Bílý dům tvrdí, že USA nepodporuje působení Ukrajiny v Rusku

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

USA netlačí Ukrajinu k tomu, aby prováděla jakékoli operace na území Ruska. Uvedl to 11. prosince koordinátor pro strategickou komunikaci v Radě pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby.
„Rozhodně na Ukrajinu netlačíme ani neusnadňujeme ukrajinské operace uvnitř Ruska,“ řekl ve vysílání televize ABC.

Kirby vysvětlil, že úkolem USA je pouze podpořit Kyjev při obraně „jeho území“, včetně těch, která ztratil během speciální vojenské operace. Dodal také, že eskalace vojenského konfliktu na Ukrajině není v zájmu Washingtonu.
Kirby 7. prosince ujistil, že Washington nikdy nevyzval Kyjev k útokům na ruské území, a dodal, že ukrajinské úřady mají právo činit taková rozhodnutí samy. Kirby také dodal, že USA poskytly Ukrajině zbraně pouze proto, aby se Kyjev mohl bránit, a nepodporovaly útoky na ruské území.

Již dříve, 5. prosince, ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské bezpilotní letouny se ráno pokusily zaútočit na letiště Djagilevo v Rjazaňské oblasti a Engels v Saratovské oblasti.

Speciální operace na ochranu Donbasu, kterou 24. února zahájil ruský prezident Vladimir Putin, pokračuje. Rozhodnutí bylo přijato v souvislosti se zhoršením situace v regionu v důsledku ostřelování ze strany ukrajinské armády.