, , ,

Více hlasy proti bídě. PRO musí oslovit více stran a hnutí, jestli chce uspět

Více hlasy proti bídě. PRO musí oslovit více stran a hnutí, jestli chce uspět

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

10.2.2023, úvaha

Iniciativa Česko proti bídě, kterou v úterý představilo vedení strany PRO, trpí podle Milana Daniela tím, že vystupuje jako hlas jedné politické strany.

Soubor požadavků vůči vládě, který na tiskové konferenci představilo vedení strany PRO, není ničím novým. Obsahuje stanoviska a návrhy řešení, jež se prolínaly řádkou podzimních demonstrací a byly obsaženy i ve výstupech předáků jiných stran, byť tomu nebylo takto komplexně.

Výzva, kterou se Rajchlova strana obrací na veřejnost, a která má být potvrzena velkou demonstrací v sobotu dne 11. března, postrádá moment, který byl po celou dobu protestů veřejností právem kritizován – zřetelné spojení jednotlivců a protivládních a mírových uskupení do proudu, jenž by znamenal souhlas nebo dokonce ztotožnění.

Opoziční scéna je na rozdíl od vládnoucí politické scény roztříštěna. Občanů, kteří mají vůči vládním stranám a jejich vládě výhrady, je (jak konečně ukázaly i loňské volby) zhruba stejně, jako těch, kteří ji podporují a to i míra podpory této druhé skupiny klesá. Potvrdily to i zmíněné demonstrace, jejichž podpora se ovšem po počátečním nadšení začala propadat. Důvodem byla skutečnost, že k ničemu nevedly a soudržnost organizátorů i účastníků naopak poklesla v důsledku rozdílných názorů.

Březnová demonstrace má potenciál něco změnit tehdy, když se s vyřčenými požadavky vůči vládě ztotožní – byť s parciálními výhradami – i další části opozice a mírového hnutí. Není pochyb o tom, že organizátoři si jsou této skutečnosti vědomi a budou chtít na pódium přivést i řečníky, kteří nebudou s konkrétní partají přímo spojeni. Ale to je málo: již v srpnu loňského roku autor těchto řádků napsal v komentáři s titulkem „Koalice proti bídě“, že „slovo by měl v této koalici dostat každý, komu jde o dosažení tohoto cíle. A jmenuje-li se Okamura nebo Konečná? Podmíněný mandát by měl dostat každý, kdo je ochoten upozadit své osobní ambice a bude v tomto smyslu konat.“

Etablované strany, ať už jde o partaje parlamentní nebo mimo parlament, nejenže reprezentují nemalou skupinu občanů, ale mají také organizační a vlivový potenciál. Nemusí vždy souznít ideově, avšak i jim jde o možnost čelit propadu této země do bídy a bezvýznamnosti.

Požadavky zformulované stranou PRO představují dobrou platformu. Měla by šanci dosáhnout více, kdyby už od počátku mluvila více hlasy.

Je měsíc času.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

ZDROJ: ARGUMENT https://casopisargument.cz/?p=48402

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolný příspěvek, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování ! Volného blogu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte ZDE:  https://volnyblog.news/podporit-provoz-volny-blog-cz/
1 reply
  1. Kevin
    Kevin says:

    Demonstrace jsou k ničemu. Zatím nikdy nic nevyřešily a nikam nevedly, protože ti, co drží moc, požadavky demonstrace ignorují. A navíc jsou vždy PROTI něčemu. V tomto případě proti BÍDĚ. To vede jen k posilování toho proti tomu, s čím bojuji. Lépe by bylo demonstrovat za NĚCO. Třeba za MÍR, nebo 4 hod. pracovní dobu, levné energie (skandování: my chceme kontrakty na energie z Ruska), naplňování ústavy a dodržování slibu poslanců a dalších ústavních činitelů……. a třeba za PROSPERITU místo Bídy.

    Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *