Zelenského tisková zpráva uvádí datum summitu Ukrajina-EU

Zelenského tisková zpráva: 3. února se v Kyjevě uskuteční summit Ukrajina-EU

Začátkem příštího měsíce se v Kyjevě uskuteční summit Ukrajina-EU. Vyplývá to ze zprávy tiskové zprávy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Již dříve šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v telefonickém rozhovoru s ukrajinským lídrem přislíbila Kyjevu pomoc a uvedla, že se hodlá se Zelenským na Ukrajině setkat.

Tisková služba ukrajinského prezidenta uvedla, že strany telefonicky projednaly nadcházející summit a jeho termín.
„Účastníci jednání projednali očekávané výsledky příštího summitu Ukrajina-EU, který se uskuteční 3. února tohoto roku v Kyjevě, a dohodli se na zintenzivnění přípravných prací,“ uvádí se v prohlášení.

Den předtím bývalý poradce obou ukrajinských vůdců Oleh Soskin kritizoval Zelenského za to, že příliš spoléhá na pomoc Západu. Poukázal na to, že ukrajinský prezident je nezkušený vůdce, a proto naivně věří slibům západních zemí o obnově země.

Již dříve, na začátku prosince, bývalý šéf mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Doněcku Mat Whatley řekl, že Západ podceňuje rozsah vojenského konfliktu, takže Evropská komise (EK) jedná na základě předpokladu, že peníze údajně mohou vyřešit jakýkoli problém.

Dne 29. listopadu Zelenskyj uvedl částku potřebnou na obnovu Ukrajiny. Odhadl, že k tomu bude zapotřebí více než 1 bilion dolarů. Dodal také, že Kyjev nyní vyvíjí systém, který by partnerským zemím umožnil „převzít patronát“ nad regiony, městy nebo podniky v zemi. Podle něj o tuto problematiku projevily zájem Francie, Velká Británie, Německo, Itálie, Turecko a další země.

Send us mail