Větrné turbíny v Braniborsku musí být vyhozeny do povětří – vskutku „ekologická“ likvidace

Celý článek si můžete poslechnout v audio verzi ZDE:

22.3.2023

Již opakovaně zde upozorňuji na problematiku větrných elektráren, které jsou zcela neekologické od jejich výroby, přes instalaci, provoz až po jejich likvidaci.

V případě jejich havárie je dlouhodobě zamořeno celé okolí poničené turbíny, v oblasti větrných elektráren hynou celé populace ptáků, turbíny v moři pak likvidují populace vodních živočichů.

Kvůli větrným elektrárnám byly vykáceny stamiliony stromů v celé Evropě (jen ve Skotsku jich bylo více než 14 tisíc) a nyní se ukazuje, že některé turbíny jsou také nebezpečné…

Z hlediska německé energetické transformace se věci vyvíjejí pozoruhodně špatně. Kolaps větrné turbíny od výrobce Nordex se dostal do novinových titulků už na podzim 2021: v lese poblíž Halternu v Severním Porýní-Vestfálsku se zhroutila téměř 240 metrů vysoká větrná turbína.

Zhroucená větrná turbína v Haltern am See.  Foto: Christoph Reichwein

Zdá se, že důvěra v turbíny se neobnovila, protože Nordex nyní zahájil demolici několika větrných turbín v Jacobsdorfu v Braniborsku. Jako příčina jsou uvedeny vady materiálu – jedna věž byla již značně poškozena.

Betonové stožáry dotyčných větrných elektráren jsou podle firmy natolik vadné, že se musí odstřelit. V důsledku toho mají být na stejném místě vybudovány nové větrné elektrárny.

První větrná turbína v Jacobsdorfu je již zbourána. Podle zpráv z médií bylo poškození věže tak vážné, že se demolice odchýlila od obvyklého protokolu: místo toho, aby se nejprve postupně rozebraly jednotlivé komponenty, byla celá větrná turbína vyhozena do povětří.

Zbytky zničené turbíny jsou zachycovány v jámě a poté musí být zcela odstraněny. Likvidace gigantických úlomků je však extrémně složitá – a vše kromě CO2 neutrální: zatímco v jiných zemích jsou rotorové listy často zahrabány do země, v Německu jsou rozdrceny a buď použity jako náhrada paliva v cementářském průmyslu nebo spáleny ve spalovnách odpadu.

Stavba nových větrných turbín bude také vše, jen ne „šetrná ke klimatu.“ Ostatně Nordex musel loni uzavřít poslední výrobnu listů rotoru v Německu: Důvodem byl obtížný trh a konkurenční prostředí v zemi. Místo toho musí být nové listy rotoru od nynějška dodávány do „zelené“ Evropy z Indie.

Vzhledem k přemístění výroby listů rotoru se konstrukce systémů v budoucnu ještě zkomplikuje a prodraží, protože potřebné díly je nutné do Evropy nejprve dovézt lodí, což vzhledem k situaci v globální logistice není triviální úkol. Ztrácí se také přidaná hodnota u společností, které vyrábějí systémy pro energetickou transformaci a pracovní místa s tím spojená.

Send us mail

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *