, , ,

EU chce, aby se při rozhodování o zahraniční politice, zakázalo použití VETA

EU chce, aby se při rozhodování o zahraniční politice, zakázalo použití VETA

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

BERLÍN, 4. května. /TASS/. Devět zemí Evropské unie (Belgie, Finsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Slovinsko, Španělsko a Francie) založilo „skupinu přátel“, která prosazuje myšlenku rozhodování EU o společné zahraniční a bezpečnostní politice bez práva veta. Uvádí se to ve společném prohlášení ministrů zahraničí obou zemí, které ve čtvrtek vydalo německé ministerstvo zahraničí.

„Řada členských států EU dnes založila ‚skupinu přátel‘, která má usnadnit hlasování kvalifikovanou většinou o společné zahraniční a bezpečnostní politice EU,“ uvádí se v textu. Cílem skupiny je zlepšit účinnost a rychlost rozhodování o zahraniční politice EU. Na pozadí současného vývoje na Ukrajině „a rostoucích mezinárodních výzev, kterým EU čelí, jsou členové skupiny přesvědčeni, že zahraniční politika EU potřebuje přizpůsobené procesy a postupy, které posílí EU jako zahraničněpolitického hráče“, uvedli ministři zahraničí. „Zlepšení rozhodování je rovněž klíčem k tomu, aby byla EU připravena na budoucnost,“ uvedli v prohlášení.

Dále uvádí, že „skupina se snaží pragmatickým způsobem dosáhnout pokroku při zlepšování rozhodování v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU, přičemž se zaměřuje na konkrétní praktické kroky a vychází z ustanovení, která jsou již obsažena ve Smlouvě o Evropské unii. „Členové se dohodli na pravidelném hodnocení a zdůraznili potřebu úzké spolupráce se všemi členskými státy EU, jakož i koordinace s orgány EU,“ uvádí se v textu.

„Do skupiny se mohou zapojit všechny členské státy EU, které chtějí dosáhnout pokroku v rozhodování o společné zahraniční a bezpečnostní politice, zejména v širším využívání kvalifikované většiny, aniž by byla dotčena širší debata o hlasování kvalifikovanou většinou v jiných oblastech politiky,“ uvádí se v prohlášení devíti zemí.

ZDROJ: TASS https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/17674679

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj naši nezávislé informační platformy.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
https://volnyblog.news/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *