, , , ,

Čechům bude stát kontrolovat nákupy. Uvidí úplně všechno, na to se připravte. Brzy to propukne

Čechům bude stát kontrolovat nákupy. Uvidí úplně všechno, na to se připravte. Brzy to propukne

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde.

 

12.11.2023

Anna Štěpánková

Pokud jde o kontrolu financí lidí v České republice, začíná očividně přituhovat. Už nějakou dobu se například bankovní domy řídí přísnou regulací o kontrole praní špinavých peněz. To obvykle dopadá na běžné občany, kteří nedělají nic nekalého, ale jednoduše se ocitnou v hledáčku bankovních systémů a úředníků. Následně jim mohou být zadržovány platby, případně jsou dotazováni na to, za co platí, případně odkud jim chodí peníze.

Stát bude vědět, co kde nakupujete

Jak se ukazuje, to byl teprve začátek. Podle chystané novely zákona teď bude stát nahlížet i do toho, co a kde si kupujete. A jak už to tak bývá, vše do sebe začíná zapadat. Ačkoliv obhájci placení bezhotovostně neustále tvrdili, že se to nijak nezneužije, nakonec vidíme, že právě karetní transakce jsou nejlépe monitorovatelné a kontrolovatelné.

Také proto to budou společnosti jako Visa nebo Mastercard, ale také další firmy zpracovávající platební transakce, které budou muset státu, respektive finančnímu úřadu hlásit údaje o svých klientech. Tedy těch, kdo kartou platí.

V první fázi má jít o kontrolu plateb českých občanů v cizině, a to ve formě internetových transakcí. Odůvodněním těchto kontrol je snaha zamezit únikům na dani z přidané hodnoty. Ale bohužel, spolu s tím ztratí lidé i značnou část svého soukromí. A naopak stát získá údaje, které vlastně tak úplně nepotřebuje a které by neměl mít.

Foto: Shutterstock

Navíc všechno zaplatíme

Nutno dodat, že nejde o výmysl českých zákonodárců, nýbrž jen o snahu vyhovět nové regulace Evropské unie. Ta po provozovatelích platebních systémů vyžaduje, aby zaznamenávali údaje o odchozích i příchozích platbách. Potom budou mít povinnost nahlásit každého, kdo provede více než 25 přeshraničních plateb za tři měsíce, a to včetně všech podrobností, které mají k platbám k dispozici.

Jednak se tady ukazuje, jak moc choulostivé údaje karetní a další společnosti shromažďují a že stačí jednoduché rozhodnutí, a tyto údaje musí jít dále. Dále je tu ale otázka finanční náročnosti této regulace. Stát vyčíslil náklady na sledování této nové agendy na 14 milionů korun ročně. To pochopitelně zaplatí daňoví poplatníci na jedné straně.

Na straně druhé však ale zaplatí i provozovatelům platebních systémů. Jak totiž uvedla Česká bankovní asociace, soukromé společnosti budou muset na vyhovění novým požadavkům vydat přibližně 100 milionů korun. To pochopitelně nebudou platit z vlastní kapsy, ale přenesou to na své zákazníky.

 

ZDROJ:https://www.aazdravi.cz/cechum-bude-stat-kontrolovat-nakupy-uvidi-uplne-vsechno-na-to-se-pripravte-brzy-to-propukne/

 

Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *