, , , ,

Viktor Orbán vyzývá EU, aby revidovala sankce

Orbán, sankce proti rusku, EU
 20.10.2022.

Viktor Orbán vyzývá EU, aby revidovala sankce

Maďarský premiér vedl řadu přípravných jednání před summitem EU v Bruselu. Maďarský postoj je, že sankce EU vůči Rusku by měly být revidovány. 

Evropské hlavy států a vlád uspořádají od čtvrtka v Bruselu dvoudenní summit, na kterém budou diskutovat o válce na Ukrajině, energetice, ekonomických otázkách a vnějších vztazích. Toto setkání navazuje na neformální summit konaný 7. října v Praze.

„Ústředním bodem naší agendy je energetická krize, na kterou musíme jednat s maximální naléhavostí. Zejména musíme bezpodmínečně zintenzivnit naše tři směry činnosti: snížení poptávky, zajištění bezpečnosti dodávek a omezení cen,“ napsal ve zvacím dopise Charles Michel, předseda Evropské rady .

Maďarsko bude na summitu zastupovat premiér Viktor Orbán, který „vyzve své protějšky, aby revidovali válečnou politiku sankcí a postavili sankce na rozumné základy,“ uvedl ve středu jeho tiskový šéf Bertalan Havasi.

Maďarská vláda se ve středu sešla na celodenním jednání v Budapešti. Podle Havasiho prohlášení je stanovisko kabinetu takové, že „chybné bruselské sankce již způsobují maďarské ekonomice a maďarským rodinám téměř neúnosnou zátěž tak, jak jsou“; proto jich Maďaři už mají dost.

Při přípravě summitu se Orbán zúčastnil společné videokonference s Charlesem Michelem a čtyřmi hlavami vlád: Robertem Abela (Malta), Alexander de Croo (Belgie), Kyriakos Mitsotakis (Řecko) a Robert Golob (Slovinsko). Orbán také ve své kanceláři přijal Thierryho Bretona, evropského komisaře pro vnitřní trh.

Komisař Thierry Breton s premiérem Viktorem Orbánem v Budapešti.

Minulý týden o summitu mluvil premiér ve veřejnoprávním rozhlase . „Zpackali“ sankce v Bruselu, navíc k nim nejsou připojeny žádné návrhy na snížení cen, v důsledku čehož nyní dochází k inflaci vyvolané sankcemi a země platí sankční prémii za energii,“ řekl.

„Maďarsko dostalo výjimku ze všech sankcí, které mají negativní vliv na trh s energiemi, ale problém je v tom, že jako součást společného evropského trhu mají vysoké ceny energií na zemi obrovský vliv,“ uvedl premiér. přidal.

Zdroj:https://hungarytoday.hu/viktor-orban-urges-eu-to-revise-the-sanctions/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *