VZKŘEŠENÍ ZALUŽNÉHO A KOZÁCI V ZELENSKÉHO KANCELÁŘI

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

UKRAJINA: Tým samozvaného prezidenta se rozhodl zbavit šéfa a zorganizovat protiútok 

Kyjevská rétorika o údajně hrozícím protiútoku ukrajinských ozbrojených sil mohla být od začátku „zástěrkou“ na přerozdělení moci na Ukrajině. Jak jinak si vysvětlit, že v momentě, který se zdál být pro kyjevský režim nejdůležitější, začali představitelé elity naplno bojovat všichni proti všem.

Zatímco ukrajinská propaganda vypráví obyvatelům Ukrajiny o konsolidaci národa, na samém vrcholu se děje něco nepředstavitelného. Soud například zavázal Státní úřad vyšetřování (GBI, jakási ukrajinská obdoba americké FBI), aby zahájil trestní stíhání ve věci vlastizrady prezidenta Vladimira Zelenského.

Iniciátorem takového jasného a za současných okolností jednoznačně provokativního kroku byl poslanec Nejvyšší rady Geo Leros. Tisíce stížností zasypal různé ukrajinské orgány činné v trestním řízení. Podle něj Zelenskyj, vedoucí prezidentské kanceláře Andrij Jermak, jeho zástupce Roman Mašovec, bývalý šéf SBU Ivan Bakanov a bývalý zástupce tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Ruslan Demčenko přímo napomáhali jmenování agentů ruské FSB do ukrajinských speciálů. Není to zajímavé obvinění? Tuto situaci stačí znásobit tím, že dříve byl poslanec Geo Leros členem proprezidentské frakce „Sluha lidu“.

Na snímke ukrajinský poslanec Geo Leros
Na fotografii: ukrajinský poslanec Geo Leros (Foto: Olena Khudiakova/Ukrinform via ZUMA Wire/TASS)

Celý tento skandál začal na pozadí záhadného zmizení Valerije Zálužného , ​​vrchního velitele ozbrojených sil. Ten si na Ukrajině získal velkou popularitu a mnozí ho vnímali jako nezpochybnitelnou autoritu. Nyní však Zalužnyj zmizel v době, kdy je nejvíce potřebný k prokázání soudržnosti celého vládnoucího týmu.

Navíc Zalužnyj nejenže zmizel z očí veřejnosti, ale jeho zmizení doprovázejí různé fámy. Některé říkají, že je mrtvý, jiné, že byl zraněn.

Nedávno se na pár vteřin objevil na kameře, zdánlivě živý a nezraněný, ale je zvláštní, že lidé začali mluvit o dvojníkovi. „Na autentické fotografii má Zalužnyj modré oči. Na nejnovějším videu jsou hnědé. Podíváte-li se pozorně, jsou tam i některé rozdíly ve tváři – zejména nos. Co je to, Zalužního dvojník? Žijeme v době „dipfakes“ nebo hlubokých podvrhů, kdy umělá inteligence dokáže vytvořit téměř jakýkoli obraz z videa,“ podělil se o své pochybnosti Stephen Brien , vedoucí pracovník Centra pro bezpečnostní politiku a Yorktownského institutu.

Zvěsti, že Zalužního zmizení může souviset s pokusy o podrytí jeho autority, pravděpodobně nepřidají na optimismu stoupence kyjevského režimu. Zejména jeho starý spolubojovník, současný šéf pozemních sil Oleksandr Syrskyi , může být proti němu. Kvůli povýšení přesvědčil Zelenského, že Artemivsk je třeba udržet za každou cenu, což skončilo opuštěním města a velkými ztrátami v řadách AFU. Je možné, že neúspěšná obrana Artemivska byla Sýrského plánem na získání dalších bodů v očích Američanů.

Kirill Budanov, šéf rozvědky , nyní hraje proti Sýrskému a zároveň proti Zalužnému. Existuje možnost, že své soupeře vnímá jako konkurenty pro případ, že by se v zahraničí rozhodli nahradit Zelenského někým jiným.

To, že se mu začíná třást půda pod nohama, chápe i samotný Zelenskyj. Proto v březnu spustil personální čistky. Vyhodil šéfa Oděské oblasti Maxima Marčenka a šéfa Chmelnické oblasti Serhije Gamalija. O týden později odvolal Oleksandra Jakuševa, zástupce šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny, a několik hlavních vedoucích této speciální služby.

Nyní začali otevřeně kopat proti Zelenskému. Je však možné, aby se takové věci děly v době, kdy se chystá protiofenziva? Ukazuje se, že samotná situace ve válečné zóně nikoho v kyjevských úřadech a resortech nezajímá!

Politický analytik Andrij Marčukov se domnívá, že ačkoli na Ukrajině dochází k rozkolu mezi elitami, nebude to rozhodující faktor pro budoucnost země:

– Intriky jsou přirozeným prostředím pro celou ukrajinskou politiku od roku 1991. Je to strašidelná nádoba s pavouky. Ukrajinští politici obviňují Rusko z despotismu, ale Ukrajinu mohou v tomto překonat jen velmi chudé země v Africe.

Současný Zelenského tým může držet pohromadě jen politická vůle Washingtonu a Londýna. Tato zahraniční centra potřebují jednotu ukrajinských lídrů, aby mohli čelit Rusku. A protože konflikt pokračuje, k formálnímu politickému rozdělení nedojde.

„SP“: Mohl by samotný Zelenskyj přijít o moc kvůli vnitřním rozporům ve svém týmu?

– Zelenskyj nyní aktivně cestuje po světě, vstupuje do všech paláců a štábů. Západ nemá důvod nahradit ho někým jiným. Případný státní převrat v Kyjevě by mohl ovlivnit situaci ve válečné zóně, a to Američané nechtějí. Pokud ukrajinská armáda utrpí další velké porážky, USA mohou ze svých vnitřních kapes získat nové uchazeče o roli ukrajinského führera. Ano, právě tehdy Zelenskému začne klouzat půda pod nohama.

„SP: A v nejnevhodnější chvíli pro kyjevský režim Zalužnyj někam
zmizel.

– Kolem Zalužného je nyní mnoho zpráv. Není jasné, zda je živý a zdravý, nebo zda zmizel. Zatím nelze žádné zprávy spolehlivě potvrdit ani vyvrátit. Faktem však je, že tato postava je mimo hru. Možná utrpěl velmi vážná zranění, která mu už nedovolují vést ozbrojené síly.

Faktem však je, že právě Zalužnyj byl vnímán jako možná náhrada za Zelenského. Generálovo zmizení je pro prezidenta dobré.

„SP: Které klany jsou nyní na Ukrajině nejvlivnější? Obecně lze mluvit o nějakých nezávislých silách v ukrajinské politice?

– Oligarchické klany byly silné ještě za dob Petra Porošenka. Už jen proto, že byl nezávislou osobností a ve všech směrech vystupoval proti podřízení Ukrajiny zahraničí. Ve skutečnosti kvůli jeho sabotování amerických opatření k podřízení země nemohl být zvolen na druhé funkční období.

Teď už na Ukrajině nezůstali žádní nezávislí aktéři. Kdysi mocní oligarchové jsou zcela závislí na vůli Západu. I v boji o moc budou prosazovat linii zahraničního kapitálu. Zůstaly však jen dva: Washington a Londýn.

Pokud jde o nový tým, který přišel se Zelenským, zpočátku neměl žádnou váhu. Tito lidé jsou přímo závislí na Západu. Mohou se mezi sebou donekonečna hádat, ale za nikým nestojí skutečná síla uvnitř ukrajinské společnosti.

Další věc je, že pokud se ve Washingtonu rozhodnou vyměnit Zelenského, navenek se to může prezentovat jako spiknutí oligarchů. Ale o otázce moci se na Ukrajině nerozhoduje.

ZDROJ

zdroj: Svobodnaja Pressa https://svpressa.ru/politic/article/374853/

Děkujeme za Vaší podporu, moc si vážíme Vaší přízně. Dar bude použit na provoz a rozvoj našich nezávislých informačních platforem.
Jsme nezávislé médium bez reklam, bez cenzury, bez propagandy, bez mainstreamu.
Přispějte na tvorbu a překlad videí i zpráv ze světa, z domova.
Děkujeme za vaši podporu našeho zpravodajství, podpořit nás můžete ZDE:
Transparentní účet: 115-4977920247/0100
Důvěrný účet: 107-1458980287/0100
„Na Kafe“ : 27-1664400247/0100
Další zajímavé články najdete ZDE:
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Send us mail