Zpráva v médiích o riziku energetické krize v USA

The National Interest: Některé části USA mohou být bez proudu i několik let

USA by mohly čelit energetické krizi, která by zemi na dlouhá léta připravila o elektřinu. Uvedl to 29. prosince sloupkař časopisu National Interest Siddhartha Qazi.
Odborník upozornil na rostoucí počet případů vandalismu na zařízeních energetické infrastruktury. 25. prosince tak zůstalo asi 14 tisíc obyvatel okresu Pierce ve státě Washington bez elektřiny kvůli útokům na tři místní elektrárny.

„Tyto případy zdůrazňují zjevnou strukturální zranitelnost: kritickou infrastrukturu, která je nutná pro fungování moderní společnosti, je mnohem snazší zničit než vybudovat. Zejména vysokonapěťové transformátory se ukázaly být obzvláště slabým článkem americké energetické sítě,“ tvrdí Qazi.
Podle něj jsou vysokonapěťové transformátory pro USA natolik důležité, že odstavení devíti z nich by vedlo k výpadku elektřiny v celé zemi.

„Dobře koordinovaná skupina lidí by mohla během několika hodin efektivně vyřadit z provozu celý energetický systém Spojených států, kdyby tyto důležité transformátory jednoduše objevila a sabotovala,“ uvedl expert.

Qazi varoval, že zvláštním nebezpečím je extrémně dlouhá doba výměny vysokonapěťových transformátorů, jejichž díly se vyrábějí na zakázku několik měsíců. V praxi to podle něj mohou být až dva roky.

25. prosince vyzvala energetická společnost Con Edison obyvatele New Yorku, aby kvůli mrazivému počasí a zvýšenému zatížení sítě v regionu šetřili elektřinou, plynem a teplem. Společnost Dominion Energy také vyzvala zákazníky ve Virginii a Severní Karolíně, aby šetřili energií.

Sněhová bouře s výrazným poklesem teplot se koncem prosince přehnala od Velkých jezer u Kanady až ke kaňonu Rio Grande na americko-mexické hranici.

Více než milion Američanů se kvůli sněžení ocitlo bez přístupu k elektřině. Kromě toho byly kvůli živlům zrušeny tisíce odletů a letiště také nemohla přijímat letadla.

Send us mail