BBC odmítá reagovat na obvinění, že její vlastní dezinformační činitelé jsou… šíří dezinformace

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

18.6.2023

BBC nedokázala odpovědět na obvinění ze šíření falešných zpráv na vlajkové lodi své nové dezinformační divize  Marianna v Conspiracyland .

BBC dostala několik příležitostí reagovat na obvinění z falešných zpráv, ale v době psaní tak neučinila. Tvrzení se týkají údajných falešných zpráv šířených zpravodajkou pro dezinformace a sociální média Marianna Spring o bývalém kandidátovi na europoslance UKIP a hostiteli podcastu Lotus Eaters Carlu Benjaminovi.

V úplně prvním díle podcastu Marianna in Conspiracyland BBC Radio 4  , který podrobně popsal údajnou radikalizaci lidí v ospalém městečku Totnes v západní Anglii, Spring nepravdivě tvrdil, že Benjaminův kanál YouTube Sargon of Akkad je v současnosti platformou pozastaven. Ačkoli je britský konzervativní politický komentátor v současné době aktivnější na svém kanálu Lotus Eaters, jeho původní kanál YouTube není blokován a Benjamin jej stále příležitostně používá. Kanál byl údajně demonetizován službou YouTube v roce 2019.

Spring poté tvrdil, že pan Benjamin cestoval do Totnes v rámci své kampaně do Evropského parlamentu v roce 2019 s bývalým redaktorem Breitbartu Milo Yiannopoulosem. Přestože se Yiannopoulos během kampaně objevil s Benjaminem ve městě Truro, čtyřhodinový přímý přenos události v Totnes natočený Benjaminem neukazuje Yiannopoulose na dotyčné akci.

Dezinformační korespondent BBC pokračoval v rozhovoru s radní Strany zelených v Totnes, Georginou Allenovou , která tvrdila, že „rok po pandemii“ se pan Benjamin vrátil do Totnes, v tomto okamžiku, jak tvrdí, polovina lidí, kteří proti němu dříve protestovali. během jeho kampaně UKIP „byli nyní s ním, protože byli naverbováni do jeho způsobu myšlení“.

Pan Benjamin však rozhodně popírá, že se někdy vrátil do Totnes, a nezdá se, že by na internetu existovaly žádné potvrzující důkazy o tom, že se v malém městě podruhé objevil.

Bývalý kandidát UKIP také popřel obvinění vznesená Springem, že učinil „výhrůžky znásilněním“, což, jak poznamenal tento týden ve svém podcastu Lotus Eaters, je v Anglii trestným činem, a proto by vedlo k trestnímu obvinění, pokud by policie zjistila, že takovou hrozbu učinil.

Je pravděpodobné, že Spring odkazoval na kontroverzní vtip Benjamina o labouristickém poslanci Jessi Phillipsovi, o kterém řekl, že „by ani neznásilnil“. Jakkoli byl vtip netaktní, proběhlo policejní vyšetřování  a nikdy nebylo vzneseno žádné obvinění.

Benjamin také vyvrátil tvrzení korespondenta BBC Verify o „zapojení bílé rasy“, což je tvrzení, které nepodložila důkazy ve svém podcastu.

Moderátor Lotus Eaters uvedl, že v reakci na údajné dezinformace, které se o něm šíří, podal stížnost u regulátora vysílání Ofcom a BBC.

V prohlášení poskytnutém Breitbart London pan Benjamin řekl: „Jsem z toho všeho docela šokován, abych byl upřímný. Ne že by BBC lhala o mně nebo o někom jiném, ale o rozsahu a drzosti té lži. Obvykle lžou opomenutím, což jim umožňuje používat doslovné pravdy k vyprávění nepravdivého příběhu vyloučením klíčových faktů, které mění charakter příběhu. To umožňuje určitý stupeň věrohodné popření.

„V tomto případě však zcela vykonstruovali událost, pro kterou neexistují žádné důkazy. Když jsem byl na svém europoslaneckém turné v Totnes, byly tam hodiny videozáznamů. Demonstranti se chovali hanebně , zatímco běžní lidé se zapojovali do přísných debat.

„BBC tvrdila, že jsem se od té doby vrátil do Totnes a podařilo se mi zradikalizovat polovinu města. K této druhé návštěvě nikdy nedošlo; Od té doby jsem v Totnes nebyl a žádná masová demonstrace v můj prospěch se tam nekonala. Nebyli by ani radikálové, kdyby existovali.

„BBC vynalezla strašák, aby udržela vyprávění o horečnatém snu na téma, o kterém má mnoho rozumných lidí mnoho rozumných obav.

„Myslím, že to dělají záměrně, aby vyvrátili tyto rozumné obavy tím, že nespravedlivě označují každého, kdo je má, za nějakého extremistu. Myslím, že to není vhodné.“

Navzdory obvinění z šíření dezinformací na samotném podcastu, který měl dezinformace rozptýlit, BBC a Marianna Spring nedokázaly odpovědět na několik e-mailů z Breitbart London. Spíše než aby se zapojila do sociálních médií s obviněními od pana Benjamina, Spring ho zjevně zablokovala na Twitteru a tvrdila, že její podcast získal pozornost „ trollů “.

Spring, jejíž chystaná kniha se jmenuje Mezi trolly: Zápisky z dezinformačních válek ,  předtím propukla v pláč během rozhovoru pro BBC o svých zkušenostech s trollováním na internetu, včetně údajně šéfa Twitteru Elona Muska.

Mileniální korespondentka BBC, která si lámala zuby na údajném odhalování obsahu proti očkování, zaznamenala rychlý vzestup v řadách starších médií. Spring byl v roce 2021 uveden na seznamu médií Forbes „ 30 pod 30 “ pro Evropu a nyní je tváří dezinformační jednotky BBC „Verify“.

Po spuštění divize se veřejnoprávní vysílací společnosti setkaly s ostrou kritikou a mnozí se ptali, zda má levicově liberální veřejnoprávní vysílací společnost důvěryhodnost, aby řídila takový projekt ověřování faktů. Spring reagoval na odpor tím, že z něj obvinil „trolly“ a řekl, že komentáře na sociálních sítích demonstrovaly potřebu dezinformační divize BBC.

Předseda Bow Group Ben Harris-Quinney pro Breitbart London, šéfa nejstaršího konzervativního think-tanku v Británii, řekl : „Použití kritiky k ospravedlnění veřejně financovaného vyšetřování se čte jako parodie na totalitní režim.

„Skutečnost, že to Spring a BBC podle všeho udělaly bez smyslu pro ironii nebo sebevědomí toho, jak nevhodné jsou tyto přístupy vzhledem k tomu, co má být nezaujatá, veřejně financovaná mediální instituce, ukazuje, jak hluboká je hniloba.“

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *