V americkém Kongresu varovali před transgenní mRNA v jedlých vakcínách v rostlinách, které mají nahradit injekce

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi zde:

1.10.2023

Výzkum „jedlého očkování“ probíhá v USA již nějakou dobu. Takzvané „vakcíny“ mají být součástí zeleniny – většinou listové.

Tento způsob aplikace vakcín je zdůvodňován zejména tím, že vakcíny budou dostupné i těm, kdo se bojí jehel, případně se hovoří o jednodušší dostupnosti.

Lze ovšem předpokládat, že jde spíš o jeden ze způsobů, jak vnutit takzvané „vakcíny“ i těm, kdo o ně vůbec nestojí.

V šokujícím odhalení republikán Thomas Massie (R-KY) nedávno vynesl na světlo hluboce znepokojující problém, který by měl znepokojovat každého.

Americká vláda v současné době financuje výzkum „transgenních jedlých vakcín,“ což je termín, který zní jako vystřižený z dystopického sci-fi románu. Přesto je to do značné míry realita a děje se nám to přímo před nosem.

Vědci z Kalifornské univerzity v Riverside experimentují s přeměnou jedlých rostlin, jako je salát a špenát, na továrny na vakcíny mRNA.

Podle tiskové zprávy zveřejněné Kalifornskou univerzitou má projekt za cíl využít technologii mRNA, podobnou té, která se používá ve vakcínách proti COVID-19, k přeměně jedlých rostlin na továrny na vakcíny.

Výzkum je financován grantem ve výši 500 000 dolarů od Národní vědecké nadace a má tři hlavní cíle:

  1. Úspěšně dodat DNA obsahující mRNA vakcíny do rostlinných buněk, kde se bude replikovat.
  2. Prokázat, že rostliny mohou produkovat dostatek mRNA, aby mohly konkurovat tradiční vakcíně.
  3. Určení správné dávky vakcíny.

Juan Pablo Giraldo, docent na UCR, vede výzkum. Představuje si budoucnost, kde by lidé mohli pěstovat tyto transgenní rostliny ve svých zahradách a zemědělci by mohli obdělávat celá pole.

„V ideálním případě by jediná rostlina produkovala dostatek mRNA k očkování jediného člověka,“ řekl Juan Pablo Giraldo.

„Testujeme tento přístup se špenátem a salátem a máme dlouhodobé cíle, aby ho lidé pěstovali ve svých vlastních zahradách,“ řekl Giraldo.

„Zemědělci by také mohli nakonec obdělávat celá pole.“

Efektivní dodávání genetického materiálu do chloroplastu rostliny, malých orgánů v rostlinných buňkách, které přeměňují sluneční světlo na energii, kterou může rostlina využít, je rozhodující pro zavedení očkovacích potravin.

„Chloroplasty jsou malé solární továrny, které produkují cukr a další molekuly, které umožňují rostlině růst, “ řekl Giraldo. „Jsou také nevyužitým zdrojem pro výrobu žádoucích molekul.“

Výzkum zahrnuje změnu genetické výbavy rostlin, což by mohlo mít nepředvídatelné důsledky. Geneticky modifikované jedlé rostliny experimentálními vakcínami pro veřejnou spotřebu je vyvrcholením snu, vysvětlil docent.

„Jedním z důvodů, proč jsem začal pracovat v nanotechnologiích, bylo to, abych je mohl aplikovat na rostliny a vytvářet nová technologická řešení. Nejen pro potraviny, ale také pro vysoce hodnotné produkty, jako jsou léčiva,“ řekl.

Ve středu republikán Massie zahájil svůj projev prohlášením:

„Pane předsedo, vystupuji na podporu svého pozměňovacího návrhu, který uvádí, že žádný z finančních prostředků poskytnutých tímto zákonem nesmí být použit k financování jakéhokoli grantu souvisejícího s jakoukoli transgenickou jedlou vakcínou.“

Dále rozvedl, že to není nějaká za vlasy přitažená myšlenka: „Zní termín „transgenní jedlá vakcína“ jako přitažený za vlasy? No, není. Financujeme to.“

„Nemyslím si, že by to americký lid měl financovat. A myslím si, a doufám, že jsme se něco naučili ze zkušenosti s COVID se SARS-CoV-2, že některé z našich vědeckých projektů nejsou nejlepší nápady,“ pokračoval Massie.

„Co by se mohlo pokazit s tímto výzkumem? No, zjistili jsme to před několika lety, když biotechnologická společnost experimentovala s pěstováním vakcíny v kukuřici, aby prasata nedostala průjem. Co se přihodilo?

No, další rok se v místě, kde se pěstovala kukuřice rok předtím, pěstovaly sójové boby  a vakcína z kukuřice se smíchala se  sójovými boby, které se tam pěstovaly. Kontaminováno bylo ohromné množství sójových bobů. A všechno muselo být  zničeno. Naštěstí to zachytili.“

„Chceme, aby lidé jedli vakcíny, které byly vypěstovány v kukuřici, aby prasata nedostala průjem? Nemyslím si, že chceme, aby se to stalo. Přesto se to málem stalo a může se to stát.

Existuje další případ, kdy pyl křížově kontaminoval jinou úrodu kukuřice a 155 akrů kukuřice muselo být spáleno. Jak se proti takovým případům pojistíme? Myslím, že je nebezpečné hrát si s jídlem na Boha,“ prohlásil  republikán Massie.

Zdůraznil, že nejde jen o udržení nízkých cen. Jde o zajištění bezpečnosti a integrity potravin, které konzumujeme.

„Myslím, že potřebujeme bezpečné dodávky potravin. A to je o bezpečnosti potravin. Nakonec lidé v této zemi potřebují vědět, co je v jejich jídle.

A pokud začneme kontaminovat DNA naší potravy DNA z jiných zvířat nebo virů, pyl by se mohl šířit a my nevíme, co by se mohlo stát.

A doufám, že jsme se poučili z laboratoře ve Wu-chanu, že někdy věci uniknou, někdy věci nejdou tak, jak plánujete, a proto si myslím, že je špatný nápad financovat výzkum transgenních jedlých rostlinných vakcín od USDA,“ řekl Massie.

zdroj

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *