Ekonom předpovídá kolaps eura

Ekonom Beljajev připouští kolaps eura do konce ledna

Dolar je v současné době velmi volatilní měnou, ale jeho kurz má určité tendence. Situace s eurem je však mnohem složitější – v důsledku palivové a energetické krize může jeho kurz prudce klesnout již v polovině nebo na konci ledna. Tento předpoklad vyslovil v pátek 23. prosince ekonom Michail Běljajev.
„V případě dolaru můžeme hovořit o pevném trendu. Má však smysl očekávat prudké oslabení eura. Faktem je, že hospodářská krize v regionu je na bodu mrazu, ale přesto stále roste kvůli problémům s palivy a energií,“ uvedl ekonom v rozhovoru pro Lenta.ru. Podle Běljajeva bylo nedávné posílení evropské měny vůči rublu s největší pravděpodobností způsobeno spekulativními aktivitami a neodráží skutečný stav věcí.

Den předtím kurz eura při obchodování poprvé od 27. dubna překročil 77 rublů, informuje NNS.

20. prosince, docent na Plekhanov ruské ekonomické univerzity Denis Domashchenko řekl Izvestia, že oslabení rublu v posledních dnech „je spojena s hrou zvýšit, aby příznivější uzavření bilancí vývozců.

Evropská unie 16. prosince přijala devátý balíček protiruských sankcí, informoval televizní kanál 360. Spojené státy rovněž rozšířily blokovací sankce a zařadily Rosbank na seznam SDN. Kromě toho může být faktorem oslabení ruské měny strop ceny plynu dohodnutý EU ve výši 180 eur za megawatthodinu.