, , , ,

EP obviněn z dvojích standardů na Maltě

Malta, dvojí metr, Evropský parlament
 21.10.2022.

EP obviněn z dvojích standardů na Maltě

Poslanci Evropského parlamentu za maďarský vládnoucí Fidesz tvrdí, že je učebnicovým příkladem dvojího metru, že Evropský parlament není tak přísný vůči Maltě jako vůči Polsku a Maďarsku, navzdory vážným obavám o právní stát.

Evropský parlament ve čtvrtek ve Štrasburku přijal rezoluci s názvem „Právní stát na Maltě pět let po atentátu na Daphne Caruanovou Galiziovou“.

Parlament ve svém usnesení, které přijal 564 hlasy pro, 10 proti a 17 se zdrželo hlasování, uznává pokrok v probíhajících soudních řízeních a veřejnou omluvu maltského premiéra za nedostatky státu, které mohly přispět k vraždě. Nicméně „hluboce litují, že vyšetřování vedlo pouze ke třem odsouzením souvisejícím s provedením její vraždy“ a trvají na tom, že „každý zúčastněný na všech úrovních musí být postaven před soud a plné a trvalé zapojení Europolu je potřeba,“ uvádí se v prohlášení Evropského parlamentu .

Poslanci vyjádřili řadu obav, například byli zděšeni „nedostatečným pokrokem v stíhání korupce na vysoké úrovni a praní špinavých peněz“, které vyšetřovala Daphne Caruana Galizia, a byli znepokojeni „institucionálním selháním vymáhání práva“. a spravedlnost.“

László Trócsányi

Rozhodnutí bylo jasným příkladem dvojího metru, protože říkalo, že na Maltě přetrvávají obavy z právního státu, ale na rozdíl od Maďarska a Polska nebudou uvaleny žádné finanční sankce na maltskou vládu, europoslance maďarské vládní strany Fidesz, Balázs Hidvéghi a László Trócsányi upozornil v tiskovém prohlášení.

„Jsme šokováni, že úřady na Maltě zdržovaly a neefektivně vyšetřovaly vraždu investigativní novinářky Daphne Caruana Galiziaové. Zabití novináře není jen nelidskou vraždou, ale také nejbrutálnějším útokem na svobodu tisku a samotný právní stát. Je klíčové, aby úřady vždy jednaly s potřebnou rázností proti pachatelům takových trestných činů a zajistily plné respektování svobod,“ argumentoval Trócsányi.

Dodal, že když je v zemi u moci levicová vláda (Maltu od roku 2013 řídí Socialistická strana práce – redaktor) , Evropský parlament se zdráhá vystupovat na obranu právního státu a ničí to důvěryhodnost instituce.

Balázs Hidvéghi

„Na Maltě došlo k politicky motivované vraždě spojené s levicovou vládou, přesto nebylo zahájeno žádné řízení o právním státu,“ zdůraznil Hidvéghi a dodal, že zatímco v Polsku a Maďarsku nebyla porušena žádná skutečná kritéria právního státu, Evropská levice zahájila ideologický útok na pravicové vlády Maďarska a Polska na základě smyšlených důvodů. „Toto je učebnicový případ dvojího metru,“ uzavřel europoslanec.

Zdroj:https://hungarytoday.hu/ep-accused-of-double-standards-over-malta/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *