, , , ,

DVOJÍ METR?-USA hrozí zatčením soudců ICC, pokud budou stíhat Američany za afghánské válečné zločiny

ICC

DVOJÍ METR?-USA hrozí zatčením soudců ICC, pokud budou stíhat Američany za afghánské válečné zločiny

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Vydáno dne:Upraveno:

(Poznámka redakce -Mezinárodní trestní soud ( ICC ) vyšetřuje a v oprávněných případech soudí osoby obviněné z nejzávažnějších zločinů, které znepokojují mezinárodníspolečenství: genocidy, válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a zločinu agrese. Jako soud poslední instance se snaží doplňovat, nikoli nahrazovat vnitrostátní soudy. Řídí se mezinárodní smlouvou zvanou Římský statut)

Spojené státy v pondělí pohrozily, že zatknou a sankcionují soudce a další úředníky Mezinárodního trestního soudu, pokud se obviní z válečných zločinů jakéhokoli Američana, který sloužil v Afghánistánu.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton označil tento orgán pro práva v Haagu za „nezodpovědný“ a „naprosto nebezpečný“ pro Spojené státy, Izrael a další spojence a řekl, že jakékoli vyšetřování příslušníků amerických služeb by bylo „naprosto nepodložené, neospravedlnitelné vyšetřování. “

„Pokud soud půjde po nás, Izraeli nebo jiných spojencích USA, nebudeme sedět tiše,“ řekl Bolton.

Řekl, že USA jsou připraveny uvalit finanční sankce a trestní obvinění na úředníky soudu, pokud zakročí proti jakýmkoli Američanům.

„Zakážeme jejím soudcům a státním zástupcům vstup do Spojených států. Budeme sankcionovat jejich finanční prostředky v americkém finančním systému a budeme je stíhat v americkém trestním systému,“ řekl.

„Totéž uděláme pro jakoukoli společnost nebo stát, který pomáhá při vyšetřování Američanů ICC,“ řekl.

Bolton to uvedl v projevu ve Washingtonu k Federalistické společnosti, mocnému sdružení legálních konzervativců.

 

Vyšetřování týrání zadržených

Bolton poukázal na žádost žalobce ICC z listopadu 2017 o zahájení vyšetřování údajných válečných zločinů spáchaných americkou armádou a zpravodajskými úředníky v Afghánistánu, zejména kvůli zneužívání zadržovaných.

Afghánistán ani žádná jiná vládní strana Římského statutu ICC nepožádala o vyšetřování, řekl Bolton.

Řekl, že ICC může formálně zahájit vyšetřování „každým dnem“.

Citoval také nedávný krok palestinských vůdců, aby byli izraelští představitelé stíháni u ICC za porušování lidských práv.

„Spojené státy použijí veškeré prostředky nezbytné k ochraně našich občanů a občanů našich spojenců před nespravedlivým stíháním ze strany tohoto nelegitimního soudu,“ řekl Bolton.

„Nebudeme spolupracovat s ICC. Neposkytneme ICC žádnou pomoc. Rozhodně se k ICC nepřipojíme. Necháme ICC zemřít sám.“

„Hrozba“ americké suverenitě

Odsouzení ICC přispělo k tomu, že Bílý dům odmítl mnoho nadnárodních institucí a smluv, o kterých prezident nevěří, že by prospěly Spojeným státům.

Bolton také odsoudil záznam soudu od jeho formálního zahájení v roce 2002 a tvrdil, že většina velkých národů se nepřipojila.

Řekl, že dosáhla pouze osmi odsouzení, přestože utratila více než 1,5 miliardy dolarů, a řekl, že to nezastavilo zvěrstva po celém světě.

„Ve skutečnosti, navzdory probíhajícím vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu, se v Demokratické republice Kongo, Súdánu, Libyi, Sýrii a mnoha dalších zemích stále dějí zvěrstva.“ přidal.

Ale Bolton řekl, že hlavní námitka administrativy prezidenta Donalda Trumpa je proti myšlence, že ICC by mohl mít vyšší autoritu než americká ústava a suverenita USA.

„Sekulárním způsobem neuznáváme žádnou vyšší autoritu než americkou ústavu,“ řekl.

„Tento prezident nedovolí, aby byli americké občany stíháni zahraničními byrokraty, a nedovolí jiným národům, aby diktovaly naše prostředky sebeobrany.“

(AFP)

ZDROJ: FRANCE24 https://www.france24.com/en/20180910-usa-trump-threatens-arrest-icc-judges-american-soldiers-afghan-war-crimes

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte http://ZDE: https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *