, , ,

Čínská dohoda se Saúdskou Arábií je pro Bidena katastrofou

Čína Saudská Arábie

Čínská dohoda se Saúdskou Arábií je pro Bidena katastrofou

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

20.12.2022

  • Nic lépe neilustruje naprostou neobratnost jednání Bidenovy administrativy s Blízkým východem než rozhodnutí Saúdské Arábie uzavřít strategické spojenectví s Čínou.
  • Biden udal tón pro svůj napjatý vztah se saúdskou královskou rodinou během prezidentské volební soutěže v roce 2020, když odsoudil království jako „vyvrhelský“ stát kvůli jeho účasti na vraždě saúdskoarabského disidenta Džamála Chášukdžího v Istanbulu v roce 2018, i když se to nikdy nestalo. jakékoli slyšitelné znepokojení ze strany Bidenovy administrativy kvůli íránskému únosu v roce 2007 a předpokládané smrti bývalého agenta FBI Roberta Levinsona.
  • Podle všech standardů by prohlubující se vojenská spolupráce mezi Ruskem a Íránem měla sloužit jako budíček pro Bidenovu administrativu, aby zdvojnásobila své úsilí o opětovné potvrzení svého závazku vůči klíčovým spojencům v regionu, jako jsou Saúdové, kteří jsou odhodláni vzdorovat jakémukoli pokusu. Teheránem, aby rozšířil svůj škodlivý vliv v regionu.
  • To, že se Rijád nyní vzdaluje od svého tradičního spojenectví s USA a posiluje své vazby s Pekingem, je strategickou katastrofou impozantních rozměrů a slouží jako usvědčující obvinění z nedbalého zacházení Bidenovy administrativy se Saúdy, za což je prezident osobně odpovědný. obviňovat.
To, že se Saúdská Arábie nyní vzdaluje od svého tradičního spojenectví s USA a posiluje své vztahy s Čínou, je strategická katastrofa impozantních rozměrů a slouží jako usvědčující obvinění z nedbalého zacházení Bidenovy administrativy se Saúdy. Na snímku: Čínské a saúdské vlajky vlají v Rijádu 7. prosince 2022 před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v hlavním městě Saúdské Arábie. (Foto Fayez Nureldine/AFP přes Getty Images)

Nic lépe neilustruje naprostou neobratnost jednání Bidenovy administrativy s Blízkým východem než rozhodnutí Saúdské Arábie uzavřít strategické spojenectví s Čínou.

Toto je doba, kdy by Washington měl pracovat přesčas, aby posílil své vztahy s dlouholetými spojenci, jako jsou Saúdové, v boji proti rostoucí hrozbě, kterou Írán pro bezpečnost regionu představuje.

Kromě hluboce znepokojivého pokroku , kterého údajně dosahují ajatolláhové ve svém úsilí o výrobu jaderných zbraní,

Nová „osa zla“, která se v posledních měsících zformovala mezi Moskvou a Teheránem, znamená, že Írán brzy převezme dodávky nejmodernějších ruských válečných letadel, které rozšíří do svého vojenského arzenálu.

V tom, co Bílý dům i Downing Street popsaly jako „špinavé dohody“ mezi oběma zeměmi, má Írán v příštím roce převzít dodávky ruských stíhaček Su-35 a také další pokročilé vojenské vybavení a komponenty, včetně vrtulníků a protivzdušné obrany. systémy. Írán na oplátku poskytuje Rusku stovky svých takzvaných kamikadze dronů Shahed-131 a Shahed-136, které se samy zničí při zasažení cíle.

Jak vysvětlil mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby na brífinku ve Washingtonu, Moskva „nabídla Íránu bezprecedentní úroveň vojenské a technické podpory“, která „přeměňuje jejich vztah v plné obranné partnerství“.

Představitelé Bidenovy administrativy dodali, že íránští piloti se již v Rusku školili, jak létat se stíhačkou Su-35.

Podle všech standardů by prohlubující se vojenská spolupráce mezi Ruskem a Íránem měla sloužit jako budíček pro Bidenovu administrativu, aby zdvojnásobila své úsilí o opětovné potvrzení svého závazku vůči klíčovým spojencům v regionu, jako jsou Saúdové, kteří jsou odhodláni vzdorovat jakémukoli pokusu. Teheránem, aby rozšířil svůj škodlivý vliv v regionu.

Odhodlání Rijádu odolat agresivnímu chování Íránu se odrazilo v nedávných komentářích saúdského ministra zahraničí prince Faisala bin Farhana Al Sauda, ​​který varoval , že „všechny sázky jsou pryč“, pokud Írán uspěje ve svém cíli získat operační jadernou zbraň.

„Nacházíme se ve velmi nebezpečném prostoru v regionu… můžete očekávat, že regionální státy budou určitě hledat, jak mohou zajistit svou vlastní bezpečnost,“ řekl.

Robustní přístup Rijádu k válečnému chování Íránu je přesně tou reakcí, kterou Washington potřebuje od svých spojenců vidět, když čelí íránské hrozbě. Přesto díky tomu, že Bidenova administrativa úmyslně zanedbává své vztahy se Saúdy, se Rijád místo toho snaží vybudovat partnerství s Pekingem, jak bylo zřejmé z okázalého přijetí čínského prezidenta Si Ťin-pchinga během jeho státní návštěvy království tento měsíc.

Zřídkakdy byl hostující vůdce příjemcem tak okázalé státní parády jako Si Ťin-pching poté, co saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán nešetřil úsilím poskytnout čínskému vůdci vřelé přivítání, které zahrnovalo i doprovod tryskáčem při jeho příjezdu.

Si Ťin-pching během své třídenní návštěvy vedl rozsáhlé rozhovory s korunním princem, faktickým vládcem Saúdské Arábie, stejně jako s dalšími vysokými saúdskými představiteli a podepsal dohodu o strategickém partnerství, která prohloubí vztahy mezi Rijádem a Pekingem v řadě otázek, od obrana technologií.

Jedním z obzvláště poutavých aspektů dohody byla dohoda s čínským technologickým gigantem Huawei o poskytování služeb cloud computingu Saúdům a umožnění výstavby „high-tech“ komplexů v saúdských městech, podle saúdských představitelů.

Huawei označily USA za potenciální bezpečnostní hrozbu, přičemž zpravodajští činitelé tvrdí, že společnost má úzké vazby na čínskou vládnoucí komunistickou stranu a mohla by být použita k provádění špionážních operací.

To, že se Rijád nyní vzdaluje od svého tradičního spojenectví s USA a posiluje své vazby s Pekingem, je strategickou katastrofou impozantních rozměrů a slouží jako usvědčující obvinění z nedbalého zacházení Bidenovy administrativy se Saúdy, za což je prezident osobně odpovědný. obviňovat.

Biden udal tón pro svůj napjatý vztah se saúdskou královskou rodinou během prezidentské volební soutěže v roce 2020, když odsoudil království jako „vyvrhelský“ stát kvůli jeho účasti na vraždě saúdskoarabského disidenta Džamála Chášukdžího v Istanbulu v roce 2018, i když se to nikdy nestalo. jakékoli slyšitelné znepokojení ze strany Bidenovy administrativy kvůli íránskému únosu v roce 2007 a předpokládané smrti bývalého agenta FBI Roberta Levinsona.

Ruská invaze na Ukrajinu však donutila Bidena přehodnotit svůj postoj k Saúdům, když mu náhle došlo, že potřebuje Saúdy ke zvýšení dodávek ropy, aby zmírnil tlak na globální ceny.

Jeho úsilí dosáhlo pramálo: Saúdové zřejmě nebyli ohromeni tím, že Biden pozdravil korunního prince bouchnutím pěstí, když v létě navštívil království, a odešel s prázdnýma rukama, přičemž Saúdové a další státy Perského zálivu ignorovaly jeho prosbu o zvýšení produkce ropy.

Kromě toho, že jsou zděšeni Bidenovou posedlostí obnovit kontroverzní jadernou dohodu s Teheránem, kterou považují za chybnou dohodu, umožňuje to íránskému režimu brzy vyrobit tolik jaderných zbraní, kolik se mu zlíbí, stejně jako balistické rakety, které je dodají. — Saúdští Arábové a další vůdci Perského zálivu jsou nespokojeni s nedostatkem podpory, které se jim dostalo od Washingtonu kvůli neustálé hrozbě, které čelí ze strany Íránem podporovaných húsijských rebelů v Jemenu, které ministr zahraničí Antony Blinken vyškrtl z amerického seznamu zahraničních teroristických organizací jen pár týdnů do Bidenova funkčního období a který od té doby pravidelně odpaloval rakety a drony íránské výroby na Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty .

Nyní, díky Bidenovu nekompetentnímu řízení americko-saúdských vztahů, se Rijád dívá na Čínu, aby ochránila své zájmy, což je krok, který potvrzuje alarmující pokles amerického vlivu v regionu, ke kterému došlo ve vakuu v Bidenově vedení.

ZDROJ: Gatestone Institute https://www.gatestoneinstitute.org/19252/china-saudi-arabia-alliance

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Dohoda medzi Čínou a SAE je dobrou správou pre mierumilovný svet. Tu je jasne vidieť, že BRICS je budúcnosťou. Znovu sa navracia zlatý štandard.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *