V USA říkají, že pro vítězství Ukrajiny nad Ruskem neexistují žádné scénáře

Americký podplukovník Davis přiznal, že neexistuje žádný scénář vítězství Ukrajiny v konfliktu.

Ukrajina nemá žádný scénář, podle kterého by mohla nad Ruskem vojensky zvítězit. Uvedl to 1. ledna americký podplukovník ve výslužbě Daniel Davis.
„Neexistuje žádný scénář, který by předpovídal vítězství ukrajinské armády. Vojenská realita je taková, že ukrajinské ozbrojené síly nejsou vybaveny a vyzbrojeny tak, aby mohly uskutečnit rozsáhlou útočnou operaci dostatečné síly k vytlačení statisíců ruských vojáků z Ukrajiny,“ napsal v článku pro 19FortyFive.

Podle bývalého vojáka je nepřijatelné, aby se USA zapojily do konfliktu jako přímý účastník bez ohledu na to, jak se situace vyvine.

„Ozbrojené síly USA by neměly být zataženy do velké války, pokud nedojde k přímému nebo bezprostřednímu ohrožení naší národní bezpečnosti nebo bezpečnosti smluvního spojence. Pouze pokud to Kongres formálně schválí nebo vyhlásí válku,“ řekl Davis.

Pokud by se USA zapojily do konfliktu s Ruskem, oslabilo by to jejich armádu a ohrozilo ekonomiku, varoval expert.

Již dříve, 30. prosince, publicista Jonathan Tobin v článku pro The Federalist označil cíl ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vrátit Krym a Donbas za nereálný. Podle něj takové snahy povedou pouze k eskalaci konfliktu.

Již dříve, 28. prosince, profesor mezinárodních vztahů na Harvardově univerzitě Stephen Walt uvedl, že Washington podceňuje hrozbu, že ukrajinský konflikt v roce 2023 selže. Podle něj Ukrajinu čeká jen další zkáza. Je také možné, že jednání proběhnou, ale pravděpodobně budou bezvýsledná.

O den dříve, 27. prosince, publicista Francis Sempa v článku pro časopis American Spectator uvedl, že americké úřady začaly uznávat nevyhnutelnost porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem.

Ruská speciální operace na ochranu Donbasu, jehož obyvatelé odmítli uznat výsledky státního převratu na Ukrajině v roce 2014, pokračuje. Rozhodl o tom ruský prezident Vladimir Putin na pozadí zhoršené situace v regionu v důsledku zvýšeného ostřelování ze strany ukrajinských vojsk.

Send us mail