, , , , ,

105 zemí zkoumá “programovatelnosti” digitálních měn centrálních bank(CBDC) a 11 je již spustilo

105 zemí zkoumá CBDC a 11 je již spustilo

Na semináři Mezinárodního měnového fondu (“MMF”) minulý měsíc hovořil zástupce generálního ředitele MMF a bývalý zástupce guvernéra Čínské lidové banky Bo Li o “programovatelnosti” digitálních měn centrálních bank (”CBDC”):

CBDC může zlepšit finanční začlenění prostřednictvím toho, čemu říkáme programovatelnost. To znamená, že CBDC může dovolit vládním agenturám a hráčům ze soukromého sektoru programovat, vytvářet inteligentní smlouvy, aby umožňovaly cílené politické funkce. Například výplata sociálních dávek, konzumní kupon a  stravenka. Naprogramováním CBDC lze tyto peníze přesně zacílit na to, jaký druh lidí je může vlastnit . K jakému využití tyto peníze lze použít, například na jídlo.

MMF: Digitální měny centrální banky pro finanční začlenění: Rizika a odměny 14. října 2022

GingerJim tweetoval před několika lety rozhovor s někým, kdo vysvětlil dopad pilotního programu testovaného v čínském Shenzhenu na každodenní životy lidí.

Ve videu níže Russell Brand také vydal varování, když poskytl komentář k nechvalně známému projevu instalovaného britského premiéra Rishi Sunaka v loňském roce a komentářům Li z MMF k CBDC.

Russell Brand: Ach sakra, OPRAVDU se to děje, 1. listopadu 2022 (13 minut)

Stav CBDC po celém světě

V květnu 2020 zvažovalo 35 zemí CBDC podle Atlantic Council CBDC Tracker .

V listopadu 2021 Visual Capitalist shrnul stav CBDC pomocí dat z Atlantic Council CBDC Tracker. Ačkoli je rozšířené přijetí CBDC ještě daleko, Visual Capitalist napsal , výzkum a experimenty dělají pozoruhodné kroky vpřed:

  •  CBDC zkoumá 81 zemí, které představují 90 % celosvětového HDP.
  • Podíl centrálních bank aktivně zapojených do práce CBDC vzrostl za poslední 4 roky na 86 % .
  • 60 %  centrálních bank provádí experimenty s CBDC (nárůst ze 42 % v roce 2019) a 14 % přechází na vývoj a pilotní uspořádání.
  • Bahamy jsou jednou z pěti zemí, které v současnosti spolupracují s CBDC – bahamským písečným dolarem.
  • Švédsko a Uruguay projevily zájem o digitální měnu. Švédsko začalo testovat „e-kronu“ v roce 2020 a Uruguay oznámila testy na vydávání digitálních uruguayských pesos již v roce 2017.
  • Čínská lidová banka provádí testy CBDC od dubna 2020. Celkem se jich zúčastnily desítky tisíc občanů, kteří utratili  2 miliardy juanů , a země je připravena být první, kdo CBDC spustí naplno.

Britská centrální banka byla méně optimistická ohledně zavedení CBDC v blízké budoucnosti, poznamenal loni Visual Capitalist . „Navrhovaná digitální měna  přezdívaná „Britcoin“  pravděpodobně nedorazí dříve než v roce 2025.

V srpnu 2022 aktualizoval Visual Capitalist celosvětově status CBDC, opět pomocí dat z Atlantic Council. Bylo to tehdy stejně jako dnes, 105 ze 109 sledovaných zemí zkoumá CBDC. Těchto 105 zemí představuje více než 95 % celosvětového HDP. Atlantic Council Central Bank Digital Currency Tracker , staženo 28. listopadu 2022

Na základě těchto údajů vytvořil Visual Capitalist tabulku se seznamem každé země a shrnul data v grafice. „Když to shrneme, můžeme vidět, že většina zemí je ve fázi výzkumu,“ napsali.

Vizualizováno: Stav digitálních měn centrální banky, Visual Capitalist

Jak je vidět výše, k dnešnímu dni spustilo digitální měnu 9 % zemí. Těch 9 % je 11 zemí. O kterých 11 zemí se jedná, se můžete podívat v tabulce v článku Visual Capitalist. Jedním z nich je Nigérie.

To zahrnuje  Nigérii , která se stala první africkou zemí, která tak učinila v říjnu 2021. Polovina z 200 milionů obyvatel země nemá přístup k bankovním účtům.

Přijetí  eNaira  (digitální verze nairy) bylo zatím poměrně pomalé. Aplikace eNaira zaznamenala  k dubnu 2022 700 000 stažení  . To se rovná  0,35 %  populace, i když ne všechna stažená jsou uživatelé v Nigérii.

Naopak  33,4 milionu  Nigerijců bylo hlášeno, že obchoduje nebo vlastní krypto aktiva, a to navzdory pokusům Centrální banky Nigérie omezit používání.

Vizualizováno: Stav digitálních měn centrální banky , Visual Capitalist

Hlavní grafikou v článku Visual Capital je mapa světa zobrazující stav podle zemí, která je příliš velká na to, aby ji sem zahrnula. Nicméně níže na stránce je mapa světa rozdělena podle regionů, viz níže.

CBDC a totalitní kontrola prostřednictvím jejich použití není konspirační teorií – je to konspirace. James Melville zveřejnil na Twitteru vlákno na CBDC , které stojí za přečtení. On začal:

„Centrální banky a vlády nás k tomu tlačí. Nemůžeme to dopustit. Probuď se, než bude příliš pozdě.“

Zdroj:https://expose-news.com/2022/11/29/105-countries-are-exploring-cbdcs/

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ZKOUMÁ “PROGRAMOVATELNOSTI” DIGITÁLNÍCH MĚN CENTRÁLNÍCH BANK(CBDC) A 11 JE JIŽ SPUSTILO https://volnyblog.news/105-zemi-zkouma-cbdc-a-11-je-jiz-spustilo/ 2) SVĚTOVÁ STÍNOVÁ VLÁDA VYTVOŘILA GLOBÁLNÍ VAKCINAČNÍ REŽIM, KTERÝ PRONIKL DO VLÁD A […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *