Ruští elektroničtí bojovníci zachycují komunikaci ukrajinských jednotek a ruší jejich bomby naváděné pomocí GPS, tvrdí odborníci.

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

5.7.2023

Elektronická válka je všudypřítomnou, i když méně viditelnou součástí bojů mezi Ruskem a Ukrajinou.
Zejména Rusko vedlo proti ukrajinským silám rozsáhlou kampaň elektronického boje.
Ruské rušení zřejmě ovlivňuje ukrajinskou komunikaci a zbraně poskytované Spojenými státy, tvrdí odborníci.
Ruské rušení je natolik účinné, že Ukrajina – stejně jako USA a NATO – již nemůže předpokládat, že klouzavé bomby Joint Direct Attack Munition a další inteligentní zbraně zasáhnou své cíle.

Takový je závěr analýzy britského Královského institutu spojených služeb. „Rušení nezpůsobuje, že by JDAM přestaly fungovat, ale ohrožuje jejich přesnost,“ tvrdí výzkumník RUSI Thomas Withington.

Zatímco modernizace proti rušení JDAM může problém zmírnit, ruské systémy elektronického boje mohou jednoduše přehlušit naváděcí signál GPS ze satelitů. „Problémem může být samotná síla rušivého signálu, který může být použit,“ řekl Withington.

Varování přichází poté, co v dubnu unikly dokumenty Pentagonu, které odhalily obavy, že ruské rušení snižuje přesnost amerických naváděných zbraní, včetně JDAM i raket HIMARS.

Vliv na JDAM je obzvláště významný, protože se pravděpodobně jedná o nejjednodušší a nákladově nejefektivnější inteligentní bombu. Připojením ploutví a naváděcího systému GPS k levným, staromódním „hloupým“ bombám by Ukrajina mohla vyrábět naváděné zbraně dlouhého dosahu za zlomek ceny speciální přesně naváděné munice, které je nedostatek.

Bomby JDAM Extended Range zaslané Ukrajině mají údajně dosah až 50 mil, což umožňuje odpalovacím letounům zůstat bezpečně mimo dosah ruské protivzdušné obrany.

Tato munice naváděná pomocí GPS zpočátku dávala Ukrajině naději, že se jí podaří vyrovnat ruskou převahu v živé síle a zbraních. HIMARS se skutečně ukázaly jako klíčové při omezené protiofenzívě Ukrajiny v létě 2022, kdy rakety ničily ruská velitelství a zásobovací sklady.

To, že Rusko vyvíjí protiopatření, by nemělo být překvapivé. Všechny zbraně nakonec ztratí určitou účinnost, protože nepřítel se přizpůsobí. Není ani tajemstvím, že ruská armáda, stejně jako její sovětská předchůdkyně, věnovala velké úsilí vývoji různých systémů elektronického boje.
Withington poukázal zejména na R-330Žh Žitel, mobilní rušicí systém namontovaný na nákladním automobilu, který je speciálně navržen k rušení GPS a satelitní komunikace ve vlnových pásmech 100 MHz až 2 GHz. „Signály z amerických satelitů GPS, které soupravy JDAM využívají, jsou vysílány ve vlnových pásmech od 1,164 GHz do 1,575 GHz,“ tvrdí Worthington. „Ty spadají přesně do oblasti působnosti R-330Zh.“

Worthington tvrdí, že viděl oficiální dokumenty, podle kterých má R-330Zh dolet 18,6 km a rušivý signál má sílu 10 kW. To je „výrazně silnější než síla signálu GPS přicházejícího z vesmíru“, poznamenal. „Navíc čím blíže je přijímač GPS k rušící anténě R-330Zh, tím silnější je rušící signál.“

Teoreticky by upgrade modulu selektivní dostupnosti proti rušení JDAM na počátku roku 2000 měl zajistit, že JDAM bude reagovat pouze na autorizované vojenské signály GPS kódované M-Code. Ruské rušičky však stále mohou být schopny rušit signály prostřednictvím „naprosto hrubé síly“ rušících paprsků, uvedl Withington.

Rusko by také mohlo zachytit signály M-Code a znovu je vysílat s mírnými změnami do JDAM, což by způsobilo, že by bomba minula. Snahy o obejití ruského rušení pomocí signálů z více satelitů GPS by zase mohly být potlačeny použitím více rušiček.
Ruské snahy o boj proti GPS jsou součástí rozsáhlé kampaně elektronického boje, která rovněž narušila ukrajinskou radiokomunikaci a operace bezpilotních letounů.

Podle nedávné zprávy RUSI o ruské taktice ruské síly „nyní používají přibližně jeden hlavní systém elektronického vysílání na 10 kilometrů fronty, který se obvykle nachází přibližně 7 kilometrů od frontové linie“. Toto rušení přispívá ke ztrátám ukrajinských bezpilotních letounů, které RUSI odhaduje až na 10 000 kusů měsíčně.

Podle zprávy RUSI jsou ruské jednotky EW také „vysoce schopné“ zachytávat a dešifrovat ukrajinskou radiokomunikaci. V jednom případě se zdálo, že zachytily a dešifrovaly šifrovanou rádiovou zprávu ukrajinských jednotek svolávajících palebnou misi v reálném čase, což ruským velitelům umožnilo vyslat „preventivní varování“ svým jednotkám.

Nicméně ruský elektronický boj má svá omezení. Vysílání rušivých paprsků prozrazuje polohu rušičky a zdá se, že Ukrajina ruské systémy, jako je R-330Zh, lokalizovala a zničila. Ironií osudu je, že zadušení éteru silnými rušivými paprsky může také narušit ruskou GPS a rádiovou komunikaci.

„Ruská konstelace GNSS GLONASS vysílá některé signály, které jsou podobné GPS,“ poznamenal Withington. Existují důkazy, že „ruská armáda za tímto účelem pravidelně trpí elektromagnetickým bratrovražedným útokem. Tyto síly často projevují pramalý zájem o rušení přátelských signálů při útoku na své nepřátele.“

Rušení nezpůsobilo, že by JDAM byl zastaralý. Stejně jako jiné aspekty vedení války je elektronická válka jako šachová partie, kde tah následuje protitah. Každopádně američtí inženýři „možná budou muset přehodnotit způsob zabezpečení JDAM pro války zítřka na základě dnešních konfliktů,“ řekl Withington.

1 reply
  1. aamater
    aamater says:

    Podľa tohto článku je viac ako isté, že RF sa nebude ponáhľať s ukončením konfliktu ŠVO. RF pomocou tejto stratégie získavajú potrebné skúsenosti a tak isto spôsob ako sa proti takýmto útokom brániť. Tieto skúsenosti by mohli nakoniec využiť ak by došlo ku otvorenému stretu z NATO!!! Preto sa niet kam ponáhľať.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *