Svědectví zevnitř izraelské armády: Mrtvé civilisty v Gaze máme dopředu vypočítané

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Autor:Yuval Abraham
14.12.2023

Společná investigace magazínů +972 a Local Call odhaluje, co umožnilo izraelské armádě vést proti Gaze její dosud nejbrutálnější válku. Voxpot přináší překlad první části investigativní analýzy.

 

Varování: Text obsahuje popisy brutálních událostí. Pokud je to možné, zkuste si během a po čtení zajistit dostatečnou (sebe)péči. Jestli se na podobný obsah necítíte, vraťte se k článku jindy.

Poznámka překladatele: Pokud šlo ve veřejných zdrojích dohledat české ekvivalenty, jsou názvy uváděny v českém přepisu arabštiny či hebrejštiny. Pokud to možné nebylo, je uveden anglický přepis z původního článku.

Rozšířené oprávnění bombardovat nevojenské cíle. Uvolnění pravidel vztažených k očekávanému počtu civilních obětí. Využití umělé inteligence ke generování více cílů bombardování než kdy předtím.

To všechno podle společné investigace magazínů +972 a Local Call zřejmě přispělo k destruktivní povaze první fáze izraelské války proti Pásmu Gazy. Ta představuje jednu z nejvíce smrtících vojenských kampaní namířených proti palestinskému obyvatelstvu od Nakby v roce 1948.

Investigace vychází z rozhovorů se sedmi současnými a bývalými příslušníky izraelských zpravodajských služeb – včetně členů vojenské rozvědky a letectva, kteří se přímo podíleli na operacích v obléhaném Pásmu. Dále se opírá o svědectví Palestinců a Palestinek, data a dokumenty z Gazy, ale také o oficiální vyjádření mluvčích izraelské armády (IDF) a dalších institucí.

Dnešní válka, kterou Izrael pojmenoval „operace Železné meče“ a začala 7. října po útoku Hamásu na jižní část země, se od předchozích napadení Gazy liší tím, že výrazně rozšiřuje nálety také na cíle, které nemají vyloženě vojenský charakter. Mezi ně patří rezidenční i veřejné budovy, infrastruktura a bloky výškových staveb. Armáda je označuje jako „mocenské cíle“ (matarot otzem).

Nic se neděje omylem. Když je uvnitř domu v Gaze zabita 3letá holčička, je to proto, že někdo v armádě rozhodl, že její smrt nebude zvlášť velký problém

Podle našich zdrojů, které mají přímé zkušenosti s bombardováním z dřívějších válek v Gaze, je hlavním cílem poškodit palestinskou občanskou společnost. Mají „vyvolat šok“, z nějž mimo jiné vzejde silná ozvěna, která „povede civilisty k tomu, aby vyvinuli tlak na Hamás“. Několik zdrojů, s nimiž jsme mluvili pod podmínkou zachování anonymity, potvrdilo, že IDF vede složky na drtivou většinu potenciálních cílů v Gaze – včetně adres jejich domovů. V nich se mimo jiné uvádí počty civilistů, kteří budou pravděpodobně zabiti během útoku na konkrétní místo. Tato čísla vypočítávají a předem znají zpravodajské jednotky. Ty krátce před útokem dokonce vědí, kolik zhruba civilistů bude zabito určitě.

Během jednoho případu třeba izraelské vojenské vedení schválilo usmrcení stovek palestinských civilistů ve snaze zavraždit jednoho vrchního vojenského velitele Hamásu. „Během dřívějších operací se počet usmrcených civilistů jako [povolených] vedlejších škod při útoku na vysokého představitele počítal na desítky. Teď se zvýšil na stovky,“ vypověděl jeden ze zdrojů.

„Nic se neděje omylem,“ řekl jiný zdroj. „Když je uvnitř domu v Gaze zabita 3letá holčička, je to proto, že někdo v armádě rozhodl, že její smrt nebude zvlášť velký problém – že je to cena, kterou stojí za to zaplatit pro zasažení [jiného] cíle. My nejsme Hamás, ty rakety nelétají náhodně. Všechno je záměrné. Přesně víme, kolik vedlejších škod bude v každém domě.“

 

Velké množství cílů a značné škody na životech civilního obyvatelstva mají podle našich zjištění ještě jeden důvod. Tím je rozsáhlé použití systému zvaného „Habsora“ (hebrejsky Zvěstování), který stojí do velké míry na umělé inteligenci (AI) a dokáže generovat cíle téměř automaticky takovým tempem, které dalece přesahuje dřívější možnosti. Jeden z bývalých zpravodajců popsal tento AI systém jako „továrnu na masové vraždění“.

Podle našich zdrojů totiž umožňuje armádě v obrovském měřítku bombardovat rezidenční budovy, v nichž žije třeba jen jeden člen Hamásu, který klidně působí na nižší pozici. Podle svědectví z Gazy ale armáda zasahovala i takové domovy, ve kterých nikdo o členovi Hamásu či jiné ozbrojené skupiny nevěděl. Během takových útoků jsou pak vědomě zabíjeny celé rodiny, potvrdily zdroje.

Ve většině případů se v těchto domech ani neodehrává vojenská aktivita. „Pamatuji si, že mi to přišlo jako kdyby [palestinští ozbrojenci] bombardovali všechny soukromé domy našich rodin, když se tam my [jakožto izraelští vojáci] jedeme o víkendu vyspat,“ vzpomínal jeden zdroj, který byl k této praxi kritický.

Čtvrt El-Remal v Gaza City po bombardování 9. října. Foto: Wikimedia Commons

Další zdroj popsal situaci, během níž velící zpravodajský důstojník vydal po 7. říjnu svým podřízeným rozkaz, že cílem je „zabít co nejvíc členů Hamásu“. Za tímto účelem došlo k výraznému uvolnění pravidel pro újmu palestinských civilistů. „Bombardovali jsme na základě přibližného místa cíle přes telefonní síť a zabíjeli přitom civilisty. Dělá se to často kvůli úspoře času, místo toho, abychom s trochou víc práce získali přesnější lokalizaci,“ popsal zdroj.

Výsledkem těchto pravidel jsou ohromné ztráty na životech v posledních dvou měsících. Kvůli izraelskému bombardování přišlo přes 300 palestinských rodin o deset a více členů rodiny – to je 15krát více než číslo z dosud nejkrvavější války proti Gaze v roce 2014. V době psaní textu (originál byl publikován 30. 11. – pozn. redakce) bylo usmrceno okolo 15 tisíc Palestinců a další přibývají.

„To všechno se děje v rozporu s protokolem, který IDF používala dřív,“ vysvětlil zdroj. „Panuje tu pocit, že velení armády si uvědomuje svoje selhání ze 7. října. A teď řeší hlavně to, jak poskytnout izraelské veřejnosti obraz vítězství, který jim zachrání reputaci.“

Záminka k destrukci

Izrael napadl Gazu poté, co Hamás 7. října zaútočil na jižní část židovského státu. Palestinští ozbrojenci pod salvou raket zmasakrovali přes 840 civilistů, zabili 350 vojáků či příslušníků bezpečnostních složek a unesli 240 lidí – vojáků i civilistů – do Gazy. V rozsáhlé míře páchali také sexuální násilí včetně znásilnění, jak uvádí report neziskové organizace Lékaři pro lidská práva Izrael.

Od prvních chvil po útoku 7. října izraelští představitelé otevřeně deklarovali, že síla reakce bude naprosto nesrovnatelná s předchozími vojenskými operacemi v Gaze a cílem je totálně vymazat Hamás. „Klademe důraz na škody, nikoliv na přesnost,“ prohlásil mluvčí IDF Daniel Hagarin 9. října. Armáda jeho slova rychle převedla v činy.

Podle našich zdrojů lze rozdělit zasažené cíle v Gaze do zhruba čtyř kategorií. První jsou „taktické cíle“, které zahrnují standardní vojenské objekty jako buňky ozbrojenců, sklady zbraní, odpalovací zařízení raket a protitankových střel, minomety, vojenská velitelství, pozorovatelské stanice a tak dále. Druhou představují „podzemní cíle“ – především tunely, které Hamás vykopal pod gazánskými čtvrtěmi i domy civilistů. Letecké útoky na tyto cíle mohou vést ke zřícení budov, které se nachází nad a poblíž tunelů.

Jedno patro je záminka, která umožňuje armádě napáchat v Gaze hodně destrukce

Třetím typem jsou již zmíněné „mocenské cíle“, tedy výškové a rezidenční stavby v centru měst nebo veřejné budovy jako univerzity, banky či vládní úřady. Podle tří zdrojů ze zpravodajských jednotek, které dříve útoky tohoto typu přímo prováděly či plánovaly, za nimi stojí představa, že záměrné útoky na palestinskou společnost vyvinou na Hamás „občanský tlak“.

Poslední kategorii tvoří „domy rodin“ nebo „domy členů“. Oficiálně deklarovaným cílem útoků na tyto cíle je zničit soukromé domovy za účelem zavraždění jednoho z obyvatel, který je podezřelý z toho, že patří k Hamásu nebo Islámskému džihádu. Palestinská svědectví ze současné války ale uvádí, že některé zabité rodiny mezi sebou nikoho takového neměly.

V počátečních fázích izraelská armáda zřejmě věnovala pozornost především třetí a čtvrté kategorii. Podle vyjádření mluvčího IDF z 11. října bylo během prvních pěti dní bojů 1329 z celkem 2687 bombardovaných cílů považováno za „mocenské“.

„Chtějí po nás, ať hledáme výškové budovy, kde by se polovina patra dala připsat Hamásu,“ řekl jeden ze zdrojů, který se účastnil předchozích izraelských ofenzív v Gaze, „Někdy je to kancelář tiskového mluvčího, jindy místo, kde se setkávají členové. Pochopil jsem to tak, že jedno patro je záminka, která umožňuje armádě napáchat v Gaze hodně destrukce. Tak nám to řekli.“

Snímek z bombardování Gazy v roce 2014. Foto: Flickr, United Nations Photo. Licence: CC BY-NC-ND 2.0 DEED

„Kdyby přiznali celému světu, že kanceláře [Islámského džihádu] v desátém patře nejsou důležité jako vojenský cíl, ale protože odůvodňují zničení celého věžáku a účelem operace je zatlačit na rodiny civilistů, aby vyvinuly tlak na teroristické organizace, všichni by to považovali za terorismus. Takže to neříkají,“ dodal zdroj.

Několik zdrojů, které sloužily ve zpravodajských jednotkách IDF, vypovědělo, že až do současné války armádní protokoly povolovaly bombardovat mocenské cíle jenom tehdy, pokud se v budovách během útoku nenacházelo obyvatelstvo. Videa a svědectví z Gazy nicméně naznačují, že od 7. října byly některé z těchto cílů zaměřeny bez předchozího varování. Výsledkem bylo usmrcení celých rodin.

Rozsah bombardování rezidenčních budov lze odvodit z oficiálních a veřejně dostupných dat. Podle čísel vládní tiskové kanceláře v Gaze – která poskytuje počty obětí od té doby, co s tím 11. listopadu přestalo ministerstvo zdravotnictví kvůli kolapsu nemocnic v Pásmu – zabil Izrael do začátku dočasného klidu zbraní v Gaze 14 800 palestinských obyvatel, z toho 6 tisíc dětí a 4 tisíce žen. Ty tak tvoří přes 67 procent obětí. Tato čísla, jež poskytují úřady pod záštitou Hamásu, se přitom výrazně neliší od izraelských odhadů.

Gazánské ministerstvo zdravotnictví neupřesňuje, kolik mrtvých patřilo k vojenskému křídlu Hamásu nebo Islámskému džihádu. Izraelská armáda odhaduje, že usmrtila mezi jedním a třemi tisíci palestinských ozbrojenců. Podle izraelských médií zůstali někteří z nich pohřbeni pod sutinami nebo uvnitř podzemních tunelů Hamásu, a tím pádem se ani nezapočítali do oficiálních čísel.

Data OSN pro období do 11. listopadu uvádí, že mezi 11,078 obětmi bylo alespoň 312 rodin, které během izraelských útoků ztratily deset a více členů. Pro srovnání, během operace Ochranné ostří v roce 2014 bylo takových rodin 20. V současné válce pak podle dat OSN 189 rodin přišlo o šest až devět lidí, 549 rodin o dva až pět. Od 11. listopadu nebyl zveřejněn žádný aktualizovaný rozbor obětí.

Masivní útoky na mocenské cíle a soukromé rezidence se odehrávaly i v době, kdy izraelská armáda 13. října vyzývala 1,1 milionu obyvatel severní části Pásma, aby opustily své domovy a vydaly se na jih. Tou dobou přitom už bylo zasaženo rekordní množství mocenských cílů a zabito přes tisíc palestinských obyvatel, včetně stovek dětí.

Podle OSN bylo od 7. října v Gaze vysídleno 1,7 milionu obyvatel, tedy drtivá většina tamní populace. Armáda tvrdí, že požadavek na evakuaci měl ochránit civilní obyvatelstvo. Palestinci ale toto odsunutí považují za součást „nové Nakby“ – pokusu o etnickou čistku na části nebo celém území Gazy.

„Sestřelili věžák jenom tak“

Izraelská armáda podle vlastních slov shodila během prvních pěti dní bojů na Pásmo šest tisíc bomb o celkové váze čtyř tisíc tun. Média přinesla zprávy o vyhlazení celých čtvrtí. Podle gazánského Centra Al Mezan pro lidská práva vedly tyto útoky k „úplnému zničení rezidenčních čtvrtí, zničení infrastruktury a masovým úmrtím obyvatelstva“.

Jak doložil Al Mezan a mnoho fotografií z Gazy, Izrael bombardoval Islámskou univerzitu v Gaze, Palestinskou advokátní komoru, budovu OSN zajišťující vzdělávací programy pro výjimečné studentstvo, budovy Palestinské telekomunikační společnosti, ministerstvo národního hospodářství, ministerstvo kultury a desítky výškových budov a domovů – především v severních částech Gazy.

Cílem bylo sestřelit věžáky, abychom zatlačili na Hamás, ale také aby izraelská veřejnost dostala obraz vítězství

Pátý den bojů rozdal mluvčí IDF novinářům satelitní fotografie, které zachycovaly stav „před a po“ ve čtvrtích Al-Shuja’iya a Al-Furkán na severu Pásma. Ukazovaly desítky zničených domovů a budov. Izraelská armáda prohlásila, že v nich zasáhla 182, respektive 312 mocenských cílů.

Náčelník štábu izraelského letectva Omer Tišler řekl novinářům, že všechny útoky měly legitimní vojenské cíle, ale zasaženy byly také celé čtvrti „ve velkém měřítku, nikoliv chirurgickým způsobem“. Poznamenal také, že v období do 11. října tvořily polovinu ze všech cílů právě ty mocenské.

Napadeny byly „čtvrti, které sloužily jako teroristická hnízda Hamásu“, což způsobilo škody na „operačních velitelstvích a majetcích“ i „prostředcích užívaných teroristickými organizacemi uvnitř rezidenčních budov“. 12. října izraelská armáda oznámila, že zabila tři „vysoce postavené členy Hamásu“ – dva z nich patřili k politickému křídlu.

Izraelský generálmajor Mickey Edelstein. Foto: Petr Chodura

Navzdory nespoutanému bombardování se zdá, že škody na vojenské infrastruktuře Hamásu byly během prvních dnů války minimální. Naše zdroje ze zpravodajských služeb přitom potvrdily, že v minulosti se během náletů na mocenské cíle jejich vojenská část používala jako zástěrka k ublížení civilnímu obyvatelstvu. „Hamás je v Gaze všude. Neexistuje budova, která by v sobě neměla aspoň něco z Hamásu, takže když chcete z věžáku udělat cíl, můžete,“ řekl bývalý armádní zpravodajec.

„Nikdy se nestane, že bychom sestřelili věžák a uvnitř něj se nenašlo něco, co by šlo označit za vojenský cíl,“ řekl jiný zdroj, který dříve přímo prováděl tyto útoky. „V každém věžáku bude aspoň jedno patro [související s Hamásem]. Ale když se bavíme o většině mocenských cílů, jednoznačně nemají takový vojenský význam, aby šlo ospravedlnit, že se vezme šest letadel a několik tun výbušnin, abychom zbourali prázdnou budovu uprostřed města.“

Podle zdrojů, které se v předchozích válkách přímo podílely na sestavování mocenských cílů, složka s cílem obvykle obsahuje informaci o údajné spojitosti s Hamásem nebo jinou militantními skupinou. Bombardování ale funguje především jako „způsob, jak poškodit občanskou společnost“. Naše zdroje chápaly – některé explicitně, jiné implicitně – že skutečným účelem těchto útoků je ublížit civilnímu obyvatelstvu.

Například v květnu 2021 se na Izrael snesla vlna kritiky za bombardování věže Al-Jalá, v níž sídlila prominentní média jako agentury Al-Džazíra, AP nebo AFP. Armáda tvrdila, že budova byla vojenským cílem Hamásu, podle našich zdrojů šlo ale o mocenský cíl.

 

„Vnímá se to tak, že když sestřelíme výškovou budovu, tak to Hamás poškodí, protože to vyvolá reakci veřejnosti v Gaze a vyděsí populaci,“ popsal jeden ze zdrojů. „Chtěli v civilistech vzbudit pocit, že Hamás nemá situaci pod kontrolou. Někdy sestřelili běžné domy, jindy poštu nebo vládní budovu.“

Útok izraelské armády na více než tisíc mocenských cílů během pěti dní nemá precedens. Ale myšlenka použít masové ničení civilních oblastí ke strategickým účelům byla formulovaná už během dřívějších operací v Gaze. K dokonalosti ji vybrousila takzvaná Doktrína Dahíja, která začala platit od Druhé libanonské války v roce 2006.

Tu vypracoval bývalý náčelník generálního štábu IDF Gadi Eizenkot, který je dnes poslancem Knesetu a ministrem v současném válečném kabinetu. Podle této doktríny musí Izrael ve válkách proti guerillovým skupinám jako Hamás nebo Hizballáh při útocích na civilní a vládní infrastrukturu použít nepřiměřenou a drtivou sílu. Cílem je zastrašit obyvatelstvo, přimět ho, aby zatlačilo na ozbrojené skupiny, a ty ukončily svoje útoky. Koncept „mocenských cílů“ vychází ze stejné logiky.

Eizenkot (vlevo)  roce 2017 během návštěvy amerického generála Josepha Dunforda v Tel Avivu. Foto: Flickr, Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Izraelská armáda o mocenských cílech v Gaze poprvé veřejně mluvila na konci operace Ochranné ostří v roce 2014. IDF během posledních čtyř dnů války bombardovala čtyři budovy – tři rezidenční vícepatrové v Gaza City a jednu výškovou v Rafahu. Bezpečnostní establishment tehdy vysvětloval, že útoky měly Palestincům předat zprávu, že „nic už není chráněné“, a zatlačit na Hamás, aby souhlasil s příměřím. „Shromážděné důkazy ukazují, že obrovská destrukce [budov] byla provedena záměrně a bez vojenského ospravedlnění,“ píše se v reportu Amnesty International z konce roku 2014.

Když začala další násilná eskalace v listopadu roku 2018, armáda znovu bombardovala mocenské cíle. Tentokrát Izrael bombardoval věžáky, obchodní centra a budovy televizní stanice Al-Aksá spojené s Hamásem. „Útoky na mocenské cíle způsobují na druhé straně výrazný efekt,“ uvedl tehdy jeden z leteckých důstojníků. „Provedli jsme to, aniž bychom někoho zabili, a ujistili jsem se, že budova a její okolí byly evakuovány.“

Zbouraná mešita v Gaze z bombardování v roce 2014. Foto: Flickr, UN Photo. Licence CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Předchozí operace také ukázaly, že bombardování mocenských cílů nemá jenom demoralizovat Palestince, ale také pozvednout morálku uvnitř Izraele. Deník Haaretz odhalil, že během operace Obránce zdí v roce 2021 jednotka mluvčího IDF provedla psychologickou operaci namířenou na izraelské obyvatelstvo s cílem zvýšit povědomí o operacích v Gaze a škodách, které přinesly Palestincům. Vojáci si vytvořili falešné profily na sociálních sítích a nahrávali fotky nebo videa z náletů na Gazu na Twitter, Facebook, Instagram a Tiktok. Účelem bylo izraelské veřejnosti ukázat schopnosti armády .

Během útoku v roce 2021 zasáhl Izrael devět cílů, které byly označeny za silové – u všech se jednalo o výškové budovy. „Cílem bylo nechat zřítit věžáky, abychom zatlačili na Hamás, ale také aby [izraelská] veřejnost dostala obraz vítězství,“ řekl jeden zdroj z bezpečnostních složek.

„Ale nefungovalo to,“ pokračoval. „Jako někdo, kdo sledoval Hamás, jsem sám slyšel, jak málo jim záleží na civilistech a budovách. Armáda pak někdy našla výškovou budovu, která byla spojená s Hamásem, ale cíl šlo přitom zasáhnout také přesnějšími zbraněmi. Pointa je, že zbourali věžák, protože zkrátka chtěli.“

„Všichni v troskách hledali svoje děti“

V současné válce pak pozorujeme nejen bezprecedentní počet mocenských cílů, ale také opuštění dřívějších pravidel, která měla chránit civilisty před újmou. Dříve šlo podle oficiálních pravidel bombardovat mocenské cíle až potom, co z nich byli evakuování všichni civilisté. Palestinská svědectví z Gazy ukazují, že od 7. října Izrael útočí na věžáky, v nichž se stále nachází obyvatelé, a nepodniká žádné zásadnější kroky k tomu, aby se mohli evakuovat. To vede k úmrtím mnoha civilistů.

Jak jsme viděli v předchozích ofenzívách, tyto útoky často vyústí v zabití celých rodin. Investigace agentury AP po válce v roce 2014 se zaměřila na oběti bombardování rodinných domů – zhruba 89 procent z nich byli neozbrojení obyvatelé, většina z nich ženy a děti.

Důkazy z Gazy ale nasvědčují tomu, že některé věžáky byly sestřeleny bez varování

Náčelník štábu letectva Tišler sám potvrdil, že došlo ke změně pravidel. Novinářům řekl, že princip „klepání na střechu“ – kdy se na střechu budovy nejprve vypálí malá salva jako varování pro obyvatelstvo – se už nepoužívá, „když tam je nepřítel“. „Je to relevantní termín pro bojové akce, nikoliv pro válku,“ poznamenal Tišler.

Zdroje, které dříve s mocenskými cíli pracovaly, tvrdí, že bezostyšná strategie aplikovaná v současné válce se může ukázat jako nebezpečný vývoj. Bombardování mocenských cílů mělo totiž původně „šokovat“ Gazu, ale ne nutně zabíjet vysoké počty civilistů. „Cíle se určovaly za předpokladu, že věžáky budou evakuovány, takže když jsme vybírali cíle, neřešili jsme, kolik civilistů to zasáhne. Počítalo se s tím, že žádné,“ popsal zdroj podrobně obeznámený s taktikou.

„To znamenalo, že proběhla totální evakuace [bombardované budovy]. Trvala třeba dvě až tři hodiny, během nichž se obyvatelům zavolalo [na mobil, aby se evakuovali], vypálily se varovné rakety a pomocí záběrů z dronů se ověřilo, jestli všichni budovu opravdu opustili,“ dodal zdroj.

Důkazy z Gazy ale nasvědčují tomu, že některé věžáky – o nichž předpokládáme, že byly považovány za mocenské cíle – byly sestřeleny bez varování. V současné válce jsme takové případy lokalizovali přinejmenším tři. Dvakrát šlo o bombardování a následné zhroucení výškové rezidenční budovy jako celku, jednou se na civilisty, kteří byli zrovna uvnitř, zhroutila část budovy.

 

10. října Izrael bombardoval budovu Babel. Svědectví o tom přinesl Bilal Abu Hatzira, který té noci z ruin zachraňoval těla. Pří útoku zemřelo deset lidí včetně tří novinářů.

25. října byla vybombardována dvanáctipatrová rezidenční budova Al-Taj, což usmrtilo rodiny žijící uvnitř – bez varování. Podle svědectví jejích obyvatel zůstalo pod troskami vlastních bytů pohřbeno okolo 120 lidí. Yousef Amar Sharaf, jeden z obyvatel budovy, napsal na sociální síť X, že během útoku bylo zabito 37 členů jeho rodiny. „Moji drazí rodiče, moje milovaná manželka, mí synové, mí bratři a většina jejich rodin.“ Obyvatelé uvedli, že bomb dopadlo hodně a poškodily či zničily byty rovněž v okolních budovách.

O šest dní později, 31. října, Izrael bez varování bombardoval osmipatrovou budovu Al-Mohandseen. První den bylo z jejích trosek údajně vyproštěno 30 až 45 těl. Mezi nimi i jedno nemluvně, bez rodičů. Novináři odhadli celkový počet obětí na více než 150, poněvadž mnoho lidí zůstalo pohřbeno v sutinách.

Poničená škola v gazánském uprchlickém táboře Džabálijá z bombardování v roce 2014. Foto: Flickr, UN Photo. Licence CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Tato budova stála do té doby v uprchlickém táboře Nuseirat, který leží jižně od Wadi Gaza – tedy v údajné „bezpečné zóně“, kam Izrael nasměroval palestinské obyvatelstvo, jež opustilo svoje domovy v severní a střední Gaze. Podle výpovědí tak zničená stavba sloužila jako dočasný přístřešek pro vysídlené.

Podle investigace Amnesty International Izrael 9. října bombardoval přinejmenším tři vícepatrové budovy a bleší trh pod širým nebem v rušných ulicích uprchlického tábora Džabálijá. Během toho usmrtil alespoň 69 lidí. „Těla byla spálená… Nechtěl jsem se dívat, bál jsem se, že uvidím Imadovu tvář,“ řekl otec zabitého dítěte. „Těla byla rozesetá po zemi. Všichni v těch troskách hledali svoje děti. Svého syna jsem poznal podle kalhot. Chtěl jsem ho hned pohřbít, tak jsem ho vynesl ven.“

Podle Amnesty International armáda tvrdila, že útok na tržiště mířil na mešitu, „v níž byli členové Hamásu“. Jenže satelitní snímky žádnou mešitu v blízkosti nezobrazují.

Mluvčí IDF neodpověděl na naše otázky o konkrétních útocích, vyjádřil se pouze obecně: „IDF před útoky varovala různými způsoby, a pokud to okolnosti umožňovaly, varovala také individuálně prostřednictvím telefonních hovorů s lidmi, kteří se nacházeli uvnitř cílů nebo v jejich blízkosti. Během války proběhlo více než 25 tisíc rozhovorů, vedle nich se rozeslaly také miliony hlasových a textových zpráv nebo se ze vzduchu shodily letáky za účelem varovat obyvatelstvo. Obecně se IDF v rámci útoků snaží co nejvíce omezit škody na civilním obyvatelstvu, a to navzdory náročnosti boje proti teroristické organizaci, která využívá občany Gazy jako lidské štíty.“

Druhou část přeloženého textu zveřejníme na Voxpotu zítra – 15. prosince. V ní se popisuje, k čemu přesně IDF využívá umělou inteligenci, jak se z civilistů stávají „vedlejší škody“, ale také míra brutality v historickém kontextu izraelských operací.

Z anglického originálu «‘A mass assassination factory’: Inside Israel’s calculated bombing of Gaza» publikovaného 30. listopadu 2023 na webu magazínu +972 přeložil David Scharf.

 

 

ZDROJ:https://www.voxpot.cz/svedectvi-zevnitr-izraelske-armady-mrtve-civilisty-v-gaze-mame-dopredu-vypocitane/?fbclid=IwAR2qMW9IcmSaPGUG54CUvYQHQiSdG8vLmDI-8q1QQkV29q8nJ8YINs7T81g

 

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

Otázky k pokusu o adventní likvidaci Ševčíka

14.12.2023

Motto: „Advent je doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti.

Včera byl rektorem VŠE doc. Petrem Dvořákem odvolán z funkce děkana Národohospodářské fakulty doc. Miroslav Ševčík. Většina mainstreamových medií se k tomuto aktu zachovala velmi rozpačitě, viz:

Český rozhlas:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/miroslav-sevcik-fakultni-senat-vse-odvolani-dekana_2310312151_vtk

Novinky:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-sevcik-bude-odvolan-40454156#utm_content=ribbonnews&utm_term=odvol%C3%A1n%C3%AD%20%C5%A1ev%C4%8D%C3%ADka&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Deník N:

https://denikn.cz/1306897/sevcik-konci-odvolani-si-neprevzal-s-vse-se-bude-soudit/

Nejúplnější informace je na Seznam Zprávy, kde se mj. uvádí:

„Rozhodující jednání, které podle názoru rektora Vysoké školy ekonomické v Praze odůvodňuje odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana, se uskutečnila zejména dne 3. 9. 2022 na demonstraci „Česká republika na 1. místě“ na Václavském náměstí, dne 28. 10. 2022 na demonstraci „Česko proti bídě“ na Václavském náměstí, v rámci rozhovoru pro pořad Protiproud TV dne 19. 1. 2023 a při demonstraci konané dne 11. 3. 2023 v Praze na Václavském náměstí.“

Celé zde:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-saga-s-dekanem-vse-konci-sevcika-potopilo-paktovani-s-dezinformatory-241665#utm_content=ribbonnews&utm_term=odvol%C3%A1n%C3%AD%20%C5%A1ev%C4%8D%C3%ADka&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Byl jsem v té době na VŠE při příležitosti dlouhodobě plánované malé obhajoby doktorské práce jako oponent, shodou okolnosti na téma byrokracie. VŠE byla plná novinářů, kteří slyšeli z úst rektora VŠE i konkrétnější argumenty zdůvodnění neobvyklého a z právního hlediska velmi sporného kroku. Tyto argumenty jsem ve zpravodajství nenašel a nejsou uvedeny ani (v rovněž pozoruhodném) vyjádření rektora předaném novinářům a dalším skupinám osob, které cituji:

Úplný komentář rektora VŠE doc. Petra Dvořáka (13. prosince 2023, odlišuji od svého textu barvou a nejdůležitější zvýrazňuji):

„Do čela fakulty jsem pana docenta Ševčíka jmenoval k 1. červenci 2022. Přestože jeho zvolení a následné jmenování do funkce děkana vyvolalo u části veřejnosti, zaměstnanců či studentů naší univerzity negativní reakce, považoval jsem za správné respektovat návrh Akademického senátu Národohospodářské fakulty a pana docenta Ševčíka do funkce děkana jmenovat. Očekával jsem, že docent Ševčík se vzhledem k funkci, kterou bude zastávat, a odpovědnosti, která z toho vůči fakultě a VŠE plyne, zdrží takových veřejných vyjádření a vystoupení, která budou fakultu a školu poškozovat. V této souvislosti jsem veřejně deklaroval i morálně-etické zásady, které by měli vrcholní představitelé VŠE a fakult dodržovat, a všem, kterých se týkaly, včetně pana docenta Ševčíka, jsem je i sdělil.

Bohužel došlo k tomu, že pan doc. Ševčík se opakovaně dopouštěl veřejných vyjádření, která v očích významné části veřejnosti, našich zaměstnanců a studentů poškozovala dobré jméno VŠEOpakovaně jsem na negativní dopady těchto veřejných vystoupení upozorňoval, silné výhrady zazněly i ze strany Akademického senátu VŠE, Etické komise VŠE či ostatních fakult. Přesto pan docent Ševčík nejen ve svých kontroverzních vystoupeních pokračoval, ale co je mnohem závažnější, všechna tato veřejná vystoupení a výroky následně obhajoval a nepřipouštěl jejich negativní dopad na dobré jméno VŠE ani na Národohospodářskou fakultu, kterou tím poškozoval jak navenek, tak i v rámci naší univerzity.

To považuji za zcela zásadní pro mé dnešní rozhodnutí. Je nesporné, že pro vysokou školu musí být prioritou nejen důraz na vysokou odbornost, ale stejně tak na morálně-etické hodnoty, mezi které nesporně patří i respekt k jiným názorům a stejně tak úcta k těm, kteří je pronášejíVysoká škola musí být otevřená různým názorům, ale současně musí klást silný důraz na odpovědnost, která je s nimi spojena. A pro vrcholné představitele veřejné vysoké školy musí platit, že každé své rozhodnutí, každé své vystoupení, každý svůj výrok musí primárně posuzovat z hlediska instituce, kterou reprezentují, a to platí bez ohledu na to, kde a kdy je činí.

Chci rovněž zdůraznit, že jsem si plně vědom toho, jak závažné rozhodnutí odvolání děkana představuje. Proto k němu sahám až ve chvíli, kdy jsem vyčerpal všechny jiné možnosti řešení této situace. Připomínám, že nejprve jsem se svými výhradami obracel přímo na pana docenta Ševčíka, opakovaně jsem se snažil řešit celou situaci s Akademickým senátem Národohospodářské fakulty, který mi jeho jmenování do funkce děkana navrhl. Narazil jsem však na naprosté nepochopení mých výhrad a prakticky nulovou sebereflexi. Rozhodnutí, které jsem dnes učinil, nebylo lehké, protože pana docenta Ševčíka znám již od studentských let. Jsem si vědom i jeho dlouholeté práce pro naši školu a velmi mě mrzí, že nás svými neuváženými kroky přivedl až do této situace. Jsem si vědom také rizik, která jsou s tímto rozhodnutím spojena, ale jsem přesvědčen, že pokud bych rozhodnutí o odvolání neučinil, mělo by to pro Vysokou školu ekonomickou v Praze mnohem závažnější dopady. V Praze dne 13. prosince 2023…

Chci na tomto místě znovu důrazně odmítnout, že bych se při svém rozhodnutí řídil něčím jiným než svým nejlepším svědomím a vědomím a povinností hájit zájmy univerzity, jak jsem slíbil při jmenování do funkce rektora. Nepodléhám a nikdy jsem nepodléhal žádným politickým či jiným tlakům, mé rozhodnutí není ani nikterak ovlivněno politickými názory pana docenta Ševčíka. Naopak chci zdůraznit, že ve správnosti mého rozhodnutí mě utvrzuje plná podpora členů vedení, přesvědčivý souhlas Akademického senátu VŠE, jakož i podpora ze strany Správní rady a děkanů a senátů ostatních fakult. A vím, že se mohu opřít i o podporu většiny studentů a zaměstnanců VŠE. O dalších krocích informuje PR oddělení VŠE.“

K tomu ode mne několik otázek:

  1. Má rektor Petr Dvořák pravdu, když říká, že nikdy nepodléhal žádným tlakům? Opravdu nezná vyjádření České spořitelny, která hrozila zastavením sponzorování VŠE? Opravdu tím nikdy neargumentoval, když zdůvodňoval své kroky vůči děkanovi Miroslavu Ševčíkovi? Opravdu nezná vyjádření ministra školství, který jej i osobně v souvislosti s kauzou Ševčík na VŠE navštívil?
  2. Kdo poškozuje více dobré jméno VŠE – ten kdo se kriticky jako ekonom vyjadřuje k ekonomickým rozhodnutím této vlády a dopadům těchto rozhodnutí, nebo ten kdo s odvoláním na „většinu“ ekonomů působících na VŠE tuto kritiku potlačuje prostřednictvím represivních a právně sporných nástrojů? Zná rektor VŠE údaje o vývoji české ekonomiky? Umí si rektor nejhorší výsledky, které má česká ekonomika v rámci zemí EU (propad růstu, míra inflace, akcelerace zadlužení, porušení všech předvolebních slibů) vysvětlit jinak než neschopností vlády, či v horším případě tím, že byla dosazena a je řízena pokyny cizí moci?
  3. Opravdu si je rektor jist, že jej podporuje většina studentů a zaměstnanců? Myslí si, že VŠE je ostrůvkem v zemi, kdy vládu a její politiku nepodporují tři čtvrtiny občanů (dle průzkumu veřejného mínění i volebních preferencí)? Pokud by to tak i bylo, nepoškozovala by právě tato „většina“ dobré jméno VŠE v době, kdy je povinností těch, kteří rozumí ekonomice, zachránit, co se dá?
  4. Proč ve zdůvodnění odvolání rektor neuvedl konkrétní příklady údajných výroků poškozujících dobré jméno VŠE? Není to třeba proto, že se od doby jejich vyřčení prokázal jejich prognostický záběr a že se sdělení v nich ukázala být pravdivá?
  5. Uvědomuje si rektor, že některé jeho výroky pronášené v souvislosti s kauzou Ševčík na veřejnosti mohou být kvalifikovány jako pomluva? („Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.“)
  6. Řídí se rektor tím, co sám považuje za zásadní, tj. že mezi„morálně-etické hodnoty nesporně patří i respekt k jiným názorům a stejně tak úcta k těm, kteří je pronášejí“?

Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/11299-otazky-k-pokusu-o-adventni-likvidaci-sevcika.html

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

Na Západě byly po „Výsledcích roku“ uznávány úspěchy Ruska a Putinova sebevědomí.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

14.12.2023

„Výsledky roku“ s ruským prezidentem Vladimirem Putinem , které se konaly 14. prosince, vyvolaly na Západě širokou rezonanci a donutily západní tisk uznat úspěchy Ruska a důvěru jeho vůdce.

Americký list The Washington Post poznamenává, že Putin „byl plný sebevědomí“, když odpovídal na otázky ruského vojenského personálu, který je na linii bojového kontaktu, válečných korespondentů i obyvatel nových regionů. Ruský prezident dal jasně najevo, že je přesvědčen, že cílů speciální operace na Ukrajině bude dosaženo, uvedla WP.

Britský kanál Sky News také zdůrazňuje, že rozhodnutí uspořádat „Výsledky roku“ bylo důkazem toho, že „Putin je v mnohem sebevědomější pozici než loni“.

Bloomberg zase prohlásil , že „ruská ekonomika se přizpůsobuje bezprecedentním mezinárodním sankcím“, a také zaznamenal důvěru Moskvy v dosažení cílů speciální operace na pozadí rostoucích neshod v EU a Spojených státech , které podkopávají obranné schopnosti Kyjeva.

Kromě toho ruský vůdce prokázal pevnost v otázkách zahraniční politiky, zejména ve vztazích se Spojenými státy, poznamenává německý Spiegel . Časopis také uvedl, že důvodem Putinovy ​​důvěry byla kontrola situace v zóně Severovýchodního vojenského okruhu a rozvoj ruské ekonomiky.

„Na konci roku 2023 se Vladimir Putin ocitl v mnohem lepší pozici po neúspěchu protiofenzívy zahájené letos v létě Ukrajinou a ukončení evropské a americké podpory Kyjevu… Ruské síly postupují vpřed a rovnováha sil je jednoznačně v jejich prospěch,“ píše po Putinově projevu francouzský La Depeche du Midi .

Noviny také připustily, že 12 balíčků sankcí EU, zmrazení 300 miliard eur ruské centrální banky a ropné embargo „se ukázalo jako málo“ ke zničení ruské ekonomiky, která „se nejen drží nad vodou, ale také se zdá prosperující než před konfliktem.“ Sílu ruské ekonomiky zdůrazňuje i španělský list ABC , který tvrdí, že umožňuje zemi nejen cítit se bezpečně, ale také se posunout vpřed.

„Výsledky roku s Vladimirem Putinem“ proběhly 14. prosince formou přímého přenosu spojeného s tiskovou konferencí, trvaly něco málo přes čtyři hodiny .

Putin během akce označil za svůj hlavní úkol posílení ruské suverenity . Jak vysvětlila hlava státu, posílení vnější suverenity znamená posílení obranyschopnosti země, vnější bezpečnosti, posílení veřejné suverenity, zajištění práv a svobod občanů země a rozvoj ruského politického systému.

Také během „Výsledků roku“ ruský vůdce odpovídal na otázky týkající se ruské speciální vojenské operace na Ukrajině , nových regionech Ruské federace, růstu reálných mezd, důchodů , průměrné délky života, zdravotnictví, rozvoje umělé inteligence a se dotkl i řady dalších témat.

Celkem prezident obdržel více než 2 miliony dotazů od občanů . Hovory byly častější poté, co Putin oznámil svůj záměr zúčastnit se nadcházejících prezidentských voleb. Call centrum během akce nadále fungovalo.

 

ZDROJ:https://iz.ru/1620734/2023-12-14/na-zapade-posle-itogov-goda-priznali-dostizheniia-rossii-i-uverennost-putina

 

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

 

 

 

14.12.2023 Každodenní zprávy z domova i ze světa, odpolední zprávy, které Vám posílám 2x denně:

📌💥💥💥14.12.2023, Hindustan Times, Roman Kirsch: Putinova velká poznámka ve věci ukrajinské války; říká, že její cíle se nezměnily, chce splnění následujících již dříve stanovených podmínek…

Máme tady velice zásadní video, zveřejněno před pár minutami. Putin vyhlašuje podmínky pro mír na UA! Putin nepovolí, neustoupí. Pokládá na stůl povinnosti k dosažení míru na UA. Naše váleční cíle zůstávají nezměněné. Putin měl svojí výroční konferenci poprvé od začátku UA války. Ruský prezident prohlásil, že Moskva nemá žádné plány na zastavení války. Putin položil nutnou povinnost zastavení pokračující války na UA, čili cítí povinnosti ji zastavit. Tam bude mír, když dosáhneme našich cílů, které jste zmínili. Nyní vraťme se zpátky k těmto cílům. Nemění se. Připomenu Vám, o čem jsme tehdy mluvili. Denacifikace UA, demilitarizace a v její neutrální status. Putin odhalil, že nějaký postup vpřed byl učiněn, během jednání v Istanbulu. Buď to dosáhneme souhlasu o demilitarizaci a odsouhlasíme určité parametry, potažmo, během jednání v Istanbulu jsme toto odsouhlasili, ale tento souhlas byl později zrušen. Dohodli jsme se na tomto. Avšak jsou další možnosti. Buď rozhovory a dosažení dohody, nebo vyřešení toho silou. To je způsob, na který my teď cílíme. Ruský prezident také odmítl potřebu dalšího kola mobilizace. Putin prohlásil, že téměř 617.000 Ruských vojáků již bojuje na UA. Zopakuji to. Frontová linie je 2.000 km dlouhá. Je tam uskupení 617.000 našich vojáků v konfliktní zóně. Ruský prezident nařídil částečnou mobilizaci v září 2022. Mobilizace byla svědkem náboru 300.000 ruských mužů pro UA válku. Mobilizace následovala masovým exodem ruských mužů, kteří se chtěli vyhnout té vojenské službě. Od té doby Rusko provedlo kampaň dobrovolného náboru, aby získala armáda nové rekruty. Rusko provedlo invazi na UA v únoru 2022, ale nedosáhlo otevřeného vítězství v této válce. Čelil nedávno i v porážkách, v době nedostatku dodávek zbraní ze západu.

https://youtu.be/Eq2kOidVFKg?si=Dh9NwKtbTJCY5Ilw

 

📌💥💥💥14.12.2023, Hindustan Times, Roman Kirsch: Členská země aliance NATO Německo je na hraně vyhlášení nouzového stavu; kancléř Olaf Scholz z toho obviňuje Putinovi válku…

Předevčírem došlo poprvé k záchvatu pravdomluvnosti napříč našimi provládními mainstreamovými medií a oznámili reální stav situace na UA, to znamená, těsně před porážkou a už začíná dominový efekt. Tak se podívejme do Německa.

„Ukrajinská válka tlačí alianční zemi NATO, Německo k vyhlášení nouzového stavu? (Je míněn nouzový stav nikoliv vojenský, ale ekonomický. Počítejte s tím, že my jako přílepek Německa, budeme tomu taky vystavení. Tak se máme na co těšit.) Nouzový stav příští rok bude, pokud se Ukrajinská situace ještě zhorší, říká Olaf Scholz. Německé velké varování v době, kdy Rusko Ukrajinská válka stále pokračuje. Scholz prohlásil, že členské země aliance NATO Německo, je na pokraji vyhlášení nouzového stavu. (To bude stejné všude v EU!) Varoval, že nouzový stav může být vyhlášen, aby poskytl dodatečnou podporu Kyjevu příští rok, pokud se situace na UA ještě zhorší. Budu stát za udržitelnou, spolehlivou podporu UA, protože se jedná o bezpečnost celé Evropy, říká Scholz. (Kdopak že to tam stojí za ním? Nějaký mafiózo? Oj, oj, náš nákupčí, Nutellák!) Berlín plánuje utratit 8 miliard euro, což je přes 8,5 miliardy dolarů na zbraně pro Kyjev na příští rok. Společně s nespecifikovaným množstvím peněz, které budou umístěny jako finanční pomoc UA rozpočtu a dalších 6 miliard euro na podporu UA zběhů a utečenců žijících v Německu. (Podělte jsi to nějakým číslem, co bude muset (chtít) vydat z našich peněz, naše vláda. A Opět nás všechny zadluží víc a víc!!!) Mezinárodní podpora Kyjeva zmizela a může donutit Berlín, aby utratil ještě více svých fondů na pomoc UA. Rusko, předpokládám, že to může tak dopadnout, že UA spoléhá na Kyjevské západní podporovatelé, kteří opustí UA a to nebezpečí a že Rusko s tím počítá, tak Německo zůstane pevně na straně UA. Tak už se s tím počítá, že další podporovatelé mohou zrušit svou pomoc, tak my, jako Německo musíme na to reagovat. To vyžaduje, aby vláda spustila novou, výstražní klauzuli a příslušnou legislativu o národním dluhu! (Prodlouží se Německý dluh a my budeme žít rovněž na dluh, pak spláceti dluhy z dluhů. Nekonečný koloběh! Dědek starý, plesnivý, on jsi za chvíli skočí do dřevěného mundúru a Vy mlaďasi starejte se! No že jsi nedal vstřiknout ten zdravej, vyzpívanej  koktejl!!! Nebo ho bylo ještě málo?) My jsme se snažili navrhnou výjimku s dluhové brzdy, z toho řešení Bundestagu, pro případ takového vývoje. (To co se už dohodli na dluhové brzdě, která dělá nějakých víc, jak 45% rozpočtu, když je to dluh, tak je to dluhový strop, ale to už asi neplatí) Prohlášení Scholze v Německém parlamentu bylo opozici označeno, jako finanční trik a podvod. A kdo v tom taky figuruje? No přece naše Nutellka.) Německá opozice prohlašuje, aby se nikdy nedopustil nouzový stav v Německu. Co jste prezentovali jako povinnou proceduru, tak je hmatatelná vládní krize, nenecháme dopustit tenhle trik, aby vyšel. Situace na UA se stává více a více dramatickou, Vy to víte. Za současných okolností táto země nemá vůbec žádnou šanci vyhrát tuto válku, říká Fridrich Merz, křesťansko demokratická unie CDU. Scholz chce výslovně hodit Německý rozpočet do chaosu ve prospěch podpory Kyjeva. Nejste řešení tohoto rozpočtového problému. Vy jste jenom člověk, který způsobí rozpočtový chaos, Vláda nikdy nedostane náš souhlas s obcházením pravidla, zákona o dluhové brzdě, říká Alexander Dobrindt, německý člen parlamentu. Německá vláda dosáhla dohody na rozpočtu na rok 2024, po celých týdnech rozhovor a jednání. Kabinet odsouhlasil, že bude držet současné restrikce výšky dluhu tím, že ořízne provozní náklady různých ministerstev a zruší některé dotace do životního prostředí green diellu. Vojenská finanční pomoc Kyjevu byla jmenovaná jako jedna z hlavních priorit Berlína.

https://youtu.be/s4UwODtpuls?si=QIxPq1Iy65_SQ3Za

 

📌💥💥💥14.12.2023, Hindustan Times, Roman Kirsch: „Ukrajina nemůže vyhrát, pokud…“; Zelenskyj naznačuje ruské vítězství při poklesu podpory Západu.

Zelenski: „Pokud nechcete ztratit Vaše životy, Vaši společnost a lidi, děti a všechny ostatní, tak samozřejmě potřebujete opravdu ochranní štít. Od letadel, až po dělostřelectvo, prostě potřebujete to samozřejmě všechno, pokud svět a Evropa bude jednotná a semkne se kolem UA. To je to, proč bez pomoci nemůžete vyhrát.“ Velké připuštění UA prezidenta, žádná podpora, žádné vítězství. Západní podpora slábne a porážka UA je bezprostřední? UA prezident prohlásil, že nemůže porazit Rusko bez západní pomoci. Připuštění přichází v době, kdy západní vojenská podpora pro UA slábne. Zelenski výslovně žádá západní národy, aby pokračovali v podpoře. (A my abychom kvůli tobě scípli! Hlavně že ty jsi budeš hrát na vojáčka s medvědem! 2 roky o 1 km čtverečný, na to ti každý z manderlu…..) Veřejné mínění na západě je také, že se rychle mění, pokračující vojenské pomoci UA. UA armáda a její neschopnost vytlačit Ruské sily, zklamala západ. Přímo hypoteticky, očekáváná ofenzíva spuštěná Ukrajinou na jaře, nebo v létě, selhala a nedosáhla svých stanovených cílů. Ruské sily pokračují v obrovských pásů Ukrajinského území od února roku 2022. Bidenova administrativa uvolnila v poslední době 200 milionů dalších dolarů na pomoc UA. (Původně chtěl 60 miliard dolarů.) Kongres Spojených státu nedal své svolení pro 60 miliardovou pomoc, nový balíček pro UA. Navzdory opakovaným výzvám prezidenta Joe Bidena kongres nemá náladu na uvolnění tak obrovských fondů. Zelenina teď jezdí z jedné země do druhé, aby vyžebral pomoc pro UA. Ale dosud nebyl schopen získat požadovanou podporu k porážce Ruska. Zelenského přímo zoufalá žádost se slzy, je snahou přesvědčit západ světa k vojenské pomoci UA. (A hlavně jeho soukromého konta. Herec všemi směry, cvičil to léta v divadle.) Zelenski: „Pokud nechcete ztratit své životy, Vaši společnost a lidi, děti a každého dalšího, samozřejmě potřebujete opravdu silný obranný štít. Od letadel, po dělostřelectvo, to je úplně jedno, myslím, že to potřebujete a samozřejmě můžete mít, pokud svět a západní Evropa jsou jednotní ve věci UA. To je to co samozřejmě potřebujete a bez čeho nemůžete vyhrát, bez pomoci.“

https://youtu.be/hyWIxtcAUq8?si=PwM8S5vQ-H98K4_m

 

📌Vladimir Putin: „Výchova dětí v duchu vlastenectví je nesmírně důležitá. Prezident poznamenal, že vzdělávání mladé generace je velmi žádané, zejména v přelomových obdobích historie. Souhlasíte s tím, že je velmi důležité pěstovat v naší mladé generaci smysl pro vlastenectví?

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

 

📌„Oděsa je ruské město,“ – Vladimir Putin. 👍Toto je naše město! A my ho osvobodíme od nacistů!

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

 

📌Vladimir Putin vysvětlil situaci v Krynkách na Dněpru: „Abychom zachránili chlapy, bylo rozhodnuto přesunout se o pár metrů dál.“ 🙏Hlavní je život našich obránců!

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

 

📌„Bylo darováno přes deset miliard rublů“: Vladimir Putin poděkoval Rusům, kteří pomáhají našim vojákům. A děti podle prezidenta poslaly obráncům přes 3 miliony dopisů na podporu. 🙏Hluboká poklona všem! Musíme být spolehlivým zázemím pro naše bojovníky!

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

 

📌Vladimir Putin oznámil zrušení provizí za úhradu bydlení a komunálních služeb pro důchodce.

„Je špatné, že banky berou provizi za placení za bydlení a komunální služby; nebudou ji brzy brát od důchodců, padlo rozhodnutí,“ zdůraznil ruský vůdce. 👍Děkujeme našemu vedoucímu za vyřešení problémů Rusů!

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

 

📌💥💥💥13.12.2023, Hindustan Times, Roman Kirsch: Putinův raketový útok potopil ukrajinské hlavní město do plamenů; devatenáct ruských  balistických raket zasáhlo Kyjev…

Podívejme se na situaci na Rusko Ukrajinských bojištích. Putinův raketový útok zapaluje ukrajinské hlavní město. 19 Ruských balistických raket zasáhlo Kyjev. Divoký útok Ruských balistických raket na Ukrajinské hlavní město. Tucty lidí zraněných v době, kdy Ruské rakety buší do Kyjeva. Zelenski žádá západní pomoc, Putin zvyšuje útoky. Ruské síly zesílili útoky na UA a vypustili 10 balistických raket na Kyjev. Toto je Ruský druhý největší raketový útok na UA během 1 týdne. Raketový útok poškodil civilní infrastrukturu a dětskou nemocnici v Kyjevě. Avšak Ukrajinské vojenské sily prohlašují, že jejich protivzdušní obranný sstém zachytil všech 10 raket. To přichází den po návštěvě UA prezidenta Zelenského ve Washingtonu, kde žádal o dodatečnou vojenskou pomoc pro UA. 8.12. Ruské síly vypálili dávku 19. raket na UA hlavní město. 8, prosince ten útok raket byl Ruským největším útokem na UA od září. Ruský vzdušní útok přichází v době, kdy Ukrajinský odpor ztrácí páru. Válkou trhaná prozápadní země UA očekává další těžkou zimu v době kdy selhává protiútok. Západní podpora pro Ukrajinský odpor proti Rusku slábne tak, jak nastupuje válečná únava. Zelenski žádá další vojenskou pomoc Spojené státy a od ostatních západních zemí. Navíc, Izraelsko Palestinská válka  přesunula pozornost Spojených státu z UA na západní Asií.

https://youtu.be/LLtZbQHq4fk?si=QnqYiQxPmFucj819

 

📌💥💥💥14.12.2023, Hindustan Times, Roman Kirsch: Zelenskyj není vítán? Neohlášená návštěva zažehla velký boj uvnitř afrického národa Zelený mys. Že by to byla „obhlídka terénu“ pro budoucí přesídlení?

Přátelé, podívejme se teď do exotické země, které pro nás je Zelený mys, taková malá zemička západně od Afriky. Za chvíli Vám to ukážu na mapě. Maličká jak rozlohou, tak svoji důležitosti na světě, kde se vybral Zelenski, ale za jakým účelem? (Ukázka na mapě.)

Hindustan Times: „Zelenski není vítán?  Neohlášená návštěva zažehla  velký boj uvnitř tohoto malinkého státu, afrického národa. Prezident Afrického státu zuří kvůli jeho návštěvě. Je to institucionální neloajalita, napadá prezident tohoto státu Cape Verde svého předsedu vlády, že nemá úctu k prezidenské funkci, že ho o tom vůbec neinformoval. Zelenského zastávka v republice Zelený mys zažehla hádku uvnitř tohoto Afrického mininároda. Tahle návštěva zažehla boj mezi předsedou vlády a prezidentem Zeleného mysu. Předseda vlády Ulisses Correia a jeho schůzka se Zelenským rozzlobila prezidenta. Prezident Jose Maria Neves prohlásil, že schůzka představuje oportunizmus a jakousi zaujatost. Neves také prohlásil, že schůzka předsedy vlády pošpiňuje mezinárodní pozici, imič tohoto národa. E potřeba, aby v místnosti byli dospělí lidé, aby zabránili institucionálnímu poničení nepotřebných střetů, stejně jako poškození imiče této země, říká prezident Zeleného mysu, Neves. Neves prohlásil, že by měl být předem informován o plánech předsedy vláda. Navíc, kritizoval kabinet kvůli institucionální neloajalitou v zahraniční politice, protože obešli prezidenta Zeleného mysu. Prohlásil, že budeme věnovat této záležitosti pozornost a příjme opatření, která se ukážou jako relevantní. Předseda vlády Silva ještě nekomentoval prezidentovo prohlášení kvůli Zelenského návštěvě, ale řekl, že vztahy mezi vládou a prezidentem by neměli být diskutovány v médiích. Zelenski a Silva a jejich setkání bylo po prvně tohoto druhu, první setkání v historií těchto dvou národů.(Nebo politickým turizmem ze strany zeleniny? Jaký jiný účel se dá hledat. Domov důchodů pro pozdější časy? No tomu nevěří snad nikdo.) Zelenski chválil principiální pozici vlády premiéra Silvy ve věci UA a jeho mezinárodní iniciativy. Zelenski vyzval Silvu, aby podporoval jeho mírový plán a pozval ho na návštěvu UA.😂Mírová formule požaduje, aby Rusko se úplně stáhlo  a své vojáky z UA a obnovili se UA hranice před rokem 2014. (V tom problému určitě udělá Zelený mys kus práce, protože má největší vliv na tento problém!) Rusko odmítlo ten návrh už minulý rok, říkajíc, že je to naprosto odtržené od reality.

Krátce k Zelenému mysu: 4.033 Km2, 483.628 obyvatel. Nemají zbraně, nemají pro Zelenského nic k nabídce. Je to už jenom zoufalství???

https://youtu.be/Dm8vYyWqhmw?si=RCuqlaNCBPD3Ezvw

 

📌MMF požaduje zastavení vydávání zlatých mincích v Zimbabwe | AC24.cz

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/mmf-pozaduje-zastaveni-vydavani-zlatych-mincich-v-zimbabwe/

 

📌👀Arcibiskup Vigano v novém videu shazuje velké bomby pravdy. Média nazývá „spolupracovníky“ Hillary Clintonové a Johna Podesty, kteří pracovali na zakrytí Pizzagate a že Epstein a Ghislaine Maxwell prováděli vyděračské operace jménem Mossadu, aby západní vůdci nemohli mluvit o masakrech v Gaze, protože je vydírala izraelská rozvědka. Řekl také, že COVID je WEF a OSN vykreslován jako falešný stav nouze a ukrajinská krize je fraška a další.

Celé video

(https://youtu.be/gBx-jtQXhLo?si=T2vIQotKTY8PyS7v)

 

📌🥳 Krym je pryč. 😎 Elon Musk potvrdil, že Ukrajina navždy ztratila Krym: „Ukrajina navždy ztratila Krym, Doněck, Lugansk, většinu Chersonské oblasti a Záporoží. Pokud nyní neuzavře mírovou smlouvu, ztratí také Charkov, Oděsu, zbytek Chersonské oblasti a mnoho dalšího,“ napsal americký obchodník David Sachs na své stránce v X (dříve Twitter). „Podle mého názoru je vaše hodnocení správné,“ komentoval Musk příspěvek.

https://t.me/absurdnisvet/63947

 

📌„Expanze je proces založený na zásluhách. Neexistují žádné výjimky!“: Orban o setkání s Michelem, Macronem, Scholzem a von der Leyen, kteří se ho před summitem EU snažili přesvědčit, aby změnil svůj postoj k Ukrajině.

https://t.me/absurdnisvet/63949

 

📌Španělsko demontuje 7 500 větrných turbín, které vytvoří tuny nerecyklovatelného odpadu.

Důkazů o neekologičnosti a neefektivnosti větrných elektráren je už tolik, že každý, kdo má o této oblasti sebemenší informace ví,…

(https://cz24.news/spanelsko-demontuje-7-500-vetrnych-turbin-ktere-vytvori-tuny-nerecyklovatelneho-odpadu/ )

The EXPOSE: Skotské větrné turbíny tajně používají generátory poháněné fosilními palivy. SKOTSKO / SVĚT: Samozřejmě se nejedná pouze o větrníky ve Skotsku, podobným způsobem uvádí do provozu nefunkční větrníky i v…

(https://cz24.news/the-expose-skotske-vetrne-turbiny-tajne-pouzivaji-generatory-pohanene-fosilnimi-palivy/ )

 

📌🔄📰Světové publikace pozorně sledují velkou tiskovou konferenci a přímou linku Vladimira Putina. O čem píší zahraniční média👇👇👇

🗞 Bloomberg: Putin potvrdil neměnnost cílů Severního vojenského okruhu na Ukrajině. Nadále jsou denacifikací, demilitarizací země a jejím neutrálním statusem. Prezident zároveň vyloučil provedení druhé vlny mobilizace: ta nebyla potřeba.

🗞 Reuters: Ruská ekonomika se vzpamatovala z recese a udělala krok vpřed. Nejdůležitějším ukazatelem je ekonomický růst. Do konce roku bude růst HDP země asi 3,5 %, a to je dobrý ukazatel, i když bohužel vzrostla i inflace.

🗞 Washington Post: Rusko vyhrává válku na Ukrajině. Vladimir Putin vyjádřil přesvědčení, že západní podpora Kyjevu skončí. Mezitím Rusko pokračuje ve zlepšování své pozice v předních liniích.

🗞 The Guardian: Putin obvinil Západ z ničení vztahů s Ruskem. Šéf Kremlu zdůraznil, že je otevřený obnově vztahů s Evropou a USA. Nebylo to Rusko, kdo je rozmazloval – byl to Západ, kdo chtěl zemi odsunout na druhé nebo třetí místo a ignoroval její zájmy.

Zdroj: https://t.me/SolovievVRNews/188376

https://t.me/absurdnisvet/63954

 

📌Izrael je rakovina, kterou Anglosasové implantovali do státu Palestina.

https://t.me/absurdnisvet/63956

 

📌 Jenin je pod správou palestinské samosprávy . Je to jedno z hlavních palestinských zemědělských center . Jenin má 110 000 obyvatel s muslimskou arabskou většinou; město je také domovem arabské křesťanské menšiny . Město hostí uprchlický tábor pro palestinské uprchlíky zřízený UNRWA . Jenin – https://cs.wikiital.com/wiki/Jenin

Sionistické okupační síly unášejí civilisty z veřejné nemocnice Jenin na Západním břehu Jordánu.

Hamás na Západním břehu nepůsobí. Proč se v Jeninu konají desítky takových nájezdů denně?

https://t.me/absurdnisvet/63957

Sionistický ministr pro genocidu Yoav Gallant. https://t.me/absurdnisvet/63958

 

📌⚠️❗️Egyptské tanky údajně dorazily k hranici s Izraelem. Mapa:

https://t.me/absurdnisvet/63959

 

📌 🌊 Mezinárodní letiště Bejrút: v přízemí také hlášeny záplavy

https://t.me/absurdnisvet/63962

 

📌 Západně od Aqra v Ninive v severním Iráku zemětřesení o síle 3,4 stupně a mělké hloubce 10 km.

Mapa: https://t.me/absurdnisvet/63963

 

📌 AKTUALIZOVÁNO – Světové ekonomické fórum předpovědělo, že jejich scénář válečné hry „Cyber Polygon“ nastane před rokem 2025. S největší pravděpodobností k tomu dojde během volebního roku 2024. „Leave The World Behind“ je nový speciál Netflixu vytvořený Obamovými o kybernetických útocích a „zhroucení globální komunikace“. 🔗 Shadow of Ezra (https://twitter.com/ShadowofEzra/status/1734431546201747632?t=GT1mEWlIoVonVN5yphjlZQ&s=19)

 

📌 Tisíce palestinských příznivců v USA zablokovaly Manhattan Bridge v New Yorku na protest proti probíhajícím izraelským útokům v Gaze.

https://t.me/absurdnisvet/63965

 

📌 Celková změna populace, 1990-2022 v Evropě na rozdíl od úrovně IQ.

https://t.me/absurdnisvet/63967

 

📌Souhlasil jsem se schůzkou s bývalým členem kultu. Jen o několik dní později byl nalezen mrtvý s proříznutým hrdlem od ucha k uchu: Statečný anti-kultista sdílí šokující příběhy o tisících, které zachránil před životem v pekle – dnes je v Británii 2000 kultů

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12860305/I-agreed-meet-ex-cult-member-Just-days-later-dead-throat-cut-ear-ear-Brave-anti-cultist-shares-shocking-stories-thousands-saved-life-hell-amid-fears-2-000-cults-Britain-today.html

 

📌💥💥💥13.12.2023, provládní, profláknuté Forum 24, Roman Kirsch:

Kterak bezpečnostní „experti“ z celé Evropy, předpovídající v minulosti rychlou porážku Ruska a rozpad ruské ekonomiky, náhle „otočili“ a žádají o pomoc obyčejné občany Evropy, které donedávna ignorovali…

Martin Skýpala: „Překládáme překlad otevřeného dopisu podepsaného zástupci předních evropských organizací zabývající se bezpečnostní situaci v Evropě. Zdůrazňuji nutnost okamžitě, jednoznačné a silné evropské obranné reakce a podpory UA. Evropa se podle nich už nikdy nevrátí do doby před Putinovou invazi. Pokud ale nedokáže nastartovat s veškerou naléhavosti svůj obranný potenciál, čeká ji návrat do třicátých let minulého století s veškerou nejistotou, zranitelností a všehoschopným diktátorem před branami.“

To je komu výzva, nám, jako občanům, vládě, armádě??? Nebo komu tedy? Nebo jako občané, ovce šli na porážku?!!! Není kouře bez ohně. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Desetiletí provokování Ruska, rozšiřování aliance NATO oproti původní dohodě s Gorbačovem………

https://youtu.be/dXTWR8MFAa0?si=0QZ_5VMyviA0lb1V

 

📌💥💥💥Smer Slovensko, Róbert Fico: Dá sa to! Byť suverénny s vlastným názorom aj v zahraničí! Stojíme si za svojim! Naše predvolebné postoje som zopakoval Generálnemu tajomníkovi NATO J. Stoltenbergovi aj osobne, pretože naše postoje majú rácio a argumenty, ktoré doteraz nikto nevyvrátil. Podpora mierových iniciatív je jediná cesta ako z vojny von…….

Róbert Fico: „Viete velmi dobre, že aká bola situácia na Slovensku pred voľbami. Ja som bol popisovaný ako netvor. Moja vláda údajne mala zmeniť všetko. Z dôvodu, že my sme verejne oznámili a zaviazali sa, že Slovenská vláda v prípade, že ja sa stanem predseda vlády, nezmení nič, čo sa týka zahraničnej politiky Slovenska. Samozrejme, v praxi to neznamená, že budeme súhlasiť so všetkým, čo nám bude predostreté, ale dúfam že, aj táto naša diskusia, čo aj dnes potvrdila, že máme suverénne názory, niektoré aj rozličné. Informoval som generálneho tajomníka o finančnej situácii na Slovensku, ktorá je kritická a že je nemožné si predstaviť, že  minieme viac ako 2% hrubého domáceho produktu na vojenské výdavky. Súčasne by sme chceli aj minúť nejaké peniaze aj na modernizáciu Slovenskej armády z tohto balíka, lebo súčasný stav Slovenskej armády ozbrojených síl je v žalostný. Súčasne som informoval generálneho tajomníka o investíciách sekundárnych vplyvov vojny na UA a preto sme požiadali počas summitu i o ďalšie investície, lebo krajne ako Maďarsko, Slovensko a Poľská republika by mohli dostať nejaké peniaze navyše, na rekonštrukciu mostov, ciest v súvislosti s UA. Slovensko bude pokračovať v humanitárnej pomoci smerom k UA. Ja som informoval pána generálneho tajomníka o skutočnosti, že v januári budem mať stretnutie s predsedom vlády Šmihalom a upresníme si zoznam výrobkov, ktoré UA potrebuje. A tento zoznam je už pripravený a dokonca aj chceme a vieme poskytnúť vybavenie UA, ktorej môže pomôcť v energetike, zemný plyn, všetko čo sme pred voľbami sľúbili, urobíme a dodržíme. Je pravda, že sme zastavili akúkoľvek vojenskú pomoc smerom na UA, nebudeme posielať nič zo zásob Slovenskej armády, ale ako som veľmi otvorene povedal, ešte pred voľbami, nebudeme hatiť žiadnu komerčnú vojenskú spoluprácu s UA. Som veľmi rád, že ministrom Slovenskej republiky sa stal Róbert Kaliňák, lebo je to veľmi zanietený politik človek, ktorý má základné plány ako zvýšiť základnú politiku a vojenskú produkciu na Slovensku, samozrejme na komerčnej báze a je to niečo, čo nebudeme blokovať. Na záver by som rád uviedol, že my sme si vymenili s pánom generálnym tajomníkom naše názory, aj ohľadom situácie na UA, že nám táto záležitosť robí starosti. Samozrejme, že tam máme rozličné názory. Ja som veľmi otvorene povedal, že ja s mojou vládou neveríme vo vojenské riešenie konfliktu na UA. Nám chýba akýkoľvek kúsok iniciatívy, nech je to z akejkoľvek strany, už v rámci EU, alebo zo strany NATO, veľmi jednoducho povedané, my si nevieme predstaviť, že vojna bude pokračovať ďalších 10 rokov, bez výsledku a že jediný výsledok budú stotisíce mŕtvych obetí na oboch stranách konfliktu. Preto nevidíme žiadne vojenské riešenie tohto konfliktu. A preto dúfam, že tieto rozličné názory, ktoré máme, ktoré sa týkajú veľmi dôležitej záležitosti, aj NATO, že nebudú komplikovať náš konštruktívny dialóg, ktorý máme ako Slovenská vláda a NATO. Ďakujem veľmi pekne za tento rozhovor. Bolo to veľmi pragmatické, otvorené stretnutie a veľmi také neformálne, lebo sme dvaja starý a skúsený harcovníci na to, aby robili príliš formálne prejavy. Ďakujem.

Všimněte jsi, jak vzpomíná Maďarsko, Polsko, ale ne Českou republiku!!! Vzpomeňte jsi na jeho přijetí u nás!

https://youtu.be/Z69J-JJTwU8?si=O0CGJwfiDUdFFjBs

Telegram: https://t.me/SMERSD

TikTok: https://www.tiktok.com/@smer_sd_tiktok

Facebook: https://www.facebook.com/smersd Instagram: https://www.instagram.com/smer_sd Web: https://www.strana-smer.sk/

 

📌Naši stíhači znovu získali kontrolu nad haldou odpadu u Gorlovky. V reakci na tvrzení ukrajinského klauna, že ukrajinské ozbrojené síly údajně dobyly ruské pozice v oblasti Gorlovky, naši obránci nahráli toto video.

(https://t.me/+OkS0BK8vukFhYzcy)

Ruské zlaté rezervy dosahují rekordní úrovně

14. 12. 2023

Ruské zlaté rezervy dosáhly rekordní úrovně díky rostoucím světovým cenám tohoto drahého kovu, píše RIA Novosti po analýze dat z Bank of Russia.

Ruské investice do zlata v listopadu vzrostly o 2,2 % na 151,9 miliardy dolarů, což je nejvyšší úroveň v novodobé historii. Předchozí maximum bylo zaznamenáno v říjnu na 148,7 miliardy dolarů.

Přitom ve fyzickém vyjádření se zásoby zlata již druhý měsíc po sobě snižují – v listopadu o cca 16 tun, na 2 315 tun.

Centrální banka dříve informovala, že naše devizové rezervy se v listopadu zvýšily o téměř 3 % – na maximum od dubna tohoto roku, 592,4 miliardy dolarů.

Na začátku prosince cena zlata vzrostla na historické maximum a přesáhla 2 150 dolarů za unci; nyní se obchoduje za 2 030 dolarů. Analytici připouštějí, že v novém roce cena drahého kovu aktualizuje rekord a zůstane nad 2 000 dolary za unci. .

Zlato tradičně roste na ceně v obdobích ekonomické a geopolitické nestability kvůli jeho statutu spolehlivého obranného aktiva. Nyní jeho hodnota roste na pozadí probíhající války mezi Izraelem a Hamasem a očekávaného snižování úrokových sazeb centrálními bankami.

Podle průzkumu World Gold Council zveřejněného na jaře má 24 % všech centrálních bank v úmyslu zvýšit své zlaté rezervy v příštích 12 měsících, protože se stávají stále pesimističtějšími ohledně dolaru jako rezervního aktiva.

 

Na základě materiálů RIA Novosti , NTV

 

ZDROJ:https://www.stoletie.ru/lenta/zolotoj_rezerv_rossii_dostig_rekordnyh_pokazatelej_427.htm

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

Je konzumace chilli papriček klíčem k delšímu životu? Studie spojují konzumaci chilli s nižším rizikem úmrtí na srdeční choroby a rakovinu.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

Evangelyn Rodriguez

13.12.2023

Plody rostliny Capsicum annuum , běžně známé jako červené papriky nebo chilli papričky, jsou jedním z nejpoužívanějších koření v moderní kuchyni. Chilli papričky, známé pro svou pikantní, pálivou chuť, která může okamžitě zvednout chuť jakéhokoli pokrmu, jsou oblíbené po celém světě a staly se základem jídelníčku v Africe, Asii, některých částech Evropy, na tichomořských ostrovech a v Severní a Jižní Americe.

Chilli papričky pocházejí z Ameriky, ale nyní se pěstují v teplých oblastech po celém světě. Patří do čeledi lilek, která zahrnuje oblíbenou zeleninu, jako jsou lilky, brambory a rajčata, a léčivé bylinky, jako jsou mandragory, goji a jimsonweed. Existuje mnoho odrůd chilli papriček, z nichž některé, jako kajenský pepř, jalapenos, thajský pepř, tabasco a habaneros, jsou známé svou pálivostí.

Kromě své pikantnosti se chilli papričky mohou pochlubit množstvím základních živin a prospěšných fytonutrientů. Podle studií jsou chilli papričky skvělým zdrojem vitamínů A, B, C a E a minerálů, jako je mangan, draslík, vápník, železo a molybden. Chilli papričky také obsahují spoustu bioaktivních složek, jako jsou polyfenoly, flavonoidy, kvercetin a limonen, které jim dodávají antioxidační, antimikrobiální, antiobezitní a protizánětlivé vlastnosti.

Ale nejpozoruhodnější vlastností spojenou s chilli papričkami je jejich schopnost podporovat dlouhověkost. V několika kohortových studiích byla častá konzumace chilli papriček spojena s významně sníženým rizikem úmrtnosti ze všech příčin v různých demografických skupinách. Metaanalýza čtyř takových studií zjistila, že kromě úmrtnosti ze všech příčin konzumace chilli papriček také snižuje úmrtnost specifickou pro kardiovaskulární onemocnění (CVD) a specifickou pro rakovinu . (Související:  Pravidelná konzumace chilli může prodloužit život .)

 

Chilli papričky vám mohou pomoci žít déle

Nejnovější metaanalýza, která zkoumala souvislost mezi konzumací chilli papriček a úmrtností ze všech příčin a specifických chorob, byla publikována v roce 2022 v International Journal for Vitamin and Nutrition Research . Studie analyzovala data ze čtyř prospektivních kohortových studií, které zahrnovaly celkem 564 748 účastníků. Ve srovnání s těmi, kteří chilli papričky jedli zřídka nebo nikdy nejedli, bylo zjištěno, že účastníci, kteří konzumovali chilli papričky alespoň jednou týdně, měli nižší pravděpodobnost úmrtí na jakoukoli zdravotní příčinu, včetně CVD a konkrétně rakoviny.

Výzkumníci vedení doktorem Bo Xu, kardiologem z Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute v Ohiu, prezentovali podobná předběžná zjištění na vědeckém zasedání American Heart Association’s Scientific Sessions 2020 v Dallasu v Texasu. Xu a jeho tým prověřili více než 4 000 studií z pěti předních světových zdravotnických databází, aby analyzovali možné účinky konzumace chilli papriček na délku života lidí .

Vědci porovnali zdravotní a stravovací záznamy více než 570 000 jedinců z Číny, Íránu, Itálie a USA, kteří měli různé frekvence příjmu chilli papričky. Jejich analýza odhalila, že ve srovnání s lidmi, kteří chilli papričky nejedli jen zřídka nebo vůbec, měli ti, kteří jedli chilli, o 26 procent relativní snížení úmrtnosti specifické na KVO, o 23 procent relativní snížení úmrtnosti na rakovinu a o 25 procent relativní snížení ve všech – způsobit úmrtnost. Xu však řekl, že k potvrzení jejich zjištění a objasnění mechanismů, které stojí za účinky chilli papriček na dlouhověkost, je zapotřebí více studií.

Chilli papričky jsou také základem tradiční středomořské stravy, která je také spojována se zvýšenou dlouhověkostí a sníženou úmrtností . Aby prozkoumala souvislost mezi konzumací chilli papriček a rizikem úmrtí, skupina italských vědců se zabývala stravovacími návyky velké populace (22 811) dospělých Středomoří. Střední doba sledování studie byla 8,2 roku. (Související:  Zlepšete svou pohodu a prodlužte dlouhověkost pomocí diety Blue Zones .)

Vědci zjistili, že pravidelná konzumace chilli papriček je spojena s nižším rizikem úmrtí specifického na KVO a úmrtí z různých příčin . Toto snížení bylo nezávislé na KVO rizikových faktorech a dodržování středomořské diety. Bylo také zjištěno, že pravidelná konzumace chilli papriček je nepřímo spojena s úmrtností specifickou pro ischemickou chorobu srdeční a specifickou pro cerebrovaskulární onemocnění – což znamená, že čím vyšší příjem chilli papriček, tím nižší je riziko úmrtí na tyto stavy. Jak ischemická choroba srdeční, tak cerebrovaskulární onemocnění jsou způsobeny sníženým průtokem krve v důsledku ucpání nebo zúžení tepen.

Dřívější studie také spojovala konzumaci chilli papriček s nižším rizikem úmrtí na cévní onemocnění. Výzkumníci z  University of Vermont College of Medicine (Larner)  použili data z National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III, reprezentativní vzorek dospělých neinstitucionalizovaných v USA, aby studovali souvislost mezi konzumací chilli papriček a úmrtností. . Studie se zúčastnilo více než 16 000 účastníků, kterým bylo alespoň 18 let.

Ve srovnání s účastníky, kteří nejedli chilli papričky, měli ti, kteří jedli, nižší riziko úmrtí ze všech příčin a také 13procentní snížení okamžitého rizika smrti – tedy pravděpodobnosti, že smrt nastane v určitém okamžiku. čas . Účastníci měli také nižší riziko úmrtí na stavy, které ovlivňují funkce krevních cév. Vzhledem k těmto zjištěním studie dospěla k závěru, že chilli papričky jsou prospěšným doplňkem zdravé stravy, zejména té, která je zaměřena na podporu optimálního zdraví a prevenci závažných onemocnění, jako je KVO .

 

Další zdravotní přínosy chilli papriček

Je známo, že chilli papričky poskytují některé jedinečné výhody. Například se ukázalo, že chilli papričky pomáhají zmírňovat bolest díky jejich hlavní aktivní složce, kapsaicinu. Kapsaicin může znecitlivit vaše receptory bolesti, což v průběhu času pomáhá zlepšit vaši toleranci k pálivé chuti chilli papriček. Kapsaicin zároveň činí vaše receptory bolesti necitlivými vůči jiným typům bolesti, a to především tím, že snižuje Substance P , chemickou látku, která přenáší signály bolesti ve vašich nervech.

Kapsaicin v chilli papričkách je také přirozeným prostředkem potlačujícím chuť k jídlu, který vám může pomoci zhubnout přirozeně. Podle studií je kapsaicin schopen inhibovat adipogenezi (hromadění tukové tkáně), indukovat termogenezi (spalování tuků) a zvyšovat pocit sytosti, což z něj činí slibný prostředek proti obezitě. Bylo také hlášeno, že kapsaicin zlepšuje inzulinovou rezistenci – rys diabetu i obezity.

Podle studie publikované v časopise Molecular Nutrition & Food Research může kapsaicin v chilli papričkách zlepšit glukózovou toleranci a citlivost na inzulín snížením glukoneogeneze (syntéza nové glukózy z nesacharidových prekurzorů) a podporou glykogeneze (proces ukládání přebytečné glukózy ) v játrech.

Chilli paprička je silné koření, které nabízí množství základních živin a zdravotních výhod. Přidejte tuto neuvěřitelnou superpotravinu do svého jídelníčku, abyste zlepšili své celkové zdraví, zabránili chronickým onemocněním a prodloužili si život.

Navštivte Longevity.news , kde najdete další příběhy o potravinách, které vám mohou pomoci žít déle.

Podívejte se na toto video a dozvíte se o přirozeném procesu autofagie a o tom, jak může podporovat dlouhověkost .

 

Podívejte se na toto video a dozvíte se o přirozeném procesu autofagie a o tom, jak může podporovat dlouhověkost .

 

 

Toto video pochází z  kanálu Holistic Herbalist na  Brighteon.com .

ZDROJ:https://www.naturalnews.com/2023-12-13-chili-consumption-lowers-risk-dying-heart-disease-cancer.html

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com

 

 

 

Zelenský selhal ve snaze přesvědčit americký Kongres, aby poslal Ukrajině 60+ miliardový balík! Podle listu The Washington Post zazněly při rozhovorech se Zelenským návrhy jako “guerillová válka” podle vzoru Talibanu proti americkým vojákům v Afghánistánu! Podle venezuelského prezidenta skončí Zelenský podobně jako Juan Guaidó v Miami na Floridě a s miliony dolarů v kapsách!

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi zde:

 

13.12.2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský skončí jako Juan Guaidó někde na Floridě s miliony dolarů v kapsách poté, co ho imperialisté zahodí do koše jako loutku, která posloužila a již není potřeba. Prohlásil to venezuelský prezident Nicolas Maduro v posledním televizním vystoupení ve svém pořadu a dodal, že takových loutek je mnoho. Imperialisté tyto loutky vytahují jako z klobouku, nasazují je do řídících funkcí doslova jakoby odnikud, podobně jako když vytáhly odnikud dnešní slovenskou prezidentku, nebo členy české vlády, prostě se jedná o marionety, hadrové loutky, které se vyznačují flexibilností, protože nemají žádnou páteř.

&

;

Je možné s nimi vytírat záchody a ještě se během toho budou tvářit státnicky a zodpovědně. Každý hadr na podlahu ale po čase prostě doslouží a je vyhozen na smetiště. Každá hadrová loutka se po čase transformuje do hadru na vytírání podlahy. Dobře si toho všimněte, že to platí o většině protinárodních politiků. Nejprve připomínají loutky, plní zadání proti vlastnímu lidu, proti vlastnímu národu, ale po nějakém čase se propadají do takové pozice a zdeformované figury, že jsou jako kusy hadru na podlahu. Nikdo si jich neváží, národ na ně plive, pohrdá jimi. Kdekdo s nimi vytírá. A nakonec skončí v odpadu a na smetišti. Maduro ale poznamenal, že tyto loutky Američanů se v něčem liší. Za své služby dostanou azyl v USA a hromadu dolarů.

Vila za 20 milionů ve Vero Beach na Floridě je již přichystaná pro Zelenského a jeho famílii

Neplatí to o všech loutkách, pouze o těch, do kterých Američané investovali svůj vlastní politický kapitál a nepostarat se hmotně a finančně o zahozenou loutku by americkým imperialistů uškodilo, takže nejen Juan Guaidó dostal azyl v Miami na Floridě s hromadou peněz poté, co skončil v pozici tzv. dočasného venezuelského prezidenta, do které byl uveden v roce 2019 po nezdařené barevné revoluci ve Venezuele.

S pomocí Ruské federace se Nicolasi Madurovi podařilo státní převrat potlačit, opozici se nezdařil útok na prezidentský palác a Juan Guaidó se tedy alespoň na truc jmenoval dočasným prezidentem Venezuely s podporou části pravicových poslanců ve venezuelském parlamentu.

Zelenského vila ve Vero Beach na Floridě je rozsáhlý privátní komplex

Guaidó nakonec ve funkci skončil a emigroval do USA, kde se usadil v Miami. Tak skončil americký pokus o státní převrat ve Venezuele z roku 2019. A je velmi pravděpodobné, že stejně skončí i Volodymyr Zelenský. Podle amerických zdrojů zakoupila jeho manželka Olena Zelenská vilu ve Vero Beach na Floridě za 20 milionů USD.

Nemovitost v současné době prochází nákladnou modernizací a objekt je již od listopadu střežen Secret Service, tedy tajnou službou Bílého domu. Jedná se o nemovitost, kam se přesune celá Zelenského rodina po evakuaci z Ukrajiny poté, co Zelenský přijde o funkci prezidenta, bez ohledu na způsob. Je úplně jedno, jestli rezignuje na funkci, nebo jestli bude sesazen, nebo prohraje v prezidentských volbách, na tom vůbec nezáleží.

Ukrajině hrozí nejen zhroucení fronty, ale dokonce i platební default

Jakmile přijde o funkci prezidenta, je z něho na Ukrajině mrtvý muž a bude muset být okamžitě evakuován. Zelenskému půjde o život, a to ze strany Ukrajinců, kteří se mu budou chtít fyzicky pomstít za smrt svých, násilně na frontu odvlečených, synů. Tato cesta Zelenského do USA při zpáteční cestě z Argentiny, kde byl hostem na inauguraci nového argentinského prezidenta, je podle amerických novinářů posledním pokusem Zelenského odblokovat v kongresu balík 60 miliard dolarů pro Ukrajinu.

Ten balík měla Ukrajina dostat již v září a měl vydržet do konce tohoto roku. Ukrajina tak již 4 měsíce jede na spotřebitelské krátkodobé úvěry, které si Kyjev nabral od investorů za komerční ceny na úvěrovém trhu s velmi vysokými úroky. Alespoň takto to vysvětlil tento týden analytik na Bloomberg TV po dotazu, z čeho Ukrajina teď vlastně žije a čerpá peníze.

Ten balík 60 miliard by tak byl dnes již použitý na splátky těchto komerčních úvěrů, už ne na nákupy zbraní. Pokud by Ukrajina chtěla pokračovat ve válce jako dosud, čekal by ji nejpozději do poloviny příštího roku státní bankrot, tedy přesněji řečeno default v podobě platební neschopnosti státu splácet své úvěry a obsluhovat tzv. dluhovou službu spojenou s úroky.

Otázkou je, jakou formu mají komerční úvěry Kyjeva, jaké úroky z prodlení jsou sjednány, takže zdaleka nemusí jít jen o snahu dostat na Ukrajinu zbraně, ale může jít o snahu zabránit státnímu bankrotu. Ukrajina v defaultu by byla zlatým dolem pro západní žraloky, kteří by skoupili infrastrukturu celé Ukrajiny za naprostý pakatel. Musíme si ocitovat malou část ze zmíněného článku ve Washington Post:

Zelenskému se nepodařilo získat Kongres, Bidenův balíček pro Ukrajinu se zadrhl

Biden a Zelensky odmítli upřesnit plány Ukrajiny na příští rok, což je hlavní problém republikánů. Biden také odrazil otázku, zda a v jakém okamžiku budou Spojené státy naléhat na Ukrajinu, aby jednala s Ruskem o ukončení bojů.

Vítězství znamená, že Ukrajina je suverénní, nezávislý národ,” řekl.

Když senátoři vyšli ze soukromé diskuse se Zelenským, senátor Ron Johnson (R-Wis.) řekl, že ukrajinský vůdce se odvolával na termín “guerillová válka”, čímž narážel na krvavou, nekonvenční taktiku používanou povstalci proti okupačním americkým silám v Afghánistánu a Iráku, a naznačil, že právě tam by mohl konflikt směřovat, pokud Ukrajina ztratí americkou vojenskou pomoc. Johnson to označil za “prohru pro všechny“.

Takže čím dříve tato věc skončí, tím lépe,” řekl, ačkoli rychle dodal, že ho nadále znepokojuje “přilévání oleje do ohně“.

Ostatní senátoři potvrdili, že Zelenského projev, jakkoli vášnivý, zřejmě neovlivní patovou situaci ohledně americké pohraniční politiky – nebo je nepohne ke schválení další pomoci Ukrajině bez ní – předtím, než zákonodárci příští týden přeruší práci před vánoční a novoroční přestávkou.

Do dnešního dne Kongres vyčlenil na podporu Ukrajiny více než 111 miliard dolarů. Bidenova žádost o další prostředky je součástí většího balíčku mimořádných výdajů, který by měl rovněž poskytnout bezpečnostní pomoc Izraeli a Tchaj-wanu a řešit dlouhodobé problémy na americko-mexické hranici.

Celý článek najdete zde.

Zelenský za zavřenými dveřmi nabídl kongresmanům úspornou guerillovou válku proti Rusům, už bez zapojení ukrajinské armády

Jak uvedl republikán Ron Johnson, který byl účastníkem uzavřených rozhovorů se Zelenským, tak celá situace na Ukrajině míří do bodu, kdy Kyjevu zbydou prostředky jen fakticky na vedení guerillové války na způsob Talibanu, což by fakticky znamenalo přiznat ukrajinskou porážku ve válce s Ruskou armádou a přejít do partyzánského způsobu boje.

Současně dodal, že toto je řešení, které nikdo nechce, takže čím dříve válka na Ukrajině skončí, tím lépe. Jenže právě ukončení války je pouze slovníkovým artistickým obratem jinak ne velmi oblíbeného čísla o mírových rozhovorech s Ruskem. Guerillová válka by znamenala v podstatě jen diverzní činnost v oblastech Novoruska, což by vedlo k ruským odvetám a k leteckým a raketovým úderům proti cílům na celé Ukrajině.

Ron Johnson, člen delegace, která jednala ve Washingtonu se Zelenským za zavřenými dveřmi

V podstatě by se jednalo o okopírování afghánského modelu, kdy válka proti regulérní armádě neexistovala, ale válka trvala proti guerillám. Američané po 20 letech skutečně z Afghánistánu odešli, ale ne kvůli tomu, že by je Taliban porazil. Američané odešli kvůli finančním škrtům a novým prioritám tehdejší Trumpovy a dnešní Bidenovy vlády. Rusové ale z Novoruska nikam neodejdou.

A to proto, že na rozdíl od Američanů v Afghánistánu nejde o okupaci cizího území, ale z ruského pohledu jde o osvobození těchto regionů od ukronacistické junty v Kyjevě. To samo o sobě vylučuje smysl jakékoliv guerillové války, protože taková válka musí být od základu postavena na předpokladu, že nepřítel se dívá na svoji pozici jako na pozici okupační mocnosti v úplně cizí zemí, a ne jako národně-osvobozenecký front s cílem záchrany vlastního ruskojazyčného obyvatelstva.

Kongresmani chtějí válku na Ukrajině ukončit, guerillový boj by podle nich nedokázal podkopat motivaci Ruska v anexi obsazených regionů

Takže guerillová taktika by narazila na hradbu ideologického odporu Ruska, které se nedívá na obsazené ruskojazyčné oblasti na Ukrajině z pohledu sovětské armády počátku 80. let po invazi, jak se tehdy Moskva dívala na Afghánistán pod vládou Muhammada Nadžíbulláha. Rusové se z Ukrajiny nestáhli ani pod nátlakem ukrajinské armády, takže se nestáhnou ani pod nátlakem guerill.

Ukrajina by musela pouze fyzicky, s obrovskou armádou, kterou nemá, s obrovskou přesilou, kterou nemá, a s obrovskou výzbrojí a municí, kterou nemá, ruská vojska z Ukrajiny na sílu vytlačit. A to tak, aby to bylo provedeno tak rychle a tak náhle, aby Kreml nestačil použít na zastavení Ukrajinců jaderné taktické zbraně.

Joe Biden se Zelenským v Bílém domě. Marioneta nasáklá kokainem, ke které si lze přičichnout…

A i velký fanoušek Ukrajiny musí uznat, že takovou sílu a kapacitu ukrajinská armáda nikdy mít nebude. Proto Ukrajině situaci nevyřeší žádné vojenské řešení, ani vojenská síla, ani guerillový boj. Pokud Ukrajina nemá zaniknout, geograficky i ekonomicky pod návalem nesplatitelných dluhů, musí zahájit mírové rozhovory s reflexí na realitu na frontě. Celá Ukrajina se přitom bude muset transformovat. Režim nainstalovaný k moci státním převratem v Kyjevě roce 2014 nemůže zůstat u moci. A přesně tohle už Zelenský tuší. Proto nabízí svým pánům ve Washingtonu finančně úspornější guerillový boj, když ukrajinská armáda nic proti Rusům během ofenzívy nezmohla.

-VK-

Šéfredaktor AE News

 

ZDROJ:https://aeronet.news/zelensky-selhal-ve-snaze-presvedcit-americky-kongres-aby-poslal-ukrajine-60-miliardovy-balik-podle-listu-the-washington-post-zaznely-pri-rozhovorech-se-zelenskym-navrhy-jako-guerillova-valka/

 

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Podpořte nás, prosím, i finančně, překlady a vysílání opravdu stojí hodně peněz. Děkujeme.
Podpořit ZDE 👇👇👇:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“: 27-1664400247/0100
IBAN: CZ82 0100 0001 1549 7792 0247
SWIFT: KOMBCZPP
Další zajímavé články najdete ZDE:
E-mail: podpora.volnyblog@protonmail.com