, , ,

Vrchní eskalátor

Vrchní eskalátor

30.01.2023 – EB

Týden před svým zvolením prezidentem řekl Petr Pavel Deníku, že jmenování Borise Pistoriuse německým ministrem obrany je pro Ukrajinu špatnou zprávou, protože Pistorius kdysi vyzýval proti ruským sankcím.

Klíčové nakonec podle Pavla bude, jak se Německo jako celek postaví k summitu NATO v červnu tohoto roku. Den po svém zvolení Pavel naznačil, že je pro vyslání nadzvukových letounů na Ukrajinu.

Nechceme-li dopustit, aby Rusko na Ukrajině zvítězilo, řekl (v čase 43:50), musíme tu situaci dovést do stavu, kdy Rusko pochopí, že v této válce vyhrát nemůže.

Stalo se tak jen pár hodin poté, co německý kancléř Olaf Scholz listu Tagesspiegel řekl, že vyslání stíhaček se vůbec neřeší a že je proti tomu, aby se neustále licitovalo o zbraňových systémech.

Zda Pavel koordinoval své snahy o nátlak na Německo s ministrem zahraničí Janem Lipavským, není zřejmé, ale Pavel neztrácel čas, aby ukázal, že s ukončenými prezidentskými volbami se česká exekutiva pustí do eskalace konfliktu na Ukrajině.

ZDROJ: FS FinalWorld  http://m.fsfinalword.cz/

 

Jeden z komentářů, který má rovněž dobré postřehy:

David Mipl

Věc je celkem prostá. Prezident Pavel bude eskalovat jen do limitů kontraktů firmy Squire Patton Boggs. Dnes jsou to letadla, které je třeba udat, ale již zítra může Squire (Petr Kolář) mít kontrakt s producentem bicyklů nebo pytlů na mrtvoly…
Ne, Pavel nepůjde Fialovi na ruku – to jsou jiné světy. Pavel (Kolář), to je americký byznys, kdežto Fiala je bruselský ideolog. Od okamžiku zvolení Pavel v každém rozhovoru zdůrazňuje, že než něco rozhodne, poradí se s opozicí (s celou, i s Okamuru). To není náhoda. Kolář od prvních minut začal budovat Mocenské centrum Hrad. Včera to bylo krásně vidět u Moravce, jenž si pozval tři pány – Rupnika, Přibáně a Kyselu – přičemž Přibáň a Kysela jsou už de facto součástí poradního sboru Pavla, tedy nová Hradní klika. Za celou hodinu nezazněla kritika Babiše, oni ho spíš litovali. Nejlépe to vystihl Rupnik – s tématem mír proti válce ty volby nešlo prohrát, ale Babišovi se to povedlo, on to úplně zmastil, hlásá mír a pak popře článek 5, takovou blbost by Orbán nebo Fico neudělali…
Právě zjištění, že Babiš je ještě větší matla než si všichni mysleli, možná už přivedlo Koláře na myšlenku, že Andrej by byl skvělý premiér pod Pavlem. Když se na to podíváte obchodně – Kolář je proamerický, Přibáň a Kysela se označují za liberální demokraty, ale s řadou rozhodnutí Bruselu nesouzní, kdežto Fiala je 100% bruselský plnič příkazů. Mám-li shrnout politiku nového Hradu: S Ruskem je skvělé válčit, ale proč kvůli tomu na Rusko uvalovat sankce.🙂
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *