 105,7 miliardy metrů krychlových na 54,2 miliardy,, malý.“

Které země a jak dováží ruský LNG

Hlavními dovozci ruského LNG byly letos podle analýzy evropské agentury Montel, která sleduje trh s energiemi, Francie, Nizozemsko, Španělsko a Belgie. Třetina objemu směřovala do Francie a téměř čtvrtina do Španělska.

Většina ruského zkapalněného plynu přichází do Evropy. Od energetické firmy Novatek, která provozuje jamalský terminál na severozápadní Sibiři. Jeho menšinovým akcionářem je francouzský energetický gigant TotalEnergies. A některé evropské země mají na dovoz LNG z Ruska dokonce dlouhodobé až několikaleté kontrakty.

Na rozdíl od majority, kterou vlastní ruský stát v Gazpromu, který má monopol na dopravu plynu potrubím, je Novatek nezávislá společnost, ale své „akcionáře“ má a ti jsou blízcí Kremlu. Mohou tak ovlivňovat jeho aktivity. Uvádí to analýza publikovaná Kolumbijskou univerzitou.

„Je zřejmé, že pro mnohé je pohodlné nad tímto dovozem zavírat oči,“ říká profesorka na Kolumbijské univerzitě Anne-Sophie Corbeauová.

„Pouze dvě země v Evropě, Británie a Litva, se od dovozu ruského LNG odstřihly úplně, dodává americká profesorka.

Ruský LNG se Evropě vyplácí

Podle Corbeauové „má pro evropské země smysl dovážet LNG z Ruska.“ Jedním z důvodů je to, že je podstatně levnější než americký LNG. USA ho podle informací FinTag.cz do Evropy dodávají až čtyřikrát dráž, než je v nabídce pro americký trh. A například Bulharsko z tohoto důvodu po prvním závozu amerického LNG od dalších dodávek rychle upustilo.

Profesorka upozorňuje i na další souvislosti. Odstřihnutí se od dovozu ruského LNG na unijní trh by znamenalo, že by ho musely nahradit dovozem z jiných zemí. To by zvýšilo jeho cenu v chudých asijských zemích.

„Cena by raketově stoupla, což by bylo velmi špatné. Nejenom pro Evropu, ale také pro mnoho zemí, které by si pak nemohly jeho nákup dovolit,“ tvrdí Courbeauová“.

Dodává zároveň, že zvýšený dovoz ruského LNG přispívá k tomu, aby ho Rusko využívalo jako geopolitickou zbraň. Právě tak, jak to učinilo se zemním plynem.

„Putin může blokovat jeho vývoz do ´nepřátelských´ zemí. A naopak ho dodávat do chudších asijských zemí, které trpí nedostatkem energetických zdrojů,“ vysvětluje.

Evropa riskuje problémy v roce 2023

Podle Mezinárodní energetické agentury se Evropě její „dvojaký přístup“ může vymstít již v příštím roce. Tvrdí, že Evropa v momentě, kdy do ní Putin ukončí dovoz LNG, bude čelit výpadku dodávek ve výši až 30 miliard metrů krychlových. A to v době letní sezóny, kdy se doplňují zásobníky.

Situaci komentují i zástupci Ukrajiny, konkrétně ředitelka ukrajinské iniciativy Razom We Stand Světlana Romanková. Ta po unii požaduje úplné embargo na dovoz ruských fosilních paliv. Uvedla, že se to týká i dovozu LNG.

„Zatímco EU mluví o sankcích a embargu, je skutečností, že se pro snížení dovozu LNG příliš neudělalo. Evropa musí nyní jednat a zastavit absurdní a kontraproduktivní financování ruské války,“ říká.

Zdroj:https://www.fintag.cz/2022/11/10/eu-zvysuje-dovoz-ruskeho-lng-vyplaci-se-ji-to/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR3VvNBdYSO9mTebqvrhcQLoJO3WORoXH0VN3gzkMmvD57K9a0td4JCutno#dop_ab_variant=835751&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.bo

Také jsme napsali : https://volnyblog.news/ruska-armada-bude-udrzovat-valku-na-ukrajine-tak-dlouho-dokud-se-evropska-unie-ekonomicky-nepolozi/

https://volnyblog.news/ek-oznamila-hrozbu-hospodarske-a-socialni-krize-v-eu/

https://volnyblog.news/eu-zrusilo-nektere-protiruske-sankce-toto-umozni-dovoz-vybranych-produktu-do-eu-formou-pasovani-ze-tretich-zemi/

Více zpráv a informací na: https://volnyblog.news/

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *