Jak přirozeným způsobem pomocí stravy zlepšit zdraví a výkon vašeho mozku

19.6.2023

(Ethan Huff, Natural News ) Nový výzkum z Irska potvrdil, že fermentované a kvašením kultivované potraviny jsou dobré nejen pro střeva, ale i mozek.

Konzumace potravin, které jsou živé díky prospěšným bakteriím – mezi několik běžných příkladů patří jogurt, kefír, kombucha a kimchi – může výrazně zlepšit duševní zdraví, uzavírá recenze, která byla publikována v časopise Preventive Nutrition and Food Science (Preventivní výživa a potravinová věda ) .

Kvůli způsobu, jakým pomáhají modulovat uvolňování neurotransmiterů, jako jsou mozkově odvozený neurotrofický faktor (BDNF), glutamát, kyselina gama-aminomáslová (GABA) a serotonin, fermentované a kvašené potraviny prokázaly účinnost při zlepšování učení a paměti.

Kysané zelí, což druh kvaseného zelí, obsahuje aminokyselinu zvanou cholin, který je životně důležitý pro produkci neurotransmiteru acetylcholinu podílejícího se na kontrole svalů, regulaci cirkadiálního rytmu a podpoře paměti.

Acetylcholin byl také identifikován jako látka se silným ochranným účinkem proti Alzheimerově chorobě.

Tryptofan je další aminokyselina nacházející se ve fermentovaných potravinách, kterou tělo potřebuje k produkci hormonu melatoninu regulujícího cykly spánku a bdění.

Tryptofan se nachází havně v tuňákovi, mase obecně a mléce – upřednostňuje se syrové mléko, protože je to živá potrava plná prospěšných bakterií a samozřejmě kvašené mléčné produkty jako jogurty a kefíry.

Tryptofan je také důležitým prekurzorem serotoninu, mozkového neurotransmiteru, který reguluje náladu a další mozkové funkce. Ukázalo se, že konzumace fermentovaných potravin, které jsou na něj bohaté, zlepšuje zdraví mozku z krátkodobého i dlouhodobého hlediska, pomáhá zlepšovat náladu a zároveň snižuje stres.

Cukr je klíčem ke správné fermentaci, přestože je démonizovaný

Výzkumníci z APC Microbiome na Univerzitě College Cork, jakož iz Teagascu, irského úřadu pro zemědělství a rozvoj potravin, se ve svém článku snažili identifikovat, které fermentované a kvašením kultivované potraviny jsou nejlepší pro získání těchto přínosů.

Porovnali údaje o více než 200 různých fermentovaných potravinách konzumovaných po celém světě. Všechny se podstatně liší ve složení svých metabolitů, o kterých je známo, že mají příznivý vliv na zdraví mozku.

Studie stále probíhá, ale už se objevila některá důležitá zjištění, která stojí za zmínku. Zejména to, že všechny fermentované a kultivované potraviny pomáhají podporovat zdraví střev a mozku několika účinnými způsoby.

„Očekával jsem, že se objeví jen několik fermentovaných potravin, ale z 200 testovaných fermentovaných potravin téměř všechny prokázaly potenciál ke zlepšení zdraví střev a mozku,“ řekla Ramya Balasubramanianová, jedna z autorek studie .

„Kvašené výrobky na bázi cukru a výrobky na bázi fermentované zeleniny jsou jako výhra v loterii, pokud jde o zdraví střev a mozku.“

Je úžasné, co zjistil tým Balasubramanianove. Fermentované produkty na bázi cukru jsou rozhodující pro produkci těch nejzdravějších a nejprospěšnějších metabolitů, a to i přes skutečnost, že cukr je do značné míry démonizovaný jako „nezdravá“ složka stravy.

„Přesto, co pozorujeme u produktů na bázi cukru, které jsou démonizované, fermentace přebírá surový cukrový substrát a přeměňuje ho na množství metabolitů, které mají příznivý vliv na konzumenta,“ vysvětlila Balasubramanianová .

„Takže i když měla nějaká potravina v sobě na začátku „cukr“, pokud provedete závěrečný metabolomický test, mikrobiální komunita přítomná ve fermentované potravině využije cukr a přemění jej na metabolity, jejichž prospěšnost pak dále studujeme.”

Mezi takové fermentované potraviny na bázi cukru patří kombucha , která se obvykle vyrábí z černého čaje a cukru, přičemž právě cukr je klíčem k tomu, co činí fermentovaný čaj zdravějším pro střeva i mozek.

Autor: Ethan Huff, Zdroj: naturalnews.com

zdroj:https://citizens.news/736069.html

https://www.badatel.net/ako-prirodzenym-sposobom-pomocou-stravy-zlepsit-zdravie-a-vykon-vasho-mozgu/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *