Ratifikace Istanbulské úmluvy je zbytečná a vašim politikům bych radila, ať to nedělají. Je to trojský kůň, který nic nepřináší, říká francouzská profesorka

3.6.2023

Ratifikuje Česko takzvanou Istanbulskou úmluvu? Tato otázka zůstává předmětem politických debat a byla i tématem konference, kterou v Senátu pořádal jeho místopředseda Jiří Oberfalzer (ODS) ve spolupráci s předsedkyní senátního Podvýboru pro rodinu Jitkou Chalánkovou (nezávislá, dříve TOP 09). Mezi hosty tu byla i francouzská profesorka práva Aline Cheynet de Beaupre z orléanské univerzity. V rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje, proč ratifikaci Istanbulské úmluvy považuje z pohledu práva, ale i s ohledem na zkušenost z Francie za zbytečnou. „Možná vás to překvapí, ale během téměř deseti let od ratifikace se nestalo vůbec nic. Statistika násilí vůči ženám je veskrze neměnná. Nemám důvod se domnívat, že v Česku by byla situace odlišná,“ vysvětluje právnička svůj postoj.

Do Česka jste dorazila na konferenci o takzvané Istanbulské úmluvě, která se konala na půdě Senátu. Aktuálně se řeší její ratifikace. Jaká úskalí v tomto kroku vidíte?

Asi tím největším úskalím Istanbulské úmluvy je otázka genderu. Kdyby hovořila jen o boji proti násilí na ženách, nebude vzbuzovat takové kontroverze, protože s tímto záměrem snad ani nejde nesouhlasit. Když ale čtete jednotlivé články, tak se dozvíte, že vlastně nejde jen o ženy, ale právě o genderové hledisko, přičemž ženou se nutně nerozumí jen biologická žena.

U nás ve Francii kupříkladu pro změnu pohlaví od roku 2016 stačí administrativní úkon v podobě prohlášení, žádný lékařský posudek, natož hormonální terapie nebo chirurgická změna pohlaví. Istanbulská úmluva říká, že bude chránit ženy, ale zároveň přiznává, že ženou může být vlastně kdokoliv, což je přinejmenším zmatečné. Zároveň pak prohlašuje, že muži a ženy jsou si rovni, ale ženy musíme chránit, ať už tedy „ženy“ znamená cokoliv. To už je poměrně jasný protimluv.

ZDROJ:The Wall Streat Journal: https://portal.gov.cz/e-petice/351-zamitnete-ratifikaci-istanbulske-umluvy-nasili-na-zenach-neresi-je-to-ideologicky-genderovy-podvod?fbclid=IwAR37ZhBkELFnUDx9mB7QO7j6GAm-IeDZXR1xQtdysCZbGean0iax3QzsjMY 

ZDE JE PETICE PROTI PODPISU TÉTO SMLOUVY:

Zamítněte ratifikaci Istanbulské úmluvy, násilí na ženách neřeší, je to ideologický genderový podvod.

My, níže podepsaní, žádáme poslance a poslankyně, aby zamítli ratifikaci „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“ (dále jako Istanbulská úmluva), protože skutečné potírání násilí na ženách neřeší, ale vede k zavedení genderové ideologie.

Odůvodnění:

1. Istanbulská úmluva je zneužitelná a podmiňuje odvod finančních prostředků ze státního rozpočtu do neziskového sektoru.
Zdroj: Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí – Článek 8 – Finanční zdroje
2. Istanbulská úmluva nadále přesně nedefinuje pojem „stereotypní pojímání rolí žen a mužů“, pod který lze „schovat“ v podstatě cokoliv. Právě v tomto bodě je Istanbulská úmluva zneužitelná a společensky nebezpečná.
Zdroj: Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí – Článek 12 – Obecné závazky
3. Istanbulská úmluva je zásahem do školství a vzdělávání mládeže. Děti mají být poučovány o „nestereotypních genderových rolích“, což je indoktrinace dětí vedoucí k „genderové neutralitě“ a vzniku jakéhosi třetího pohlaví, které vede k onemocnění nazývanému „Genderová dysforie“. Tento jev potvrzují i významní čeští odborníci z oborů sexuologie a psychiatrie.
Zdroj: Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí – Článek 14 – Vzdělání
4. Po ratifikaci Istanbulské úmluvy je zde riziko zneužitelnosti zvýšeno podmínkou odškodnit oběti násilných trestných činů, což povede ke zvýšenému počtu trestních oznámení skutků za účelem vlastního obohacení se, které se nezakládají na pravdivých skutečnostech.
Zdroj: Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí – Článek 12 – Obecné závazky
5. Istanbulská úmluva nutí stát převést kompetence státu na neziskový sektor, což je naprosto nepřijatelné. Plnění Istanbulské úmluvy má kontrolovat Expertní skupina pro potírání násilí vůči ženám a domácího násilí – GREVIO při Radě Evropy, což je nepřijatelný zásah do suverenity státu a jejího právního prostředí. Grevio je nikým nekontrolovaná, avšak štědře dotovaná nezisková organizace, jejíž členové požívají doživotní IMUNITU.
Zdroj: Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí – Kapitola IX – Systém monitoringu
Závěr:
Podle odborných poznatků není domácí násilí obecným celospolečenským jevem, jenž je způsobován sociálně-kulturním konstruktem (genderem), ale týká se převážně tzv. domácích agresorů a osob s problémovou konzumací alkoholu a jiných návykových látek. Česká republika má v otázce prevence a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí vlastní zákonné prostředky, které jsou v souladu s mezinárodními smlouvami. Lidská práva zaručuje Ústava České republiky společně s Listinou lidských práv a svobod. Istanbulská úmluva je z těchto důvodů zbytečná a diskriminuje práci a činnost již stávajících organizací zabývajících se tímto tématem.

My, níže podepsaní rovněž zdůrazňujeme, že odsuzujeme všechny formy domácího násilí a jednoznačně podporujeme rovnost příležitostí pro muže i ženy.
My, níže podepsaní Vás rovněž žádáme o prostudování Důvodové zprávy rady Evropy, která je nedílnou součástí Istanbulské úmluvy, tedy „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“.


Přílohy