EU připraví právní základ pro konfiskaci zmrazeného ruského majetku

Evropská unie pracuje na právním základu pro konfiskaci ruského majetku zmrazeného v rámci sankcí. Oznámil to předseda Evropské rady Charles Michel 23. prosince.
„Ještě nejsme ve fázi rozhodování, ale v právní otázce, jaké máme možnosti, jsme pokročili,“ řekl Michel v rozhovoru pro RTVI.

Podle něj není úkolem pouze tyto prostředky zkonfiskovat, ale také je nasměrovat na obnovu Ukrajiny.
Michel zdůraznil, že účet za obnovu Ukrajiny se každým dnem zvyšuje. V současné době, jak upozornil šéf Evropské rady, hovoří odborníci o částce 350 až 500 miliard eur, která je k tomu zapotřebí.

Na konci listopadu navrhla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vytvořit fond ze zmrazených ruských aktiv, který by poskytoval pomoc Ukrajině.

Poznamenala, že celkem bylo zablokováno 300 miliard eur rezerv ruské centrální banky a 19 miliard eur soukromých prostředků ruských podnikatelů. Za účelem legalizace těchto transakcí hodlá EU zřídit mezinárodní soud proti Rusku a získat pro tento účel podporu OSN.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová zase varovala před odvetnými opatřeními v případě konfiskace ruského majetku v EU.

Ruský premiér Michail Mišustin označil zmrazení ruských měnových rezerv Západem za krádež.

Západní země začaly uvalovat sankce v reakci na ruskou speciální operaci v Donbasu. Evropská unie brzy schválila rozhodnutí o zmrazení aktiv centrální banky.

Send us mail