, ,

Vysoké dávky vitaminu D mohou léčit i nevyléčitelné nemoci

Vysoké dávky vitaminu D mohou léčit i nevyléčitelné nemoci: Odborníci

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

3.3.2023

Hormon slunečního svitu odhaluje překvapivé účinky na několik onemocnění v dávkách daleko za hranicemi oficiálních doporučení

Doplňky vitaminu D jsou v současné době doporučovány v dávce 600 mezinárodních jednotek (IU) denně Národním institutem zdraví, spolu s varováním o potenciálně toxických účincích užívání většího množství.

Ale pro některé lidi může každodenní doplňování toho, co by bylo považováno za velmi vysokou dávku vitaminu D, získat zdravotní výhody spíše než toxicitu, navrhují odborníci.

V roce 2019, certifikovaný internista Dr. Patrick McCullough  publikoval zprávu o zkušenostech tří pacientů, kteří užívali vysoké dávky – 20 000 až 60 000 IU denně – vitaminu D po mnoho let, přičemž všichni tři od té doby zaznamenali výrazné zlepšení zdraví.

Jeden pacient začal doplňovat vitamin D3 osm let před zveřejněním zprávy a zaznamenal pokles jeho astmatických záchvatů z pěti nebo šesti těžkých exacerbací ročně na pouze jednu vážnou exacerbaci od roku 2011 do roku 2019.

Začínal na 10 000 IU denně a v době zveřejnění vysadil většinu léků na astma a bral 30 000 IU denně.

Vředová léze na ruce jiného pacienta, která byla považována za formu rakoviny kůže, se po užití vysokých dávek zmenšila.

Jeden pacient měl rozsáhlou psoriázu na temeni, čele a uších a některé na hrudi, břiše, loktech a stehnech. Dostal 50 000 IU vitaminu D2 a brzy zaznamenal dramatické zlepšení jeho psoriázy. Jeho kůže se po několika měsících léčby vyčistila a mohl přestat používat steroidní krémy a léčivé šampony.

Ačkoli klinická zlepšení jsou působivá, dávky, které tito pacienti dostávali – které by byly považovány za potenciálně toxické – jsou obzvláště ohromující.

Adekvátní versus optimální dávka

Současná doporučení vycházejí z dietní reference z roku 2010 od Institute of Medicine (IOM) ( pdf ).

Reference navrhuje denní příjem 600 IU k dosažení sérové ​​hladiny 20 nanogramů/mililitr (ng/ml) vitaminu D v krvi – dostatečné množství. Stanovila horní tolerovatelnou hranici 4 000 IU za den; jakákoli dávka vyšší než tato by byla považována za vysokou dávku.

Přesto se někteří odborníci domnívají, že současná doporučení nejsou dostatečná pro optimální zdraví.

McCullough řekl, že „současné dávky doporučené IOM jsou subfyziologické“, což znamená, že jsou pod přirozenými potřebami těla. McCullough navrhl, že 10 000 IU denně je adekvátní fyziologická dávka.

Jeho tvrzení potvrdili i další zdravotníci.

Před doporučeními IOM odborníci z Rady pro zodpovědnou výživu  navrhovali zvýšení maximálního denního limitu na 10 000 IU denně poté, co v klinických studiích vitaminu D, ve kterých byly subjektům podávány dávky 10 000 IU a více, nebyly zjištěny žádné toxické účinky.

V roce 2011 Endokrinní společnost podobně uvedla , že až 10 000 IU denně je pro dospělé bezpečné.

Rozdíly v limitech dávkování jsou způsobeny různými úvahami o potenciálních zdravotních přínosech vitaminu D.

Doporučení IOM pro nižší dávkování byla založena hlavně na úloze vitaminu D při podpoře zdraví kostí zvýšením absorpce vápníku. Endokrinní společnost a další odborníci však tvrdí , že vitamín D může hrát důležitou roli i v jiných systémech a orgánech, což navrhuje odpovídajícím způsobem upravit dávkování.

Vitamín D je víc než vitamín

Mnoho studií ukazuje, že vitamín D má řadu rolí v mnoha procesech a orgánech. Většina buněk má specifický receptor pro vitamín D, a když se molekula vitamínu D naváže na jeho receptor, může aktivovat asi 2000 genů v těle.

Expert William Grant, který publikoval více než 300 prací o vitaminu D, řekl The Epoch Times, že na vitamin by se mělo ve skutečnosti pohlížet jako na hormon. Vitamíny jsou mikroživiny; tělo je používá v malých množstvích  pro jejich pomocnou roli při  vytváření zdravotních cest .

Vitamin D však působí na mnoha genetických drahách spíše jako přímý přispěvatel než jako asistent, reguluje hladiny vápníku a parathormonů a interaguje s imunitními buňkami, neurony, buňkami slinivky břišní a mnoha dalšími buňkami.

A co je nejdůležitější, zatímco všechny ostatní vitamíny musí být získávány stravou, tělo přirozeně produkuje vitamín D slunečním zářením. Mnoho studií také prokázalo , že bez slunění je dost obtížné získat dostatek vitamínu D pouze přirozenou stravou.

Nedostatky vitaminu D jsou spojeny se špatným kardiovaskulárním zdravím, cukrovkou, hypertenzí, úmrtností na rakovinu, úbytkem kognitivních funkcí, infekcemi, autoimunitními chorobami a alergiemi.

600 IU nemusí stačit pro celkové zdraví

Ana Mihalcea, certifikovaná internistka a integrační lékařka, řekla, že většina jejích pacientů potřebuje 10 000 IU denně, aby dosáhli optimální funkce s jejich kognicemi a úrovní energie.

Mnoho jejích pacientů k ní přicházelo s únavou, svalovou slabostí a špatnými kognitivními schopnostmi, což vše může souviset s nedostatkem vitaminu D navzdory „adekvátním“ hladinám těchto pacientů 20 ng/ml.

Jakmile zvýšila jejich sérové ​​hladiny na 70 ng/ml nebo více pomocí doplňků, někteří z nich zaznamenali velké zlepšení.

Optimální dávka se u pacientů liší

Dr. Joseph Bosiljevac, chirurg a lékař již více než 20 let, rovněž uvádí velkou variabilitu optimálních sérových hladin vitaminu D u různých pacientů.

Pro The Epoch Times řekl, že někteří pacienti zaznamenají velká zlepšení, jakmile jejich hladina dosáhne 60 ng/ml, a považoval by je za dostatečné, ale jiní pacienti mohou potřebovat 120 ng/ml nebo více.

Studie ukázaly, že toxicita vitaminu D se může vyvinout, když jsou hladiny vitaminu D v séru vyšší než 150 ng/ml, ačkoli McCullough řekl, že viděl některé pacienty fungovat dobře i při hladině více než 200 ng/ml.

Vysoké dávky vitaminu D jako lék

Lékaři říkají, že lidé s určitými patologiemi mohou potřebovat více vitamínu D než zdraví lidé. Někteří lidé s nevyléčitelnými nemocemi se po předepsání vysokých dávek vitaminu D velmi uzdravili.

Extra vitamín D lze použít „jako lék, nejen jako preventivní vitamín,“ řekl Mihalcea.

Výzkum ukázal, že dostatečné hladiny vitaminu D mohou snížit riziko mnoha onemocnění, od kardiovaskulárních onemocnění po alergie.

Autoimunitní onemocnění

Autoimunitní onemocnění nastávají, když imunitní systém těla začne napadat zdravé tkáně. Je to spojeno se zánětem .

Vitamin D reguluje imunitní buňky , snižuje zánět a aktivuje imunitní buňky, které působí proti autoimunitním reakcím.

Někteří pacienti s autoimunitním onemocněním mají rezistenci vůči vitaminu D ; člověk hůře reaguje na suplementaci vitaminu D a vystavení slunci. Proto potřebují vyšší dávky vitaminu D, aby zvýšily hladinu vitaminu D v séru na vhodný rozsah.

Autoimunitní specialista Dr. Cicero Coimbra, který je autorem slavného protokolu z Coimbry, zjistil, že mnoho jeho pacientů s roztroušenou sklerózou dosáhlo remise po užívání masivních dávek vitamínu D spolu s dalšími doplňky stravy.

Protokol může začít již od 150 IU na kilogram tělesné hmotnosti a může se potenciálně zvýšit na dávky až 1 000 IU na kilogram tělesné hmotnosti denně za předpokladu, že pacienti jsou rutinně testováni, aby se zajistily hladiny parathormonů, vápníku a dalších mikroživin. jsou v rovnováze.

V rozhovoru pro The Epoch Times Coimbra řekl, že jeho klinika léčila více než 15 000 pacientů s autoimunitními chorobami; mezi pacienty s roztroušenou sklerózou asi 85 procent dosáhne remise. Jeho protokol byl také použit u revmatoidní artritidy, lupusu, zánětlivého onemocnění střev, psoriázy a Crohnovy choroby po celém světě, přičemž většina pacientů dodržujících tyto protokoly hlásila významná zlepšení.

Pokud jde o ty, kteří nereagují dobře na léčbu vitamínem D, Coimbra pozorovala, že většina má tendenci zažívat vysokou úroveň stresu a pouze změnou způsobu, jakým na stres reagují, začnou vidět zlepšení.

Rakovina

Vyšší dávky vitaminu D jsou spojeny s nižším rizikem progrese rakoviny a mortality.

Nedostatky vitamínů skupiny B, vitamínu C , železa , zinku , hořčíku a selenu jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.

Mnoho pozorovacích studií na pacientech s rakovinou zjistilo, že rizikovým faktorem je také nedostatek vitaminu D.

Zpráva z roku 2016 zjistila  , že ženy, jejichž hladiny vitaminu D byly zvýšeny nad 40 ng/ml, měly o více než 65 procent nižší riziko výskytu rakoviny. Další studie z roku 2019 , která sledovala pacienty s rakovinou tlustého střeva na konci období, zjistila, že u těch, kteří zvýšili hladinu vitaminu D, se symptomy zhoršovaly pomaleji.

Grantův výzkum ukazuje, že vitamín D snižuje riziko výskytu rakoviny tím, že ovlivňuje diferenciaci, proliferaci a apoptózu (dezintegraci) buněk, zabraňuje úmrtnosti snížením tvorby nových krevních cév pro udržení růstu nádoru a snižuje metastázy.

Vzhledem k tomu, že vitamín D působí tak, že blokuje cesty, které podporují další růst rakoviny a metastázy, je lepší v prevenci úmrtnosti na rakovinu než při výskytu rakoviny, řekl Grant.

Stojí za zmínku, že rakovinu může vyvolat celá řada faktorů, včetně toxinů v životním prostředí, kouření, záření, genetiky a zánětu, z nichž mnohé nelze ovlivnit samotným příjmem vitaminu D.

Navíc stále není jisté, zda je vitamín D účinný u všech druhů rakoviny, a příčiny onemocnění pacientů s rakovinou se liší jeden od druhého.

Byly však hlášeny případy remise rakoviny po užívání vysokých dávek vitaminu D, i když v uzdravení pacientů mohou hrát i jiné faktory.

Anesteziolog Dr. Judson Sommerville řekl, že manželce jeho pacienta bylo z vysoce renomovaného onkologického centra MD Anderson Cancer Center v Houstonu řečeno, že jí zbývá jen šest měsíců života kvůli pokročilé rakovině vaječníků. Usoudila, že nemá co ztratit, a tak začala užívat hořčík a vysoké dávky vitamínu D3.

Začala se cítit lépe a po pár měsících šla k lékaři na kontrolu. „Vyšetřili ji a ke svému překvapení zjistili, že je bez rakoviny,“ řekl Sommerville. Už je to skoro 12 let a rakovina se stále neopakovala.

Zdraví mozku

Nízké hladiny vitaminu D byly spojeny s vyšším rizikem úzkosti, deprese, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a autismu.

Vitamin D reguluje chemické látky v mozku , které pomáhají neuronům v kortexu a hippocampu růst a přežít. Tyto dvě oblasti se podílejí na paměti a kognitivních funkcích, zpracování emocí a komplexních motorických funkcích.

Mihalcea řekla, že mozková mlha, kterou její pacienti zažívají jako součást jejich nedostatku, se zmírní, jakmile jim zvýší hladiny vitaminu D.

Psychiatr Dr. John J. Cannell v rozhovoru pro ZME Science řekl  , že při léčbě dětí s autismem zjistil, že dávka 5 000 IU denně pomohla téměř 80 procentům těchto dětí s jejich příznaky.

„Moje zkušenost, že jsem léčila asi 100 dětí s autismem, je taková, že 25 procent dramaticky reaguje na vysoké dávky vitaminu D, 50 procent reaguje významně a 25 procent nereaguje vůbec,“ řekl.

Kolik vitamínu D je potřeba?

Certifikovaný internista Dr. Syed Haider doporučuje určité množství slunění jako nejlepší možnost, jak získat vitamín D, protože tělo má mechanismus, jak zabránit nadměrné produkci, která by způsobila toxicitu.

Přesto, že většina lidí žije v městských oblastech a většinu dne jsou uvnitř, je užívání doplňků pravděpodobně nejpohodlnější možností.

Lze suplementovat buď rostlinným vitamínem D2 (ergokalciferol) nebo živočišným vitamínem D3 (cholekalciferol). Tyto dva vitamíny nejsou stejné; tělo produkuje různé metabolity  podle toho, které přijímáme.

Lékaři mají tendenci předepisovat D2, protože je na trhu dostupnější, ale tělo lépe vstřebává D3 a také déle v těle vydrží. Kromě toho může být D3  méně spojen s toxicitou, protože jej tělo lépe snáší.

Při suplementaci je vhodné užívat vitamín D s K2 a hořčíkem, protože tím zabráníte toxicitě vitamínu D.

K2 a hořčík pomáhají ukládat vápník spíše v kostech než v tepnách, a proto zabraňují hyperkalcémii, která se může objevit v důsledku toxicity vitaminu D.

Mihalcea zdůraznila důležitost testování hladin vitaminu D v séru jako indikace dávkování, protože všechny následující stavy mohou zhoršit absorpci vitaminu D:

Endokrinolog a odborník na vitamín D Dr. Michael Holick zjistil, že obézní lidé mívají nedostatek a vyžadují mnohem vyšší dávky, protože nadbytečný tuk v jejich tělech izoluje více vitamínu D v jejich buňkách, než aby mu umožnil volný pohyb v séru.

ZDROJ:The Epoch Times https://www.theepochtimes.com/health/high-dose-vitamin-d-may-treat-incurable-diseases-experts_5077108.html?utm_source=healthtop5noe&src_src=healthtop5noe&utm_campaign=htop5-2023-03-12&src_cmp=htop5-2023-03-12&utm_medium=email&est=L0Z4jGvAJAICjlhObUEbqGQZgrl2YaSYARR93a8ydAYvzTu8VAHtSpdQfWS1IQ%3D%3D

Doporučeno: https://vitalpoint.cz/blog/clanek/nezavisly-test-vitaminu-d.html

Dočetli jste jeden z našich článků?
Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti.
Více o financování zdola se dozvíte ZDE: https://volnyblog.cz/podporit-provoz-volny-blog-cz/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *