, ,

Disciplína ukrajinské armády upadá. Zelenskyj zavádí přísné tresty za dezerci

zelensky

Disciplína ukrajinské armády upadá. Zelenskyj zavádí přísné tresty za dezerci

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

Kritici tvrdí, že nová legislativa, která trestá dezertéry a porušovatele pravidel, je v konfliktu s lidskými právy a demotivuje vojenský personál.

KYJEV – Prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek odmítl vetovat nový zákon, který zpřísňuje tresty pro svéhlavý vojenský personál, a odmítl petici podepsanou více než 25 000 Ukrajinci, kteří tvrdí, že je příliš tvrdý.

„Klíčem k bojové schopnosti vojenských jednotek a nakonec k vítězství Ukrajiny je dodržování vojenské disciplíny,“ uvedl Zelenskyj ve své písemné odpovědi na petici.

Ukrajinští vojáci ohromili svět svou odolností a úspěchy na bojišti, odolali celoročnímu náporu ruských jednotek. Ale mezi kyjevskými silami, složenými převážně z čerstvých rekrutů postrádajících předchozí vojenské zkušenosti nebo výcvik, se některé snaží vyrovnat. Jsou tací, kteří se vzbouřili proti rozkazům velitelů, opili se nebo se chovali špatně; jiní, jimž dochází munice a morálka, uprchli, aby si zachránili život a opustili své pozice.

Ve snaze dostat své síly do souladu Zelenskyj v lednu podepsal v platnost represivní zákon, který zavádí přísnější tresty pro dezertéry a svéhlavé vojáky a zbavuje je práva na odvolání.

Cílem zákona je standardizovat a zpřísnit dopady porušování pravidel, zlepšit disciplínu a bojeschopnost vojenských jednotek. Za neuposlechnutí bude hrozit pět až osm let vězení, nikoli předchozí dva až sedm let; dezerci nebo nedostavení se do služby bez platného důvodu až po dobu 10 let. Vyhrožování velitelů, požívání alkoholu, zpochybňování rozkazů a mnoho dalších přestupků bude také řešeno tvrději, potenciálně až ve vězení; těm, kteří tato pravidla v minulosti porušili, mohla uniknout zkušební doba nebo dokování jejich bojového platu.

Ti, kteří lobbovali ve prospěch nového zákona, jako je generální štáb ukrajinské armády, tvrdí, že disciplína bude spravedlivější: Dříve, protože soudy rozhodovaly o přestupcích případ od případu, byli někteří pachatelé schopni uniknout trestu, zatímco jiní dostali přísnější tresty za méně významná porušení, podle vysvětlující poznámky, která nový zákon doprovázela.

Vojáci, právníci a strážci lidských práv však opatření kritizovali jako nevhodný a neomalený nástroj, který se nezabývá základními příčinami vojenské nekázně – a více než 25 000 Ukrajinců vyzvalo prezidenta, aby zákon zcela vetoval v petici předložené prezidentu koncem loňského roku.

Nová represivní pravidla odstraňují diskrétnost a mění soudy v „kalkulačku“ pro rozdávání trestů vojákům bez ohledu na důvody jejich provinění, argumentoval právník Anton Didenko ve sloupku ukrajinské tiskové agentury Interfax.

„Tento zákon bude mít negativní důsledky pro ochranu práv vojenského personálu, který je obviněn ze spáchání trestného činu, a sníží úroveň motivace během služby,“  uvedla v prohlášení nevládní organizace s názvem Reanimation Package of Reforms Coalition . „To může nést rizika jak pro ochranu lidských práv, tak pro obranyschopnost státu.“

Zelenského vojenští velitelé nesouhlasí a tvrdí, že opatření jsou nezbytná k tomu, aby obstáli tváří v tvář ruskému útoku.

„Armáda je založena na disciplíně. A pokud mezery v legislativě nezaručují dodržování a odmítači mohou zaplatit pokutu až 10 procent bojového platu nebo dostat trest s podmínkou, je to nespravedlivé,“ argumentoval vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajina Valerii Zaluzhnyi ve videu ve prospěch nových pravidel.

Zelenskyj ve své reakci na lidovou petici, která ho žádala, aby změny zrušil, souhlasil s tím, že disciplinární řízení proti vojenskému personálu by mělo zohledňovat jeho individuální situaci, a slíbil, že kabinet ministrů dále zváží, jak zlepšit disciplinární mechanismus – ačkoli neupřesnil, kdy by tato práce mohla být provedena; ani mezitím pozastavit platnost zákona.

Armáda civilistů

Ukrajinské ozbrojené síly se za rok od zahájení plné invaze Ruska v únoru 2022 rychle rozrostly na více než milion vojáků – z 250 000 příslušníků.

Příliv stovek tisíc nových rekrutů, které Ukrajina musela vybavit a vycvičit, aby odolala palbě z Ruska, ohrozil obvyklý proces prověřování a způsobil, že někteří nevhodní vojáci skončili v boji, Valerii Markus, hlavní seržant 47. samostatná útočná brigáda, řekl podřízeným v přednášce o „deserci na frontě“, zveřejněné v lednu na svém kanálu YouTube.

„Snažili jsme se kandidáty prověřit, jak nejlépe jsme za těchto okolností mohli,“ řekl Markus. „Nicméně mnoho lidí v naší vlastní brigádě tam nechce být.“ Řekl, že někteří z těch, kteří se přidali kvůli špatným motivacím, jako například kvůli výplatě, se následně „zhroutí pod tlakem a chtějí uprchnout; začnou se bouřit.“

Markus řekl, že velitelé často nechápali problémy a nedostatky, kterým jejich vojáci na zemi čelí, protože s nimi místní seržanti nedokázali komunikovat. Přehrál videa vojáků, kteří si stěžovali na nedostatek zbraní nebo nevhodné či nezákonné rozkazy od jejich velitelů, a poté řekl divákům, že většinu problémů lze vyřešit interně správnými kanály, zatímco veřejné stížnosti zdiskreditovaly ukrajinskou armádu a podkopávaly pokusy pomoci vojskům.

„Uznávám existenci problémů, které vedou ke svévolnému opouštění pozic? Ano,“ řekl Zalužnyi ve svém videu na podporu reforem. „Pracuji na jejich likvidaci? Úspěšné operace k osvobození území našeho státu jsou toho potvrzením.“

Ale členové ukrajinských ozbrojených sil, z nichž mnozí vyjádřili Zalužnému respekt, byli hluboce zklamáni jeho podporou nového zákona.

„Je to velmi demotivující. To je tak výrazný kontrast se Zalužnyiho „náboženstvím“ orientovaným na člověka a vůdce,“ řekla Eugenia Zakrevska, právnička pro lidská práva, která se přihlásila do válečného úsilí a nyní je členkou 92. samostatné mechanizované brigády Ivana Sirka. To byl ostrý odkaz na rozhovor, který vrchní velitel poskytl časopisu  Economist v prosinci, ve kterém řekl, že na rozdíl od Kremlu je „náboženstvím“, které on a Ukrajina vyznávají, „zůstat člověkem v jakékoli situaci“.

Léčba příznaků, nikoli nemoci

Ti, kteří jsou proti novému zákonu, tvrdí, že Ukrajina se musí vypořádat se základními příčinami dezerce a špatného chování, spíše než tvrději trestat vojáky, kteří porušují pravidla.

Důstojník ukrajinské armády, který nedávno opustil frontové město Bachmut (a požádal o anonymitu, protože důstojníci nemají oprávnění mluvit s tiskem), řekl POLITICO: „Někdy se opuštění pozic stává jediným způsobem, jak zachránit personál před nesmyslnou smrtí. Pokud nemohou doručit munici nebo [ulehčit vojáky], když budete několik dní sedět v zákopech bez spánku a odpočinku, vaše bojová hodnota klesne na nulu.“

Důstojník dodal, že mnoho problémů s disciplínou má kořeny v neefektivním nebo nedbalém velení, stejně jako v napětí kladeném na kyjevské síly bojující s mnohem větší armádou útočníků, což znamená, že nejsou střídáni tak často, jak by měli.

„Únava a trauma vedou k duševním poruchám a přinášejí do života vojáka chaos, nedbalost a dokonce zkaženost. To silně ovlivňuje bojové vlastnosti a poslušnost,“ řekl důstojník.

Zakrevska z brigády Ivana Sirka uvedla, že ukrajinští vojáci zřídkakdy opouštějí své pozice – pokračují v boji, i když jsou přesile a mají značné ztráty.

„Jednou jsem musela zavolat velení a požádat našeho seržanta, aby dostal rozkaz do nemocnice – protože odmítl evakuaci, i když byl těžce zraněn,“ řekla Zakrevska. „Zůstal s námi, i když nemohl dostat řádnou lékařskou pomoc, protože náš lékař byl také zraněn.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *