, , ,

Ztráty Saúdské Arábie ve válce v Jemenu odhalila americká tanková dohoda

Ztráty Saúdské Arábie ve válce v Jemenu odhalila americká tanková dohoda

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

9.8.2016

Americké ministerstvo zahraničí říká, že Rijád může koupit 153 tanků Abrams, z nichž 20 nahradí ty zničené v boji.

Americké ministerstvo zahraničí a Pentagon v úterý schválily prodej 153 tanků Abrams do Saúdské Arábie za 1,2 miliardy dolarů. Ale to není ta pravá zpráva.

Ukázalo se: 20 z těchto tanků, vyrobených v Americe společností General Dynamics Land Systems, jsou „náhrady poškození z bitvy“ za saúdské tanky ztracené v boji.

I když formální oznámení o prodeji neuvádí, kde tanky bojovaly, má se za to, že saúdská armáda ztratila některé ze svých více než 400 tanků Abrams v Jemenu, kde bojuje se separatisty Houthi podporovanými Íránem.

Toto odhalení bylo zastrčeno do vlídného oznámení Pentagonu o dohodě, které z velké části zní stejně jako desítky dalších prodejů zbraní schválených každý rok. Oznámení se ani nezmiňuje o konfliktu v Jemenu, přesto poskytuje pohled na tuto divoce podhodnocenou válku mezi arabskými státy, USA a Húsíy.

Zatímco tajnůstkářská vláda Saúdské Arábie formálně nezveřejnila své bitevní ztráty ze svého 16měsíčního zapojení do občanské války svého souseda, videa zveřejněná na YouTube mají za cíl zachycovat rebely, jak vyhazují do povětří tanky Abrams raketami vyrobenými v Íránu. Před rokem prý bojovníci Houthi zničili dva saúdské Abramy a další zajali. V únoru íránská státní agentura Fars News Agency informovala , že bylo zničeno dalších pět tanků.

Dohoda, kterou tento týden schválila vláda USA, zahrnuje také 20 obrněných vyprošťovacích vozidel, která se používají k opravě rozbitých nebo poškozených tanků na bojišti.

„Navrhovaný prodej zlepší schopnost Saúdské Arábie čelit současným i budoucím hrozbám a poskytne větší bezpečnost její kritické infrastruktuře,“ stojí v oznámení Pentagonu oznamující schválení prodeje. „Přidání těchto tanků a vyprošťovacích vozidel do inventáře [královských saúdských pozemních sil] posílí schopnost Saúdské Arábie podporovat své vojáky v poli a bránit hranice království.

Ve většině případů musí ministerstvo zahraničí a Pentagon formálně informovat Kongres o velkých obchodech se zbraněmi 30 dní před uzavřením smluv. Kongres pak má možnost prodej zablokovat nebo nepodniknout žádné kroky.

Kromě této dohody o tanku Abrams schválilo ministerstvo zahraničí dva další prodeje do Saúdské Arábie, 200 milionů dolarů na výcvik a 155 milionů dolarů na děla Gatling , která brání lodě před raketami, což znamená, že celková hodnota týdne přesáhla 1,5 miliardy dolarů. Přesto má nákupní účet Rijádu za rok 2016 způsob, jak se vyrovnat celkovému objemu z minulého roku, kdy stát schválil prodej lodí , vrtulníků , protiraketové obrany , bomb a munice za více než 20 miliard dolarů .

ZDROJ: Defense Onehttps://www.defenseone.com/business/2016/08/us-tank-deal-exposes-saudi-losses-yemen-war/130623/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *