Vládní úředník: Protimaďarská rozhodnutí, akce na západní Ukrajině – nepřijatelné!

Napsal BT/MTI
Tamas Menczer, státní tajemník ministerstva zahraničí pro vnější vztahy vyzval místní představitele okresu Mukačevo (Munkacs) na západní Ukrajině, aby „okamžitě zastavili protimaďarská zvěrstva“, jako je „obtěžování a zbavování etnických menšin jejich práv“.
19. LEDNA 2023 17:43

Menczer na Facebooku řekl: „Nechápeme přesně, jak protimaďarská rozhodnutí a opatření pomáhají válce proti Rusku na Ukrajině.“
Dodal, že všechna protimaďarská rozhodnutí a činy jsou nepřijatelné. „Odsuzujeme co se stalo“.
Řekl, že je důležité poznamenat, že všechny „nepřijatelné události“ se odehrály v okrese Mukačevo a ne v jiných částech Zakarpatí. Vyjádřil naději, že „nebudeme muset čelit“ takovým protimaďarským opatřením nikde jinde.
„Vyzýváme místní vůdce, aby okamžitě zastavili protimaďarská zvěrstva,“ řekl a dodal, že ukrajinští národní lídři by měli „bezodkladně vynaložit veškeré úsilí, aby byla protimaďarská opatření odvolána a obnoven status quo ante“.
Maďarsko očekává, že ukrajinštíí vůdci vyvinou veškeré úsilí, aby zajistili, že navzdory válce bude stabilita v Zakarpatí zachována, řekl.
„Pokud chce být Ukrajina členem Evropské unie, pak je to nepřijatelné systematicky obtěžovat etnickou menšinu a zbavovat ji práv,“ řekl.

Zdroj: https://www.budapesttimes.hu/diplomacy/government-official-anti-hungarian-decisions-actions-in-western-ukraine-unacceptable/

Send us mail