, , , ,

Rada Ruské federace schválila Putinův dekret o zavedení stanného práva v nových regionech

Rada federace ve středu 19. října schválila dekret ruského prezidenta Vladimira Putina o stanném právu v Luganské, Doněcké lidové republice a také v Záporožské a Chersonské oblasti.

Zavedena odpovědnost za rabování, dobrovolné vzdání se a neplnění zakázek na obranu
Dne 20. září Státní duma jednomyslně přijala v závěrečném čtení řadu změn trestního zákoníku Ruské federace týkající se vojenských operací. Trestní zákoník předepisoval odpovědnost za rabování a dobrovolnou kapitulaci, zvýšil tresty za neplnění rozkazů a ztrátu zbraní v bojových podmínkách a disciplinární opatření za neplnění rozkazů. Zástupci hlavních frakcí Státní dumy vysvětlili Izvestiji účel takových změn. Návrh zákona ještě musí schválit Rada federace a podepsat prezident, než vstoupí v platnost.
„O stanném právu“, pravomoci provádět mobilizační opatření ve sféře ekonomiky, ve výkonných orgánech těchto subjektů Ruské federace a místních samospráv, “uvádí zpráva zveřejněná na webu Kremlu .

 

„Hovoříme také o opatřeních civilní obrany, ochraně obyvatelstva a území před přírodními a člověkem způsobenými mimořádnými událostmi a pravomoci realizovat opatření pro potřeby ozbrojených sil RF.

Potřebu zavedení stanného práva v LDNR, Chersonské a Záporožské oblasti oznámila hlava státu již dříve ve středu při jednání Rady bezpečnosti. Zdůraznil, že kyjevský režim odmítl vyjednávat a pokračuje v ostřelování nových ruských území pomocí teroristických metod.

Stanné právo na nových územích Ruska začne platit od 20. října.

Ruský prezident navíc podepsal dekret , podle kterého se na Krymu , stejně jako v řadě dalších regionů Ruska, zavádí „střední úroveň reakce“ .

19. října bylo také oznámeno, že civilistům byl zakázán vstup do Chersonské oblasti. Bude fungovat sedm dní . Na území kraje budou moci vstoupit pouze ti, kteří obdrží propustku od velitelského úřadu, stejně jako ti, kteří se podílejí na poskytování, zásobování a práci ve veřejných službách.

Vojenská zpravodajka listu Izvestija Natalia Grafchikova ve středu ráno ukázala, jak se obyvatelé Chersonu přesouvají na druhou stranu Dněpru . Novinář hovořil s některými místními obyvateli. Vojenskému zpravodaji přiznali, že se v tuto chvíli obávají zvýšeného ostřelování ze strany ozbrojených sil Ukrajiny . Na záběrech je vidět, jak si lidé berou s sebou své mazlíčky.


24. února Rusko zahájilo speciální operaci na ochranu Donbasu . Rozhodnutí padlo na pozadí vyostření situace v regionu v důsledku ostřelování ukrajinskou armádou.

zdroj: https://iz.ru/1412649/2022-10-19/sovfed-utverdil-ukaz-putina-o-vvedenii-voennogo-polozheniia-v-novykh-regionakh

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *