Zelenského pád do nemilosti na Západě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se během několika měsíců stal z kritizovaného vůdce na Západě milovaným hrdinou, a stačilo k tomu jen to, že v jeho zemi vypukla válka.

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

8.1.2023

Ukrajina je prostě a jednoduše zkorumpovaná země. A to se po celá léta – už od doby, kdy se země po rozpadu Sovětského svazu osamostatnila – hlásalo na celém Západě, ale na to všechno jako by se zapomnělo ve světle ruské speciální vojenské operace a ukrajinského prezidentství, poté, co bylo po desetiletí kolektivním Západem kritizováno jako zkorumpované, nespravedlivé a porušující lidská práva. Ukrajina byla nyní postavena na piedestal jako tento zachránce míru a poslední nárazník mezi touto „ruskou bestií“, která chce zpustošit Evropu.

Ukrajina, jeden z největších majáků korupce na světě a druhá nejzkorumpovanější země v Evropě, byla dlouho pranýřována za to, že je to jáma na peníze, kde si bohatí a politická elita plní kapsy penězi, které měly jít lidem. Organizace Transparency International zařadila Ukrajinu v roce 2018 na 120. místo ze 182 zemí, pokud jde o korupci, a dostala se tak na druhé místo v Evropě. V roce 2021 se pořadí nezlepšilo a Ukrajina se umístila na 122. místě. Dokonce i po svržení Viktora Janukovyče v roce 2014, kterého Západ používal jako obětního beránka za korupci na Ukrajině, se úroveň korupce po jeho výměně téměř nesnížila, což ukazuje na velmi jasný trend v této východoevropské zemi.

Samotné Spojené státy při různých příležitostech korupci na Ukrajině přiznaly. Během návštěvy Kyjeva v květnu 2021 americký ministr zahraničí Antony Blinken opakovaně označil korupci za hlavního nepřítele ukrajinské ekonomiky. Korupci na Ukrajině zdůrazňoval i bývalý americký prezident Donald Trump, který v roce 2018 lídrům skupiny G7 řekl, že „Ukrajina je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě“.

Současný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při nástupu do funkce prezidenta vyzval svůj národ, aby korupci odstřelil, a řekl: „Vybudujme zemi jiných příležitostí. Kde jsou si všichni rovni před zákonem a kde platí čestná a transparentní pravidla hry, která jsou pro všechny stejná.“ Ukrajinský vůdce se svých slov nedržel, ani Ukrajina nebyla touto utopií, v níž by se se všemi zacházelo stejně. Ve skutečnosti se stal pravý opak, různé etnické menšiny, především ruskojazyčné, byly diskriminovány.

Boj proti korupci v posteli s jedním oligarchou najednou!
S prezidentovými sliby, že zbaví Ukrajinu korupce, by si člověk myslel, že postavení oligarchie – stejné společenské kategorie, za kterou je kritizováno Rusko – v zemi skončí, ale to nemůže být dále od toho, co se stalo a co Zelenskij udělal.

Celá věc začala během Zelenského kandidatury na prezidenta. Jeho kampaň byla velmi podporována Igorem Kolomojským, jedním z nejznámějších ukrajinských oligarchů, který má kontrolu nad různými klíčovými odvětvími v zemi, jako je těžký průmysl, ropa a plyn, média, železné kovy a chemikálie, zemědělství a letecká doprava. Ve skutečnosti sahá ještě dále do minulosti – do roku 2012; ještě předtím, než Zelenskij uvažoval o kandidatuře.

Kolomojskij, který má v kapse mediální impérium, podporoval Zelenského po celou dobu jeho prezidentské kampaně ze Švýcarska a okupované Palestiny, kde žil kvůli obavám z trestního stíhání ve vlasti. Ale ještě v roce 2012 podepsal 1+1, jeden z největších mediálních konglomerátů na Ukrajině, smlouvu se Zelenského mediální společností Kvartal 95, kterou vlastnil tehdejší komik. Smlouva se zaměřovala na výrobu sitcomů a filmů a tento dokument odstartoval vztah, jaký nemá obdoby.

S miliardou dolarů na kontě pobýval Kolomojskij v exilu ještě předtím, než Zelenskij pokračoval ve své komediální kariéře v Mariinském paláci, přičemž proti němu byla vedena řada kauz a měl velké obavy, že v případě návratu na Ukrajinu mu hrozí vysoké pokuty nebo dokonce roky vězení.

Tyto obavy přetrvávaly – a oprávněně – ještě předtím, než se Zelenskij dostal do úřadu, dokonce jen několik dní před prezidentskými volbami tehdejší kandidát Zelenskij slíbil, že s miliardářem nebude mít slitování, a zdůraznil, že mu nebude poskytovat žádné zvláštní zacházení, pokud se stane prezidentem, a odvážně prohlásil: „Nebudu se k němu chovat nijak zvlášť: „Pokud Kolomojskij poruší zákon, půjde do vězení.“

Zkrátka a dobře, Kolomojskij byl buď nevinný, nebo prostě narazil na zlatou žílu, protože se vrátil domů, nečelil žádnému trestnímu stíhání a normálně podnikal.

Po Zelenského zvolení se Kolomojskij pohodlně vrátil domů a začal vyhrávat jednu soudní bitvu za druhou v souvislosti se znárodněním PrivatBanky, největší ukrajinské retailové bankovní korporace, kterou vlastnil až do doby, než se Kyjev rozhodl převést ji do vlastnictví státu. Banka byla znárodněna za bývalého prezidenta Petra Porošenka poté, co se zjistilo, že PrivatBank vyváděla peníze do kapes svých akcionářů prostřednictvím firemních úvěrů, z nichž 97 % získali Kolomojskij a jeho partner Gennadij Bogoljubov.

Poté, co se Kolomojskij v září 2019 poprvé od své inaugurace setkal se Zelenským, prezidentova tisková kancelář prohlásila, že setkání se týkalo „podnikání na Ukrajině“ a energetického sektoru země. O několik dní později miliardář novinářům sdělil, že o budoucnosti své bývalé banky nejednal, i když naznačil, že za Zelenského by se tato otázka mohla vyřešit snadněji. „[Bývalí vlastníci Privat Banky] se znárodněním nesouhlasí. Tento spor je dnes snadněji řešitelný než za předchozího prezidenta,“ řekl.

Po různých problémech kolem izraelského oligarchy, které vedly k rozjitření vztahů mezi prezidentem a miliardářem, jenž mu pomohl stát se vůdcem země, a po sankcích ze strany Spojených států a ve světle kauz, které proti němu byly vzneseny v USA, Velké Británii, Izraeli a Švýcarsku, musel Zelenskyj ustoupit tlaku a nakonec se zbavil ukrajinského občanství.

Zelenskij byl také donucen Mezinárodním měnovým fondem (MMF) schválit zákon, který bývalým majitelům bank znemožňoval napadnout znárodnění jejich bank a také získat odškodnění – Kolomojskij totiž požadoval od státu 2 miliardy dolarů jako náhradu – pokud by Kyjev chtěl výměnou získat prostředky od MMF.

Zelenskij však s legislativou otálel, než se pod tlakem zhroutil. Nakonec začal lézt do postele různým dalším oligarchům. „Zelenskij se prodával jako bojovník oligarchů. Měl se pustit jen do jednoho oligarchy, ale musel se spojit s dalšími,“ uvedl podle Eurasianetu Tim Ash, londýnský stratég pro rozvíjející se trhy ze společnosti BlueBay Asset Management.

Mezi oligarchy, s nimiž Zelenskyj nakonec cinkal skleničkami, patřil jeho předchůdce, vysoce zkorumpovaný prezident Petro Porošenko, a také Rinat Achmetov, 607. nejbohatší člověk světa a nejbohatší muž Ukrajiny s 11,54 miliardy dolarů na kontě.

Nakonec Zelenského spojenec prostě dostal špatné karty, ale stalo se, že prezident měl královskou barvu a vyšel z ní s více nabitými kapsami, než do ní přišel.

Poté, co Zelenskij slíbil, že skoncuje s korupcí na Ukrajině, nemohl mít s korupcí větší vazby. Nebo ne? Dokumenty Pandora Papers, které unikly pět měsíců před vypuknutím války na Ukrajině, by si dovolily nesouhlasit.

Pandora a její přátelé
V říjnu 2021, zhruba pět měsíců předtím, než Rusko oznámilo, že se chystá provést na Ukrajině speciální vojenskou operaci, unikly nechvalně proslulé dokumenty Pandora Papers, které odhalily mnoho věcí, jež Zelenského stavěly do dost nevýhodné pozice. Dokumenty, které získaly různé velké zpravodajské společnosti poté, co unikly Mezinárodnímu konsorciu investigativních novinářů, odhalily, že ukrajinský prezident (a jeho nejbližší okolí) byl předtím, než se stal prezidentem, jedním z mnoha světových lídrů, kteří ukryli svůj majetek v offshorových společnostech.

Dokumenty ukázaly, že Zelenskyj a jeho přátelé (několik oligarchů spolu s jeho hlavním poradcem Serhiem Šefirem a šéfem ukrajinské bezpečnostní služby) vlastnili síť offshorových společností souvisejících s podniky, které měli se sídlem na Britských Panenských ostrovech, Kypru a Belize.

Zelenského blízcí spojenci zřejmě využili offshorové společnosti, které měli, k nákupu nemovitostí v Londýně s vysokou cenou. Mezitím Zelenskij několik týdnů před svým zvolením předal své podíly v jedné z nejvýznamnějších offshorových společností vlastněných skupinou tomuto hlavnímu poradci, ačkoli bylo stanoveno, že Zelenského rodina bude nadále dostávat peníze z této offshorové společnosti.

Stojí za zmínku, že Šefir byl předtím, než se stal jeho hlavním prezidentským poradcem, Zelenského blízkým obchodním partnerem – nepotismus v té nejlepší podobě, zejména vzhledem k tomu, že jeho další největší partner Bakanov je v současnosti šéfem Bezpečnostní služby Ukrajiny. V současné době offshoreová společnost vyplácí dividendy společnosti, která patří Oleně Zelenské, první dámě Ukrajiny.

Vrátíme-li se ke Kolomojskému, politický spojenec bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zveřejnil na Facebooku v souvislosti s kampaní, která vyvrcholila Zelenského vítězstvím, tabulku, z níž údajně vyplývá, že Zelenskij a jeho partneři ve společnosti Kvartal 95 jsou příjemci ze sítě offshorových společností, které obdržely 41 milionů dolarů z Privat Banky. Ačkoli tato tvrzení nebyla doložena, Pandora Papers prokázaly, že některé údaje v grafu byly skutečné, neboť odhalily informace o 10 firmách, které odpovídaly tomu, co bylo tvrzeno v příspěvku na Facebooku.

Bylo také zjištěno, že kyperská pobočka Kolomojského Privat Bank poskytla v roce 2015 pod záminkou „výplaty průběžných dividend“ 750 000 dolarů společnosti Gimentiano Holdings Ltd, kterou vlastní Zelenského blízký přítel Andrij Jakovlev.

Shodou okolností také Pandora Papers odhalily, že existovala společnost, která byla součástí výše zmíněné sítě, jež byla použita k nákupu nemovitostí v Londýně – v jedné z nejdražších částí anglické metropole. Byt se třemi ložnicemi koupila v roce 2016 za 2,28 milionu dolarů skořápková společnost SHSN Ltd. z Belize, kterou vlastnil Shefir. Kromě toho v roce 2014 koupil Shefir byt se dvěma ložnicemi za 3,5 milionu dolarů, než jej v roce 2018 převedl na stejnou společnost.

Další významný akcionář společnosti Kvartal 95, Andrij Iakovlev, si rovněž koupil drahý byt v Londýně. Byt v hodnotě 2,3 milionu dolarů získal v roce 2015 poté, co společnost, kterou vlastnil na Britských Panenských ostrovech, koupila jinou společnost na tomto britském offshorovém území, která nemovitost vlastnila.

Zelenskyj, který se během své kampaně vezl na vlně antioligarchie a boje proti korupci, určitě nedokázal splnit své sliby a zbavit zemi oligarchie a její korupce, což rozhodně poškodilo jeho pověst na Západě, přičemž prezidenta a jeho praktiky kritizovaly různé mainstreamové mediální společnosti, například The Guardian s článkem nazvaným Revealed: ‚anti-oligarch‘ Ukrainian president’s offshore connection, Brookings s článkem nazvaným Ukraine’s Zelenskiy ran on a reform platform – Is he delivering?, Atlantic Council s článkem nazvaným Independent Ukraine’s free speech gains are under threat a GIS s článkem nazvaným Ukraine remains firmly in its oligarch’s grip.

To vše se však zhroutilo, když vypukla válka. Všechna korupce byla zapomenuta a všichni začali volat po tom, aby Evropa a Spojené státy začaly pumpovat peníze do Ukrajiny, kterou před několika měsíci označily za zkorumpovanou zemi.

Prodej utrpení národa
Zelenskij, který kandidoval na populistické platformě a v kampani sliboval věci, o nichž věděl, že je lidé chtějí slyšet, jako například reformy a boj proti korupci a ukrajinské oligarchii, měl za svou zemi a svůj lid bojovat zuby nehty, ale v případě války na Ukrajině a veškeré pomoci Západu, kterou Kyjev obdržel na boj proti Rusku, se stal pravý opak.

Od tanků a obrněných vozidel až po HIMARS a MLRS, Ukrajina obdržela od Západu během uplynulých téměř 11 měsíců spoustu zbraní, ale objevilo se mnoho zpráv o tom, kam všechny tyto zbraně putovaly, a spousta z nich putovala mimo zemi, aby se prodala a poskytla ukrajinským úřadům další peníze, zatímco jejich lidé bojují se základními potřebami, jako je elektřina a voda.

Od začátku války do září poskytly USA Ukrajině 15,8 miliardy dolarů na „bezpečnostní pomoc“. Bílý dům navíc požádal Kongres o 13,7 miliardy dolarů na „bezpečnostní a ekonomickou pomoc“ Ukrajině. Mezitím Spojené státy poslaly na Ukrajinu od května 5 500 Javelinů a 1 400 Stingerů, přičemž současný počet je určitě mnohem vyšší díky několika balíčkům pomoci, které byly od té doby schváleny. Kyjev obdržel miliardy a miliardy dolarů v darovaných zbraních od Spojených států a jejich spojenců, jako je Velká Británie a další státy NATO.

Odpor proti pomoci Ukrajině sílí; ne proto, že by nepřetržitý přísun zbraní jen prodlužoval válku, ale proto, že republikánští členové Kongresu nedokážou ospravedlnit utrácení tolika peněz v zahraničí, když se jejich země potýká s různými hospodářskými a finančními krizemi, především s prudce rostoucí inflací.

Kromě toho, že Ukrajina zatěžuje USA žádostmi o pomoc, prodává zbraně, které získala od svých spojenců, na černém trhu kvůli omezené schopnosti kyjevských sil je používat kvůli nedostatečnému výcviku, logistickým problémům a zmenšující se velikosti ukrajinských ozbrojených sil, jak odhalila bývalá vysoká poradkyně Pentagonu Karen Kwiatkowski.

Podobně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov upozornil, že rakety Stinger a Javelin, které Západ dodal Kyjevu, se již prodávají se slevou na černém trhu a objevily se v Albánii a Kosovu, před čímž Rusko dlouhodobě varuje.

Minulý měsíc nigerijský prezident Muhammadu Buhari varoval, že zbraně dodané Ukrajině ze západních zemí „začínají proudit“ do oblasti povodí Čadského jezera. „Situace v Sahelu a zuřící válka na Ukrajině bohužel slouží jako hlavní zdroje zbraní a bojovníků, které posilují řady teroristů v regionu,“ řekl šéfům států sousedních zemí.

V srpnu americká zpravodajská agentura odhalila, že šokující množství zbraní směřujících na Ukrajinu se nedá vystopovat. „Tak 30 % z ní se dostane na místo určení,“ stálo v tweetu, který byl později smazán poté, co jej napadl roj internetových trollů.

O měsíc později server Politico s odvoláním na kabelogram ministerstva zahraničí, který se jim dostal do rukou, uvedl, že Bidenova administrativa naráží na velké překážky při sledování pomoci posílané z Washingtonu do Kyjeva a uchyluje se k technologii blockchain a ukrajinskému personálu, aby jí pomohl sledovat pomoc proudící do jejich země. To přimělo Bidenovu administrativu, aby do února zvážila využití nejmenované americké firmy k realizaci tříleté iniciativy, která by pomohla s dohledem nad pomocí přicházející na Ukrajinu.

V telegramu, který byl odeslán z amerického velvyslanectví v Kyjevě již v září, se podrobně popisuje, čím Spojené státy procházejí, pokud jde o dohled, když se snaží sledovat, kam jejich peníze směřují, protože dodržují omezení a limity počtu úředníků, které mohou mít v terénu, a také bezpečnostní opatření zakazující jejich pružný pohyb.

Výše zmíněný kabelogram také hovořil o tom, jak se krize, jako je ta na Ukrajině, mohou změnit ve fiasko, na které Washington jen tak vyhazuje peníze, dokud se z toho nestane předražená potíž, kterou nelze přesně vysledovat kvůli následnému chaosu a korupci, jíž jsou vlády přijímající peníze proslulé, jako například v Iráku a Afghánistánu.

Z Hruševského ulice na Wall Street
V září zazvonil Zelenskij na úvodní zvonek newyorské burzy a odvážně prohlásil, že jeho země, která je v současnosti zmítána válkou, je „otevřená pro obchod“. Zazvonění zvonu bylo téměř jako slavnostní výzva všem zahraničním společnostem, které si to přejí, aby přišly a „investovaly“ na Ukrajinu, protože její ekonomika prochází raketovým růstem inflace, což by „investorovi“ umožnilo přístup k ukrajinským zdrojům a velmi levné pracovní síle – kapitalistický sen!

Zelenskij, což může znít jako vtip, vyzval kapitalisty, aby investovali na Ukrajině, protože jim to vynese spoustu peněz, a řekl, že jeho země je „největší příležitostí v Evropě od druhé světové války“.

Ukrajinský prezident slavnostně otevřel „Výhodnou Ukrajinu“, potenciální semeniště kapitalistů, kteří se budou snažit co nejvíce vykořisťovat ukrajinský lid a společnost i poté, co Zelenskij skončí ve funkci. Zelenskij prodal svou zemi Wall Streetu uprostřed probíhající války, prostě a jednoduše. Mezitím ho liberální média budou určitě dál nazývat hrdinou.

„Jako největší burza na světě se zasazujeme o svobodu, ochranu investorů a neomezený přístup ke kapitálu. S potěšením vítáme prezidenta Zelenského virtuálně na pódiu zvonu NYSE, který je symbolem svobody a příležitostí, jež naše americké kapitálové trhy umožnily po celém světě. Jsme poctěni, že si prezident vybral NYSE, aby zde oslavil zahájení projektu Advantage Ukraine a zapojil se do jednání se světovou podnikatelskou komunitou,“ uvedl Lynn Martin, prezident NYSE Group.

Agentura Reuters uvedla, že akci Advantage Ukraine, která je směsicí kapitalismu a podřízenosti Západu, provozuje britská reklamní skupina WPP, která se zabývá vztahy s veřejností.

Mezitím se ve snaze prodat Západu větší kusy Ukrajiny sešly v červenci ve Švýcarsku západní vlády a korporace. Na schůzce podle listu Multipolarista „plánovaly tvrdou neoliberální hospodářskou politiku, kterou chtějí vnutit Ukrajině“. Účastníci schůzky se údajně snažili vyzvat Kyjev, aby podkopal své pracovní zákony, otevřel ukrajinské trhy, snížil cla a prodal znárodněné podniky soukromým investorům a zároveň dereguloval průmyslová odvětví.

Drsná realita pro Ukrajinu
Navzdory různým odhalením týkajícím se současného ukrajinského vedení bude Západ i nadále pumpovat do Ukrajiny peníze, pomoc a zbraně, což jsou všechno činy, které mají popudit Rusko a zabránit mu, aby donutilo Západ ztratit vliv na světový řád, a to přináší pro Ukrajinu chmurnou realitu: její zájmy nebudou naplněny, dokud bude mít Západ v zemi prsty a dokud bude zemi využívat jako nástroj k rozdmýchávání bezpečnostních obav v sousedních zemích, konkrétně v Rusku.

Západ bude Zelenského podporovat až do samého konce; je totiž nyní jejich vyhlášeným hrdinou a šampionem, kterého musí bránit za každou cenu – až do chvíle, kdy přestane být užitečný, stejně jako různí jiní vůdci po celém světě.

Komik, který se stal hlavou státu, bude i nadále sloužit zájmům Západu, a ne své země. To povede na Ukrajině k mnoha problémům a rozhodně to povede k nepokojům v této východoevropské zemi. Ačkoli není známo, jaké přesně budou následky Zelenského jednání, je nesporné, že se zapíše do dějin jako zkorumpovaný politik, který upřednostnil své zájmy a zájmy kolektivního Západu – jehož jediným cílem je neprohrát bitvu o unipolaritu – před zájmy ukrajinského lidu.

Send us mail