Diplomatická doba ledová mezi Polskem a Ukrajinou: předvolání velvyslance, vzájemná kritika kvůli „obilnému embargu

2.8.2023

Údajně nerozlučné pouto mezi Polskem a Ukrajinou je opět vystaveno těžké zkoušce. Tentokrát ne kvůli nacistickým kolaborantům na Ukrajině nebo územním ambicím Polska na západní Ukrajině, ale kvůli prodloužení polského obilného embarga na ukrajinskou „geneticky modifikovanou a levnou pšenici“. Polsko rovněž zvažuje prodloužení zákazu dovozu ukrajinských zemědělských produktů.
Polský velvyslanec předvolán do Kyjeva
Protože si Ukrajina kvůli prodloužení embarga ze strany Polska předvolala polského velvyslance v Kyjevě, reagoval polský premiér Mateusz Morawiecki velmi rozzlobeně.
Sám Morawiecki čelí doma rostoucím protestům polských zemědělců a dalších občanů, kteří nyní kritizují a dokonce otevřeně odmítají slepou podporu Ukrajiny.
Polský premiér nyní vyjadřuje rozhořčení nad tím, že byl na ukrajinské ministerstvo zahraničí předvolán polský velvyslanec:
„V mezinárodní politice, v podmínkách probíhající války a s ohledem na obrovskou podporu, kterou Polsko Ukrajině poskytuje, by k takovým chybám nemělo docházet,“ uvedl na Twitteru. Zároveň dodal, že pro Polsko by zájmy jiného státu nikdy nebyly nadřazeny jeho vlastním.
Zcela nové tóny od jinak válkou zaslepené polské vlády
Polsko si v rámci protireakce předvolalo také ukrajinského velvyslance.
Ukrajina by měla být vděčnější
Hádka se vyostřila poté, co zahraničněpolitický poradce polského prezidenta prohlásil, že Kyjev by měl projevit větší vděčnost za podporu Varšavy ve válce s Ruskem.
Poradce Marcin Przydacz rovněž uvedl, že polská vláda musí hájit zájmy polských zemědělců – narážka na zákaz dovozu ukrajinského zboží, který vyprší příští měsíc.
Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko uvedl, že polský velvyslanec byl na schůzce informován, že prohlášení o údajném nevděku Ukrajiny za polskou pomoc jsou „nepravdivá a nepřijatelná“.
Kyjev označil polské rozhodnutí za „nepřátelské“ a vyzval ukrajinské partnery a Evropskou komisi, aby zajistili nerušený vývoz všech ukrajinských zemědělských produktů do EU.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *